Ruiterstraat
portret van een straat

Groentewinkel Rijnhout

Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat Noord

Piet en Jantje Rijnhout woonden vanaf 1946 op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat. Zij hadden een groentezaak op Kerkstraat 24.

 

rijnhout 30 jaar getrouwd

Jantje en Piet Rijnhout 30 jaar getrouwd (december 1959)

 

Pieter Willem Rijnhout (1899-1982) kwam oorspronkelijk uit Tricht (bij Buurmalsen). Hij trouwde met Jantje Wilhelmina Meerdink (1907-1997) afkomstig uit Buren. Zij hadden één dochter, Lena (Lena Cornelia) (1930-2017).

 

groente bij de auto

Johan Spiering, Cees Spiering en Piet Rijnhout met groenten in Eindhoven (omstreeks 1932)

 

Toen de familie Rijnhout naar Zaltbommel kwam in 1931 woonden ze in de Strikstraat (nummer 6). Piet Rijnhout was toen knecht bij de vader van zijn zwager Johan Spiering (woonde op de andere hoek van de Kerkstraat-Ruiterstraat). Ze ventten dagelijks met groenten in Eindhoven. De heer Rijnhout werd ontslagen omdat hij TBC kreeg en een half jaar moest kuren. Om rond te komen ging mevrouw Rijnhout met een handkar met groenten langs de deur in Zaltbommel. Ze werkte ook bij mensen thuis. In 1935 verhuisde het gezin naar de Oenselsestraat (nummer 48). Ze hadden daar een groentewinkel waar mevrouw Rijnhout in stond en de inmiddels herstelde Piet Rijnhout ging met paard en wagen langs de klanten.

 

jantje met de kar

Jantje Rijnhout met groentekar (omstreeks 1932)

 

In de oorlog moesten ze evacueren naar Tricht. Toen ze terugkwamen was het huis door granaatinslagen onbewoonbaar geworden en hun spullen waren gestolen. Ze verhuisden in 1946 naar hoek Kerkstraat 24 – Ruiterstraat 37. Ze huurden het pand van de familie Dingemans (hij was schipper en getrouwd met een Belgische vrouw) onder voorwaarde dat de zusters van de eigenaar, die boven in het pand woonden, konden blijven zitten. Ruiterstraat 37 was verhuurd aan Barend Philips en vanaf 1960 aan Hans en Tonny van der Vliet.

 

jantje rijnhout aan de toonbank

Jantje Rijnhout in de groentewinkel (omstreeks 1957)

 

Ze startten met een groentewinkel. De winkel was in de Kerkstraat en bestond uit een toonbank met een weegschaal en veilingkisten met groenten voor de ramen. Tegen de muren stonden rekken met diverse produkten. Ze verkochten aardappels, groenten en fruit, blikgroenten, California soep, bier, advocaat, Fanta. Groenten waren afkomstig van de veiling en later van een grossier uit Gameren, Van Ballegooijen. Paard en wagen stonden in de schuur in de Ruiterstraat (waar nu de poort is) en na 1952 in een door schoonzoon Piet getimmerde stal achter in de tuin van Kerkstraat 24.

 

jantje rijnhout

Jantje Rijnhout in de groentewinkel ( 1957)

 

In 1952 kochten Piet Rijnhout en zijn schoonzoon Piet van der Paauw het pand, zowel Kerkstraat 24 als Ruiterstraat 37. De bewoners boven waren inmiddels verdwenen. Piet en Lena woonden op de eerste etage.
Rijnhout had eerst een handkar, toen paard en wagen, daarna een truukske. Je hoorde hem altijd al van ver aankomen met het truukske vertelde Lena. Toen hij nog met paard en wagen langs de huizen ging werd het paard aan het eind van de dag gestald in de Ruiterstraat.

 

piet rijnhout in de kerkstraat

Piet Rijnhout in de Ruiterstraat (omstreeks 1955).

 

Van Rob Kraker hoorde ik het volgende verhaal. Rob ging elke zaterdagmorgen, als jongetje van 12, met Rijnhout mee om groenten te venten. Rob kreeg dan aan het eind van de dag een appel of een peer. Op een rustig moment kreeg het paard altijd een jute zak onder zijn kop waarin eten zat. Een keer struikelde het paard en brak zijn been, het was bij de stoep van de Singel naar de Steenweg. Het paard kon niet meer overeind, het moest worden afgemaakt. Ook was er een keer een geleend paard van Knobbout voor de groentekar, vertelt Lena. ‘Het paard sloeg op hol, galoppeerde door de Ruiterstraat en liep uiteindelijk in de Oliestraat dwars door de ruit heen van een winkeltje. Het heeft toen in de krant gestaan.’

 

in de deuropening

Piet Rijnhout komt thuis, Jantje wacht in de deuropening (omstreeks 1958)

 

In de schuur stond de wagen en later het truukske. Schoonzoon Piet had behalve een stal ook een hele diepe aardappelkelder in de schuur gemaakt, dat was vorstvrij. De schuur is op een gegeven moment (omstreeks 1976) afgebroken. Daarvoor was het dak er al een tijdje van af. Er was voor die tijd al een nieuwe muur tegen aangezet op het plaatsje van Ruiterstraat 37.

 

piet Rijnhout

Piet Rijnhout (omstreeks 1957)

 

Piet Rijnhout was een lange man, hij liep wat krom door de TBC die hij had gehad. Hij had daarna nog maar één long. ‘De andere had hij helemaal uitgespuugd.’ Als hij ging venten droeg hij een vetlerentas. Bij klanten deed hij de klep open en schreef op de binnenkant de bedragen, daarna ging hij er met zijn hand overheen en kon hij weer schrijven bij de volgende klant.

 

bonnetjes Rijnhout

 

Na het stoppen met de groentezaak in 1963 woonden ze om de hoek in Ruiterstraat 37, Piet tot zijn overlijden in 1982 en Jantje tot 2 jaar voor haar overlijden in 1997. De laatste twee jaar bracht ze door in de Wielewaal en in het Zonnelied in Ammerzoden.

 

huis op de hoek kerkstraat

Winkel van Piet en Jantje Rijnhout (omstreeks 1958)

 

 

Bronnen
Gesprekken met Lena van der Paauw-Rijnhout en Peter van der Paauw
Foto ’s uit particulier archief Peter van der Paauw
DBWD 21-07-1953 Streekarchief Bommelerwaard

 

 

plattegrond groentewinkel rijnhout

Plattegrond van de groentewinkel van Piet en Jantje Rijnhout tussen 1951 en 1963. Tekening Peter van der Paauw. A. winkel, B. magazijn (het hoorde min of meer bij de winkel en was gewoon toegankelijk voor klanten, de deur naar het magazijn stond altijd open), C. gang naar woongedeelte van Kerkstraat 24; 1. toonbank. 2. kistjes met groeten en fruit, daarboven planken met allerlei producten, 3. schrapmachine, 4. rekken met allerlei producten

 

 

verhaal paard op hol

 

 

Mei 2017