Ruiterstraat
portret van een straat

Handweverij Oogappel

Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat Noord

Sinds 1985 heeft Anneke Klein haar handweverij ‘Oogappel’ gevestigd op de hoek van de Kerkstraat en de Ruiterstraat. Het is een eenmansbedrijf waar op ambachtelijk manier handgeweven stoffen worden vervaardigd. Het zijn exclusieve stoffen voor sjawls en kleding. Daarnaast ontwerpt en realiseert ze in textiel uitgevoerde objecten.

 

de oogappel 1

 

In de weverij staan twee weefgetouwen. Het oudste getouw is uit circa 1800. Het werd in Twente door huisweefsters gebruikt. Het andere weefgetouw is een Dobby getouw van de firma Wed. Vinks uit Tilburg en stamt uit 1960.

 

anneke-klein-aan-het-werk

Anneke klein in haar atelier (2016)

 

Anneke levert haar werk aan particulieren en op bestelling. In de museumwinkel van het textielmuseum in Tilburg zijn ook shawls van haar te koop. Haar atelier in de Ruiterstraat is open op vrijdag en zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur.
Anneke plaatst haar werk tussen de domeinen van kunst en ambacht. Jaarlijks doet ze mee aan de Bommelse Kunst Route (BKR). Ze zegt over haar werk het volgende. ‘Weven heeft ontzettend veel mogelijkheden, weliswaar binnen de grenzen van de techniek. De uitdaging is die grenzen te verleggen. Met deze oude techniek creëer ik een eigentijds en tijdloos product.’

 

het-weefgetouw

Weefgetouw (foto Rob Schröder 2016)

 

Ze haalt haar inspiratie uit haar directe omgeving. ‘Het patroon van de straatklinkers (een keper binding). De kleuren en het ritme van de donkergrijze dakpannen op het huis tegenover mij, soms in het zonlicht, soms natglanzend in de regen. De natuurlijke schoonheid van boomschors. De wandelingen met mijn hond langs de Waal die iedere dag weer anders van kleur is.

 

 

Haar indrukken vertaalt ze in stof, ze probeert een zintuiglijke ervaring teweeg te brengen, door aanraking en door het spelen met de kleuren van de stof. De stoffen die ze maakt moeten mensen aanspreken en meer zijn dan een gebruiksvoorwerp. Het gaat ook om de interactie tussen mens en stof, het bijna tastbaar worden van de ruimte tussen huid en stof.

 

handgeweven-doek

Maskers (2016)

 

Veelal werkt ze met natuurlijke materialen zoals Kid mohair (de eerste schering van het mohairlam) met lange zachte haren die weer uit het weefsel komen wanneer de stof opgeruwd wordt. Ze zoekt ook naar een spanning tussen de garens en de stof. Het gebruik van hoogglanzende chappe zijde in combinatie met de harige mohair.

anneke klein

Anneke Klein (2015)

Anneke (Anna Francina) Muijsert is in 1957 geboren in de Bilt. Na de middelbare school ging ze naar de MTS Schoonhoven voor de opleiding Goudsmeden. Het harde materiaal van het goudsmeden werd later ingewisseld voor de zachte garens.
De textielkunst van Anneke is al jaren bekend tot ver buiten de grenzen. In 2022 kreeg haar werk aandacht op exposities in Italië, Polen, België, Oekraïne, USA, Slowakije, Hongarije en in Japan won werd ze bij de World Competition Art and Graft (5th triennale van Kogei in Kanazawa)  onderscheiden met “The Special Recognition Award”.  Ze is de eerste niet-Aziatische kunstenaar die deze Award ontvangt. Het werk gaat over de stilte op straat tijdens de lockdown. Het zijn vijf gedeeltelijk voor elkaar hangende transparant geweven stroken met in totaal circa 1500 kleine vierkantjes. Ze vormen samen een super spreading event van zacht geluid.

 

Een bezoeker bij het werk van Anneke Klein tijdens de 5th triennale van Kogei in Kanazawa (Japan) in 2022

 

 

 

Bronnen
Gesprekken met Anneke Klein, april 2016
www.oogappelhandweverij.nl
Fotografie Rob Schröder. Zomer 2017
Fotografie Simon Klein. Winter 2022

 

 

Januari 2023