Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Van den Oord

Hoek Ruiterstraat-Boschstraat Noord

Van 1956 tot 1991 had de familie Van den Oord een garage in de Ruiterstraat tussen nummer 1 en nummer 3. De garage was via een binnentuin direct bereikbaar vanuit hun huis in de Boschstraat 51 (het linker gedeelte).

 

huis hoek ruiterstraat boschstraat

Garage tussen Ruiterstraat 1 en Ruiterstraat 3-5 (2014)

 

Wim (WJA) van den Oord, geboren 29-10-1929, is in 1956 getrouwd met Corrie (CW) van der Meijden (1928-2003). Ze hadden drie kinderen, die in de Boschstraat werden geboren: Bert (GJW) (1956), Hennie (HJW) (1964-1999) en Annelie (JHM) (1967).
Wim van den Oord is opgegroeid in Ammerzoden, hij ging naar de Mulo, behaalde het praktijkdiploma boekhouden en werkte als afdelingschef bij van Lanschot in Waalwijk en ’s-Hertogenbosch. Corry van den Oord was een echte Bommelse, zij ging naar de huishoudschool en zorgde tot 1975 voor haar oma. Haar vriendin was Sjaan Bouwman. Wim van den Oord vertelt het familieverhaal.

Bert ging naar de Buys Ballot, studeerde natuurkunde en is hoogleraar astrofysica. Hij is directeur bij het KNMI en werkte onder andere bij Rijkswaterstaat en de NASA. Hij woont in Houten.
Hennie ging naar de Mulo, daarna werkte hij bij de zoon van Lou van Bruchem op de Kokskampseweg. In 1999 is hij overleden na zelfdoding.
Annelie is verpleegkundige en leidinggevend op de functieafdeling van het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal. Ze woont in Etten Leur.

Van oorsprong was het huis op de hoek van de Boschstraat en de Ruiterstraat één pand. Voordat de familie Van den Oord er woonde was het huis al gesplitst. Er was vroeger onder andere een kaaswinkel in het linker gedeelte, de winkelbel zat er nog. Voor de familie Van den Oord woonde er de ongehuwde Gradus van de Leur, van beroep landbouwer. Hij woonde er met zijn huishoudster, juffrouw Van der Heijden afkomstig uit Alem. Van de Leur had een broer (Jan) en een zus (Marie) die op een grote boerderij woonden in Velddriel. Van de Leur zat in het armenbestuur en het kerkbestuur van de Katholieke parochie in Zaltbommel.

 

huis boschstraat pand gesplitst

De bewoning van dit Boschstraatpand was gesplitst in een linker en rechter gedeelte. Links woonde de familie Van den Oord (2014)

 

Henk van der Meijden, schoonvader van de heer Van den Oord, aannemer in de Oenselsestraat, kocht het linker deel van het huis van Van de Leur in 1955 (hij zat ook in het kerkbestuur van de Katholieke parochie). Van der Meijden is de opa van de huidige aannemer Henry van der Meijden. Van der Meijden ging er niet zelf wonen maar hij verhuurde het pand. Bij aankoop woonden er meerdere families in het huis vanwege de woningnood van na de oorlog waarbij men door de overheid verplicht werd mensen inwoning te geven. Overigens wilde Van de Leur het huis niet verkopen aan de niet katholieke Leen Rombeek die het rechtse deel van het huis bewoonde en daar een groentewinkel had (volgens Jan Rombeek).

Henk van der Meijden had vier kinderen: Greet, Wim, Corry en Anky. Greet trouwde met Jan Jegen. Zij hebben vier kinderen: Corné, Anneke, Marion en Henry. Wim trouwde met Riet van den Boom. Zij hebben één zoon, Henry, hij woont in het ouderlijk pand en is ook aannemer. Corry trouwde met Wim van den Oord uit Ammerzoden en Anky trouwde met Wim Jansen, de vroegere directeur bij bouwbedrijf Heymans. Zij hebben twee kinderen.

 

joke van Hemert

Joke van Hemert-van Rangelrooy voor Ruiterstraat 3-5 met links de garage van de familie Van den Oord (omstreeks 1975)

 

Wim en Corry van den Oord huurden het huis (inclusief de garage in de Ruiterstraat) direct na hun huwelijk in 1956 van hun (schoon)vader. Juffrouw Van der Heijden woonde er nog met zuster Knippen (familie van een bakker in de Waterstraat), zij was een ouderwetse verpleegster.

Verder woonden er kort daarvoor op de eerste etage de familie Teelen. Harrie Teelen (1921- ) en Ria van Rijen (geboren 10-05-1928) trouwden in 1954 waarna ze in de Boschstraat 51 gingen wonen. Ze hadden op de eerste etage aan de voorkant een woonkamer, daarnaast aan de voorkant een slaapkamer en op de overloop een gaspit. Hun tweeling Henk en Theo Teelen zijn daar op 23 september 1955 geboren.  In 1956 verhuisden ze naar Thorbeckestraat 15 waar Frank (1957) en Tom (1958) zijn geboren. Voor de familie Teelen woonde de familie Van Haaften (echtpaar met één dochter) op de etage van de familie Teelen.

Wim en Corry van den Oord hadden beneden de voorkamer en een kleine kamer met daarachter een keuken (uitbouw in de tuin) en boven een slaapkamer. De gang liep van de voordeur naar de keuken. De gang was betegeld. Via de achterplaats kon je met een trapje de kelder in. Daar hing ook een vliegenkastje waarin bederfelijke waar werd bewaard. De familie Teelen had op de eerste etage de voorkamer, een slaapkamer en een ‘keukentje’ op de overloop. Juffrouw Van der Heijden en juffrouw Knippen hadden de achterkamer en ook een keukentje op de overloop. Er was geen cv in het huis, ze hadden op meerdere plaatsen kolenkachels en later gashaarden.

 

schets 1e etage

Schets van de eerste etage in 1955 op basis van het geheugen van Ria Teelen-van Rijen (februari 2015)

 

Familie Van den Oord kocht het pand in 1964, voorwaarde was dat juffrouw Van der Heijden kon blijven wonen. Zij heeft er gewoond tot 1972, daarna is ze verhuisd naar verzorgingshuis de Leijenstein in Kerkdriel.

Tot het eigendom behoorde, behalve het pand aan de Boschstraat, ook de garage in de Ruiterstraat. Aanvankelijk was het idee van Van der Meijden om de garage te verbouwen en er op oudere leeftijd zelf te gaan wonen zodat ze vlak bij hun dochter zaten. Achter het pand in de Boschstraat was een tuintje dat doorliep tot aan de tuin van Ruiterstraat 3-5. Via de tuin kon men naar de garage. In de garage was een toilet met een afvoer die midden in de tuin uitkwam, in een overloopput. Ria Teelen vertelde dat er in 1955 ook een waterpomp was waar ze water voor de tweeling kon halen toen de waterleidingen bevroren waren.

Vroeger was de garage een paardenstal geweest waar Dorus de Zoete zijn paard had staan. Dorus de Zoete was een broer van Clara de Zoete die met Roelof de Koning was getrouwd en direct naast de garage woonde op Ruiterstraat 3-5. Op de zolder van de garage lagen allerlei zaken van Van de Leur die nooit zijn weggedaan. Bij het kleine poortje zat onder een luik de watermeter.

De familie Van den Oord gebruikte de garage als stalling voor de fietsen en de auto. In 1969 kregen ze hun eerst auto, een NSU Prins (een tweepitter).

 

zijkant pand ruiterstr boschstraat

Hoek Ruiterstraat-Boschstraat met juist achter de auto de garage van Boschstraat 51 (2014)

De familie Van den Oord was rooms katholiek. De kinderen gingen naar de Franciscus school. Zuster Theodora (de tuinzuster uit het klooster in de Ruiterstraat) kwam elke zondag theedrinken bij de familie van den Oord. ‘Ze kon dan even van zich afpraten na alle zorgen over de mensen die waren opgenomen in het klooster.’

De gereformeerde familie De Koning uit de Ruiterstraat (nummer 3-5) luisterde op zaterdagavond samen met de katholieke Gradus van de Leur naar het radioprogramma ‘Wij luiden de zondag in’ van Pater de Greve. Wim van den Oord ging er als jongeman ook speciaal voor naar huis.

De familie Van den Oord had als bakker Rooyakkers (Waterstraat, oorspronkelijk uit Ammerzoden), Van der Schoot (Gasthuisstraat) en later Jan van der Flier, hun slager was De Vries en later Bergen, kruidenier Van Maren en later de Centra in de Boschstraat, kolenboer was Mos van Gameren. De huisarts was dokter Willemse en later dokter Willemsen. Ze hadden een hond (een boxer).

De kinderen Van den Oord waren meer georiënteerd op de Boschstraat dan op de Ruiterstraat. In de Boschstraat was altijd veel te doen. De jeugd paradeerde er van de Waterpoort tot Bossche poort. Overlast was er niet.

In 1991 verkocht Van den Oord het huis en de garage, na het eerst nog aangeboden te hebben aan de familie Rombeek, aan Leontien van Hooft. De familie Van den Oord verhuisde naar de Kloppersakker. Na het overlijden van zijn vrouw in 2003 verhuisde Wim van den Oord naar het Koggeplein.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Wim van den Oord. Juni 2014
Gesprekken met Ria Teelen-van Rijen. Februari 2015
Foto uit familiearchief van Johan van Hemert. Juli 2014

 

 

Mei 2023