Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Familie Van Brakel-Roza

Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat Zuid

Van 1954 tot 1962 woonde op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat de familie Van Brakel-Roza. Zij kochten het huis van de familie Spiering voor 6000 gulden.

 

familie van brakel roza

Chiel, Riek, Marrie en Jaap van Brakel, waarschijnlijk in de schuur van hun huis (omstreeks 1954)

 

Chiel (Machiel) van Brakel (1916-1982) kwam oorspronkelijk uit Nieuwaal. Hij trouwde met Riek (Frederika) Roza (1915-1988). Zij hadden twee kinderen: Marrie en Jaap.

 

riek marrie en jaap van brakel

Riek, Marrie en Jaap van Brakel (omstreeks 1954)

 

Marrie van Brakel (1945-1986) trouwde met Marjan Nagelkerke (1950). Zij hadden twee kinderen: Marc van Brakel (1973) en René van Brakel (1975, werkt als omroeper bij de NOS). Marrie werkte als administrateur bij onder andere Philips in Eindhoven en woonde met zijn gezin in Valkenswaard en later in Nuenen.

 

jaap en marrie

Jaap en Marrie van Brakel (omstreeks 1954)

 

Jaap van Brakel (1947-2009) trouwde met Bep van de Wetering (geboren 05-02-1948). Zij hadden elkaar ontmoet op de Christelijke Mulo in Zaltbommel. Zij kregen twee kinderen: Maurice (Salvatore) (1972, ongehuwd, woont in Rossum) en Amanda (Susette) (1974, samenwonend met Gilbert Oomen, drie kinderen, woont in Zaltbommel). Jaap had verschillende administratieve banen en werkte in de automatisering. De familie woonde in Zaltbommel en later in Rossum.

 

huis van de fam van brakel

Het huis van de familie van Brakel omstreeks 1955

 

De familie Van Brakel had een groentezaak op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat. Verkoop gebeurde vanuit de schuur in de Ruiterstraat. Daar was een vloer van leem waar schappen met groenten en fruit stonden voor de verkoop.

 

groentekar

Groentekar van Chiel van Brakel voor de schuur van de Ruiterstraat (omstreeks 1955)

 

Later hadden ze ook een aardappelwas- en schilmachine waarmee ze friet produceerden voor een cafetaria in de Gasthuisstraat. Naast de winkel hadden ze een paard en wagen waarmee Chiel langs de deur ging om groenten uit te venten in Zaltbommel. De laatste jaren waren de inkomsten uit de groentezaak onvoldoende waardoor Chiel er andere banen naast deed. Hij werkte onder andere in de wasmachinefabriek in Zaltbommel en in de ponsfabriek in de Gamersestraat.

 

groentekar met ruif

Groentekar, inmiddels met huif, met Chiel van Brakel (omstreeks 1956)

 

Chiel en Riek van Brakel waren bevriend met Jan en Areke van Tuijl-de Goei uit Ruiterstraat 21. Jan en Areke hadden één dochter, Alie (geboren 17-09-1946). Dochter Alie logeerde rond haar vijfde vaak bij de jongens van Van Brakel. De familie van Brakel had een hond (koningspoedel).

 

alie van tuijl

Alie van Tuijl (omstreeks 1952)

 

Dirk Recter, zoon van de tandarts in de Ruiterstraat, speelde ook vaak bij Marrie en Jaap.
De familie was Nederlands Hervormd, hun huisarts was dokter Brumsen.
In 1962 verhuisde de familie naar de Prins Bernhardweg in Zaltbommel.

 

 

Bronnen
Gesprekken met mevrouw Bep van de Wetering. Maart 2015

 

 

Mei 2017