Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Marijke Venner

Ruiterstraat 1

Van 2005 tot 2008 woonde op Ruiterstraat 1 Marijke Venner. Marijke woont vanaf haar 7e in Zaltbommel. Haar ouders zijn afkomstig uit Brabant. Ze ging na de Franciscusschool naar de HAVO en deed een opleiding bij de belastingdienst. In 1978 trouwde ze met Alex van Schayk. Ze werkte 25 jaar bij de belastingdienst in Zaltbommel. In 2003 nam ze ontslag en begon voor zichzelf. Ze had achter haar huis op de Koningin Wilhelminaweg 67 een atelier. Daar schilderde ze, verkocht er schildermateriaal en ging lesgeven in schilderen.

 

marijke venner

Marijke Venner (2007)

 

In 2005 stopte haar relatie met Alex en verhuisde ze naar de Ruiterstraat. Ze woonde daar op de eerste etage en vestigde beneden haar winkel annex atelier. In 2008 trouwde ze met Henrie de Groot en verhuisde naar de Oenselsestraat. Haar winkel en atelier bleef op de benedenverdieping van Ruiterstraat 1. Eind 2017 toen het huis een andere eigenaar kreeg verhuisde winkel annex atelier naar de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat.

 

vaas met bloemen aquarel

Vaas met bloemen. Aquarel (1998)

 

In de tijd dat ze in de Ruiterstraat woonde werd er aan haar huis niets veranderd. Ze deed haar boodschappen bij Azzies, vlees kocht ze bij De Vries en brood bij Van Keulen. Haar huisarts was Paul van Dijk. Ze had een hondje. Ze is aangesloten bij de Rooms Katholieke kerk.

Marijke is sinds 1990 verknocht aan de kunst. Ze leerde schilderen in Frankrijk. Haar leermeester(es) was de Belgische Catherina Helten. Verder volgde ze schilderlessen in Nederland bij Tiest Simons. Ze maakte een groot aantal aquarellen en later werkte ze met acryl en gemengde technieken. Ze houdt van grote doeken, stevige streken en nadrukkelijke kleuren. Haar favoriete schilders zijn de impressionisten Van Gogh, Modigliani, Cézanne en Monet.

 

huizen in Boisson

Huizen in Boisson (Frankrijk). Aquarel (1993)

 

Ze exposeerde in de Gasthuiskapel, op het belastingkantoor in Gorinchem, bij Golden Tulip Zaltbommel en op diverse plaatsen in  Frankrijk. Ze deed een aantal malen mee met Kunst Kiezel en Klei, een open atelierroute door de Bommelerwaard. Deelnemers zijn gerenommeerde kunstenaars en professioneel werkende amateurs. Marijke plaatst zichzelf in de laatste categorie. Vrijwel al haar werk is verkocht. Het meeste werk schildert ze in opdracht. Ze maakt haar schilderijen in de winkel in de Ruiterstraat.

 

marijke voor de garagedeur

Marijke voor de garagedeur naast haar atelier in de Ruiterstraat met twee werken (acryl op doek) (2007)

 

Naast zelf schilderen en exposeren geeft ze ook les. Op dit moment geeft ze les aan drie groepen die elk één dagdeel in de week in haar winkel/atelier komen schilderen. Veel cursisten schilderen al een groot aantal jaren in de Ruiterstraat. Ze heeft een vrije stijl van lesgeven en komt voor haar cursisten in beeld als er knelpunten ontstaan. In de winkel verkoopt ze materialen voor de kunstschilder zoals: schilderdoek, penselen, verf (olieverf, acryl) en vernis.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Marijke Venner. Mei 2016

Foto’s uit het particulier archief van Marijke Venner

 

 

Juni 2016