Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 1

Sinds februari 2018 wordt het appartement op de eerste etage van Ruiterstraat 1 bewoond door Adrian Zoltan Schiszler en Anasztázia Ságvári. Ze huren het huis van Joep en Antoinette Laeven-Veltman uit Bruchem. Adrian is geboren op 26 mei 1996 en Anasztázia op 5 maart 1997. Ze komen uit de Hongaarse stad Kaposvár.

 

Zoltan Schiszler en Anasztázia Ságvári (2018)

 

Adrian spreekt redelijk Nederlands. Hij volgde daarvoor een cursus in Belgie waar hij in 2013 werkte. Anasztázia spreekt geen Nederlands en nauwelijks Engels. Beiden werken ze in een vleesverwerkingsbedrijf in Roosendaal. Adrian is teamleider in het bedrijf en Anasztázia is er inpakster.  Ze vertrekken voor dag en dauw naar hun werk, omstreeks half vier in de ochtend vanuit Zaltbommel om op tijd in Roosendaal te zijn. Rond 3 uur s’middags zijn ze weer thuis. Beiden zijn belijdend rooms katholiek.

Ze zijn naar Nederland gekomen omdat ze in Hongarije geen toekomst zien voor zichzelf. Er is geen werk en als er werk is verdienen ze zo’n 15 euro per dag. Ze kiezen voor Nederland omdat de levensstandaard veel hoger is en omdat ze hier beiden kunnen werken. Ze willen zich definitief in Nederland vestigen.

 

Bronnen
Gesprek met Adrian Zoltan Schiszler en Anasztázia Ságvári. Augustus 2018

 

Augustus 2018