Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 10

Sinds 17 september 1982 woont de familie Van Dijk in Ruiterstraat 10. Paul van Dijk trouwde in 1982 met Hanneke Winterwerp. Zij hebben samen drie kinderen: Anemoon, Silver en Merlijn. Hanneke heeft uit een eerder huwelijk twee kinderen: Remy en Job. Alle vijf kinderen zijn opgegroeid in de Ruiterstraat.

 

paul-en-hanneke-van-dijk1

Hanneke en Paul van Dijk (2015)

 

Paul (Paul Arie) van Dijk werd geboren op 16-04-1947 in Dussen. Na de middelbare school in Waalwijk studeerde hij Geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn Medische opleiding reisde hij een jaar door Zuidoost-Azië, werkte bij de KRO televisie en schreef zijn eerste boek ‘Geneeswijzen in Nederland’. In 1982 startte hij als huisarts in Zaltbommel met de praktijk in de Ruiterstraat. In 2012 nam hij afscheid van zijn praktijk en startte met de master Cultuurwetenschappen in Utrecht. Naast zijn werk als huisarts schreef hij verschillende boeken en was hij 25 jaar columnist voor het Brabants Dagblad.

Hanneke (Hanneke Laura) Winterwerp werd geboren op 14-12-1948 in Sprang Capelle. Na de middelbare school in Waalwijk volgde ze de opleiding voor operatieverpleegkundige in Rotterdam en opleiding MO-A orthopedadogiek aan de Hogeschool in Tilburg. Later deed ze de opleiding voor doktersassistente en de opleiding voor apothekersassistente en werkte als assistente in de huisartspraktijk in de Ruiterstraat. Na beëindiging van deze praktijk was ze nog parttime werkzaam in de praktijk van Rombout van de Meent tot 2017. Thans is ze betrokken bij het onderwijs voor allochtone vrouwen.

Remy (Remy Peter) de Gouw werd geboren op 25-07-1971. Hij behaalde zijn VWO diploma op het Cambium. Daarna studeerde hij Psychologie in Nijmegen en Mime aan de Antwerpse Mimestudio. Hij is getrouwd met Marjan van Belle, heeft een zoon en een dochter en woont in Emblem (België) waar hij werkt als kinderpsycholoog.

Job de Gouw werd geboren op 24-11-1973. Hij woont in Rosmalen.

 

kinderen-van-dijk

Job, Remy, Merlijn, Anemoon en Silver (omstreeks 1992)

 

Anemoon (Anemoon Aimee) van Dijk werd geboren op 11-07-1982 op de Vergtweg. Na de middelbare school studeerde ze een jaar in Amerika. Daarna startte ze de opleiding culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht. Ze reisde enige tijd door Zuid Amerika en Azië. Thans werkt ze als manager bij de Stichting Studenten Huisvesting Utrecht. Ze is getrouwd met Geert Rozema en heeft twee zonen. Ze woont in Utrecht.

Silver (Silver Valentijn) van Dijk is geboren op 04-10-1986 in de Ruiterstraat. Na het VWO studeerde hij Sociale Geografie in Utrecht en Melbourne. Hij reisde in Zuid Amerika, Australië en Azië. Hij tennist. Thans is hij werkzaam bij Schouten Nelissen in Zaltbommel. Hij woont in Den Bosch.

Merlijn (Fabian Merlijn) van Dijk is geboren op 04-10-1986 in de Ruiterstraat. Na het VWO studeerde hij Taal en Cultuur studies in Utrecht en Praag. Thans is hij werkzaam bij het ROC in Hilversum. Hij voetbalt en tennist en woont in Utrecht.

De familie woonde twee jaar op de Vergtweg (nummer 33). Daarna werd het pand Ruiterstraat 10 gekocht van de Gemeente Zaltbommel. Het werd hun woonhuis en aan de voorkant kwam de huisartspraktijk. Voor het huis staand was links de spreekkamer en rechts de wachtkamer. In de hal was de assistente-ruimte en naast en achter de trap was een klein laboratorium.

 

fam-van-dijk

Familie Van Dijk (omstreeks 1994)

 

In de huisartspraktijk was Hanneke de doktersassistente. Het was een laagdrempelige ouderwetse praktijk waar werk en vrije tijd niet strikt gescheiden waren. Er was elke nacht dienst voor de eigen patiënten. Ook de privéruimtes en praktijkruimtes in huis waren nauw met elkaar verweven. Voor het toilet moesten patiënten door het hele huis. De plaats van de assistente was de grens tussen woonhuis en dokterspraktijk. Aan de achterkant de kinderen, aan de voorkant de patiënten. Bevallingen doen, consultatiebureau (moeders met kinderwagens konden via een plank over de traptreden naar binnen) en ongevallen op de snelweg hoorden tot 1997 bij het dagelijks werk. Ook werden er scholingsgroepen voor patiënten georganiseerd (Gezondheid en gezin, Omgaan met kinderkwalen e.d.). In 2008 kreeg Ruiterstraat 10 de aan de praktijk gerelateerde naam ‘Asklepion’.

De familie is zeer gesteld op Zaltbommel en kiest voor de kleinschalige winkels. Lange tijd waren dat het winkeltje van Wijnand en Luus van der Flier, groentewinkel Rombeek en slager De Vries. Tegenwoordig is dat alleen nog Aziz, slager De Vries in de Portage en de Hema. De huisarts van de familie was Hans van den Bosch, sinds 2012 Rombout van der Meent. Er is geen lidmaatschap van een kerkgenootschap.

 

tuin-van-boven-gezien

Tuin gezien vanuit de tuinkamer (2014)

 

Het onderhouden van de tuin is een belangrijke bezigheid van Paul van Dijk. Er is niet alleen een ommuurde ruime stadstuin maar ook een drietal vijvers en overal zicht op de majestueuze toren van de Sint-Maarten. Er is een grote daktuin met meer dan zestig in- en uitheemse vruchtbomen en planten. In de tuin zijn er eenden, konijnen, Barnevelders, duiven, krielkippen en twee bijenvolken.

 

daktuin-met-60-planten2

Daktuin met een zestigtal in- en uitheemse fruitsoorten (2014)

 

Ruiterstraat 10 is, behalve als woning en praktijk, in deze periode ook in gebruik geweest voor andere activiteiten.

Van 1982 tot 1999 werd op de noordelijke zolder yoga gegeven door Ingrid Schols. De ruimte werd verwarmd door twee gaskachels. Na het afronden van haar Psychologie in 1988 was er naast yoga ook ruimte voor psychologische consulten. In 1996 was de psychologische praktijk zo uitgegroeid dat er een tweede psycholoog werd aangetrokken (Trudie Wiendels). In 1999 vertrok de praktijk (en de yoga) naar de synagoge in de Kloosterstraat.

Een deel van de zuidelijke zolder werd van 1985 tot 1988 verbouwd en gehuurd als kantoorruimte door Architectenbureau AAS (Peter Thole). Van 1988 tot 2000 werd de ruimte gehuurd door reclame adviesbureau Groen en Partners, toenmalige eigenaar van Ruiterstraat 6 en 8. In 1985 werd voor de verhuur van de zolder een doorsteek gemaakt tussen de zolders van Ruiterstraat 8 en Ruiterstraat 10 waardoor de zolder bereikbaar werd.

 

famfoto van dijk

Merlijn, Remy, Marjan (partner Remy), Hanneke, Paul, Anemoon, Job en Silver. 2007

De kapel op de eerste verdieping werd gehuurd (van ongeveer 1983 tot 1991) door Schouten Nelissen. Zij hadden hun kantoor in Ruiterstraat 12. Er was nog een doorgang van nummer 12 naar de kapel uit de tijd van de nonnen.

Na beëindiging van de huisartspraktijk op 1 april 2012 werd het voorste deel van Ruiterstraat 10 verhuurd als kantoorruimte aan Uitgeverij Haystack (Geerhard Bolte en Monique Brands). Zij gebruiken, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping, beide kamers aan de straatkant.

 

 

Bronnen
Foto’s uit particuliere archief familie Van Dijk. September 2016

 

 

Juli 2018