Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Marijke Louwe Kooijmans

Ruiterstraat 11

Van 1999 tot 2011 woonde op Ruiterstraat 11 Marijke Louwe Kooijmans. Ze kocht het huis van Erik Rijkhoff.
Ze werd op 30-05-1935 geboren in de Bilt. Volgde in Breda het gymnasium en daarna een opleiding handvaardigheid.

 

marijke louwe kooijman

 

Marijke trouwde eind vijftiger jaren met een antiquair. Ze kregen drie kinderen: Paul (1962), Robert Jan (1964) en Didwi (1970). Didwi vertelt het verhaal over haar moeder. Didwi’s ouders runden samen een antiekzaak in Zwijndrecht en later hadden ze ieder een antiekzaak in Dordrecht. In die tijd hadden ze ook een fabriekje in ‘conservator’ antiekwas. Rond 1992 verhuisde het echtpaar naar Drimmelen.
Na haar scheiding woonde Marijke korte tijd in Tilburg en Vught om in 1994 naar Zaltbommel te verhuizen. De eerste jaren in de Ruiterstraat werkte ze bijna fulltime als kinderoppas bij een gezin in Vught. In 2003 stopte ze met werken en ging ‘met pensioen’.

 

marijke op het spaanse feest

Marijke Louwe Kooijmans, Hanneke Winterwerp, Lammy Leijten op het straatfeest van 2006

 

Marijke was geliefd in de straat. Ze was actief bij straatfeesten, Sint Maarten in de straat en bij het middeleeuwse feest in 2005. Ook buiten de straat was ze een betrokken inwoner van Zaltbommel. Ze had een volkstuin en was lid van de volkstuinvereniging, ze was aangesloten bij de vereniging van huisvrouwen Zaltbommel, ze was betrokken bij het multicultureel vrouwencentrum in de Maasstraat en vanaf 2004 was ze medewerker bij Kringloopstichting ‘De Spullewaard’. In de kringloopwinkel, aanvankelijk in de Kloosterstraat en de Kerkstraat en later in de Spellewaardsestraat, werd uiteraard dankbaar gebruik gemaakt van haar expertise op het gebied van oude spullen.

 

marijke tijdens de vesstingdagen

Marijke tijdens de Vestingstedendagen (2005)

 

In de tijd dat Marijke in het huis woonde werd er een nieuwe keuken geplaatst. De trap werd verplaatst van rechts voor naar links voor (gezien vanuit de voordeur). Er werd een nieuwe trap gemaakt (de oude trap verhuisde in 1998 naar Ruiterstraat 9). Dit om boven een slaapplaats voor de kleinkinderen te creëren . De badkamer werd daardoor kleiner dan bij de vorige bewoners.

 

schets van ruiterstraat 11 verbouwing

Schets van begane grond links en eerste etage rechts

 

Marijke was Nederlands Hervormd maar na het ontstaan van de PKN voelde ze zich meer thuis bij de Gereformeerde kerk in Zaltbommel.
Haar slager was De Vries, haar bakker de Hema, haar groenteboer Rombeek en ze was een trouwe klant van Azies. Op dinsdag ging ze naar de markt. Haar huisarts was Paul van Dijk.

 

marijke met rollater

Marijke met rollator in haar voordeur (2011)

 

In 2008 werd ze ziek, tot het laatst ging ze naar de Kringloopstichting. In 2011 is ze overleden. Het huis werd door de kinderen van Marijke verkocht aan Geke Bouwman.

 

 

Bronnen
Gesprek met Didwi Peereboom-d’Hond, november 2014
Foto’s uit collectie Hanneke en Paul van Dijk, januari 2014

 

 

April 2017