Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Peter van der Paauw

Ruiterstraat 13

Van 1990 tot 2002 woonde in Ruiterstraat 13 Peter van der Paauw. Peter kocht het huis van Fiet van Gameren. Hij betaalde 92.000 gulden (makelaar Van der Wal). Peter vertelt het verhaal.

 

peter aan het ontbijt

Peter van der Paauw aan het ontbijt in Ruiterstraat 13 (2000)

 

 Toen hij in het huis kwam wonen was er boven geen water en geen verwarming. Beneden waren gaskachels in de woonkamer en in de kamer aan de straatkant. Boven liepen de elektriciteitsleidingen over de muren. De vloer van het kamertje beneden-voor was verrot. Het dak was lek.
De vader van Peter heeft alle elektra vernieuwd, waterleiding en gas naar boven aangelegd, alle plafonds boven vervangen, de vloer van de voorkamer vernieuwd en alle muren behangen. Door aannemer Van der Donk is het platdak met nieuw dakleer bekleed en het binnenwerk van de schoorsteen werd vernieuwd. De aannemerskosten waren 24.000 gulden.

 

peter en zijn vader in de tuin

Peter en vader Piet van der Paauw (zomer 1992)

 

Bij binnenkomst was er links een gang. Er ging een deur naar het voorkamertje (studeerkamer). Als je de gang uitliep kwam je in de woonkamer. Daarachter was een uitbouw in de tuin met een keukentje, een halletje met deur naar de tuin en daarachter een wc en douche. Daaraan vastgebouwd was een klein schuurtje, met deur naar de tuin. In de schuur was ook een wasmachine-aansluiting.

 

plattegrond ruiterstr13

Plattegrond Ruiterstraat 13 gemaakt door Peter van der Paauw (1990)

 

Halverwege de gang was een trap naar boven. Boven was er een slaapkamer voor en een slaapkamer achter. Er was geen zolder .
Achter het huis was een flinke tuin die L-vormig was. Een deel van de tuin lag achter de tuin van Ruiterstraat 11.
In het kadaster staat dat het huis is gebouwd in 1910. Peter heeft nog advertenties van toen het huis te koop stond in 1989 en 2001. Hij heeft zelf een plattegrond van het huis gemaakt.

 

het zijplatje ruiterstr13

Zomer 1991, Ruiterstraat 13, achterzijde. Zicht op de keuken, de woonkamer, en boven de slaapkamer.

 

Peter werd geboren op 10-04-1958 op Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat 24. Zijn ouders woonden daar op de eerste etage. Zijn opa en oma (Piet en Jantje Rijnhout) hadden daar een groentezaak. De winkel was aan de Kerkstraat, de schuur voor opslag van aardappelen en voor de stalling van paard en wagen waren in de Ruiterstraat. Oma stond in de winkel en opa verkocht groenten en fruit met paard en wagen en later met een truukske in de stad. Piet en Jantje Rijnhout hadden één dochter, Lena. Zij trouwde in 1951 met Pieter Nicolaas van der Paauw (1921-2003). Van der Paauw was elektrotechnicus bij Philips Eindhoven. Zij hadden twee kinderen: Janny (Jannetje Wilhelmina), geboren op 19-01-1954 en Peter (Pieter Willem), geboren op 10-04-1958. Het gezin Van der Paauw verhuisde naar Eindhoven toen Peter twee was. In 1990 kocht hij Ruiterstraat 13 van Fiet van Gameren.

 

de achterzijde ruiterstr13

Ruiterstraat 13, achterzijde. De auto’s achter de muur staan op een terrein dat hoorde bij Ruiterstraat 15, en dat een uitgang had naar de Koningstraat. De tuin liep achter het plaatsje van Ruiterstraat 11 (bruin schuurtje) en grensde aan die van Ruiterstraat 9 (links achter de grijze betonnen schutting) (zomer 1991)

 

Peter ging na het atheneum naar de pedagogisch academie in Eindhoven, zat in militaire dienst en studeerde daarna Frans in Utrecht. Hij werkt tegenwoordig als software-ontwikkelaar bij een bedrijf in Den Bosch. Peter is ongetrouwd. Hij is een liefhebber van klassieke muziek, hij heeft onder andere een grote collectie met muziek van Bach.

 

zijaanzicht ruiterstr13

De rode Suzuki van Peter van der Paauw voor de deur van Ruiterstraat 13 (1999)

 

In juni 2002 verkocht hij het huis voor 168.000 euro aan Fred van der Ham. Hij verhuisde naar Houten (dichter bij zijn toenmalige werk) en woont daar nog steeds.

 

 

Bronnen
Gesprekken en correspondentie met Peter van der Paauw. Juni 2014
Foto’s uit het particulier archief van Peter van der Paauw. Juni 2014

 

 

Februari 2018