Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 16

De huidige bewoners zijn Peter en Carola Benschop. Zij hebben drie dochters die geboren zijn in 2000 (tweeling) en 2003. Daarvoor woonde de familie bijna twintig jaar op Koningin Wilhelminaweg 74. Zij kochten het huis in 2012. Han en Carly Edens, de vorige bewoners, verhuisden naar het koetshuis/de grote schuur die meer dan 250 jaar deel uitmaakte van Ruiterstraat 16. Het koetshuis/de schuur werd voor dit doel verbouwd als woning.

 

familie benschop 2015

Familie Benschop (2016)

 

Peter Benschop is op 11-09-1964 geboren in Nijmegen. Na de Havo studeerde hij civiele techniek aan de HTS in Arnhem. Hij werkt sinds 25 jaar bij Bouwbedrijf Heymans als project manager. Zijn hobby’s zijn begeleiden van het hockeyteam van zijn dochter en klussen in en om het huis.
Carola is op 11-09-1968 geboren in Nijmegen. Zij volgde na de middelbare school de Hogere Opleiding voor Economisch en Administratief Onderwijs in Den Bosch. Zij werkte jarenlang als zelfstandige in diverse Marketing- en communicatiefuncties. Recent werkt ze als hoofd marketing en communicatie bij een bedrijf in Tiel. Haar hobby’s zijn tuinieren en lezen.
Na de aankoop van het huis is er uitgebreid gewerkt aan het huis. Behalve de bouw van een wc en bijkeuken beneden (aan het einde van de gang die begint bij de voordeur), zijn er geen wijzigingen aangebracht aan het casco van het huis. Wel moesten uiteraard, op de verschillende etages, de doorgangen tussen huis en koetshuis/schuur worden afgesloten en moest de gas- en electriciteitsvoorziening worden gesplitst.
In het huis werd een nieuwe centrale verwarming aangelegd, gas- en elektriciteitsleidingen werden in het hele huis vervangen. Beneden en boven werden gipswanden voor alle stenen wanden geplaatst, alle wanden en muren gestuct, vloeren op de etages werden uitgevlakt en er werden flexibele pijpen in het vier etages hoge schoorsteenkanaal geplaatst. Boven is een kamer tot tweede badkamer verbouwd.
Het huis werd aan de binnenkant geschilderd en het originele gipsplafond in de woonkamer werd zorgvuldig gerestaureerd. Behalve deze restauratie en het loodgieterswerk werd het grootste deel van de werkzaamheden uitgevoerd door Peter Benschop.
Recent is het huis aan de voorzijde geschilderd, zijn de ramen waar nodig gerestaureerd en zijn de witte mortelranden in oude staat terug gebracht.
De afscheiding tussen de tuinen van nummer 16 en de tuin van het koetshuis/de schuur is opgetrokken uit groen geschilderde horizontale planken (dubbel voor en achter verspringend). Deze afscheiding is ook aan de achterzijde van de tuin aanwezig.
De grote stronk van de beuk die in 2004 werd gekapt werd uit de tuin verwijderd. Er werd een nieuwe structuur voor de tuin gekozen. Uiteraard was er na het opsplitsen van huis en koetshuis/schuur ook een afscheiding tussen de tuinen nodig.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Peter en Carola Benschop. Oktober 2015
Foto uit familiearchief familie Benschop.

 

 

Mei 2017