Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Familie Van Lelyveld

Ruiterstraat 18

Van 1971 tot 1975 woonden in Ruiterstraat 18 Karel van Lelyveld en Sylvie van Lanschot. Zij waren in 1969 getrouwd en kregen twee kinderen, Pieter Paul en Eline. Karel en Sylvie van Lelyveld huurden het huis van Vereniging Hendrick de Keyser. Voor de familie Van Lelyveld woonde de familie Schölvinck in het huis.

 

Karel Lelyveld Pien Hans Helbach Fam Lelyveld

Van links naar rechts: Karel van Lelyveld, Pien Veltcamp Helbach, Hans Veltcamp Helbach en Sylvie van Lanschot aan de keukentafel in Ruiterstraat 18 (omstreeks 1972)

 

Karel (Karel Lodewijk) van Lelyveld (1945) werd in Eindhoven geboren en woonde in Haarlem. Na zijn huwelijk met Sylvie van Lanschot woonde hij in Hamburg. Karel werkte daar als jurist. Toen hij een baan kreeg bij Thijssen-Bornemiszas in Amsterdam besloten zij in de Ruiterstraat te gaan wonen. Karel speelde piano, vooral jazz (er stond een vleugel in de zitkamer) en hij was een verdienstelijk tekenaar (met een voorliefde voor het tekenen van gebouwen). Karel en Sylvie waren enthousiaste golfers (op de golfbaan in Sint Michielsgestel).

Sylvie (Sylvie Agatha Josina) van Lanschot (1945) werd in Saint Cloud ( bij Parijs) geboren en woonde daarna in Vught en Utrecht. Ze volgde de kunstacademie en werkte als beeldend kunstenaar. Aanvankelijk richtte zij zich op de schilderkunst, later meer op beeldhouwwerk. Zij gaf schilderles aan verschillende mensen in Zaltbommel. Zij speelde (en speelt nog steeds) viool. Ze trad onder andere op met Frida Willemse (echtgenoot van dokter Jan Willemse) en Theo van Haren. Sylvie zat in het bestuur van de dierenbescherming en had via die functie in de Ruiterstraat nogal wat katten over de vloer. Thans heeft ze een praktijk als PRI therapeute en woont ze in Sint Michielsgestel. Sylvie vertelt het familieverhaal.

 

Sylvie van Lanschot exposeert

Sylvie van Lanschot exposeert in het Kruithuis (1980)

 

Pieter Paul (1971) van Lelyveld werd in het ziekenhuis geboren omdat dokter Willemse een thuisbevalling niet verantwoord vond (hoe moest je als de bevalling niet volgens plan verliep via die spiltrap beneden komen?). Pieter Paul zat in Zaltbommel op de peuterspeelzaal. Hij studeerde rechten in Leiden. Pieter Paul is getrouwd met Valérie Eyckmans. Zij hebben twee zoons. Hij werkt bij de Shell en woont in Wassenaar.

Eline (1976) van Lelyveld werd in Heusden geboren. Ze studeerde Nederlands in Leiden. Ze woont met haar partner in Scheveningen. Eline werkt als PR functionaris bij Madurodam.

Vrienden en kennissen in Zaltbommel waren de familie Veltcamp Helbach, de familie Snapper, familie Van Haren, familie Willemse (Paulette Willemse was de oppas van Pieter Paul). De familie van Lelyveld was niet verbonden aan een kerkgenootschap. Van Rangelrooy was de groenteboer, Van Oversteeg de melkboer en Dingemans de bakker. Ze hadden een Peugeot 204.

 

ruiterstraat 18 met peugot

Ruiterstraat 18 met voor de deur de Peugeot van de familie Van Lelyveld (omstreeks 1973)

 

Toen Karel en Sylvie het huis betrokken was het pand in de Ruiterstraat recent (1962-1965) gerestaureerd. In beide voorkamers lag hout op de vloer, in de gang lagen hardstenen tegels en in de keuken bestond de vloer uit plavuizen. De spiltrap was volgens de restaurateurs van Hendrick de Keyser de oorspronkelijke trap. Het huis had zo zijn gebreken. Er was een klein gasgeisertje waardoor je tijdens het douchen boven, beneden geen warm water had. De deur van de wc (onder de trap) kon niet goed dicht. Het voornaamste probleem was het optrekkende vocht in de hoge muur vanuit de gang. Dit probleem werd in de periode dat zij in de Ruiterstraat woonden opgelost door horizontale sleuven in de muur te maken en daarin lood aan te brengen. Daardoor kon het vocht niet meer omhoog.

 

de gang ruiterstraat 18

De gang met op de achtergrond de voordeur van Ruiterstraat 18 (omstreeks 1973)

 

De tuin was na de restauratie een ommuurde plaats. De familie Schölvinck had de tuin door een professional laten inrichten. Aan de zijkant waren borders ingericht en het centrum van de tuin was bestraat. Een opstaande rand was aangebracht als afscheiding van het bestrate en het beplante deel.

 

schets van de begane grond ruiterstraat 18

Schets van de begane grond (1971)

 

Sylvie vertelde een opmerkelijke gebeurtenis. Zij was een keer in de tuin aan het werk en ze merkte dat de rododendron heel losjes in de grond stond. Zij kon de struik er zo uittrekken. Toen zij probeerde het gat weer met grond te vullen bleek dit een niet-uitvoerbare missie. De grond verdween steeds en het gat dat bleef. Van de achterbuurman (de heer De Gans) hoorde zij dat er een gang onder haar huis doorliep. De gang zou vroeger gefunctioneerd hebben als bevoorradingsroute voor het voorname pand van Ruiterstraat 16. Na de rododendron werd er een grote steen op het gat gelegd.

 

sylvie van lanschot in de tuin ruiterstraat 18

Sylvie van Lanschot in de tuin van Ruiterstraat 18 (omstreeks 1973)

 

In 1975 vertrok de familie Van Lelyveld uit de Ruiterstraat. Ze verhuisden naar Heusden waar ze aan de Stadshaven in eigen beheer hun huis lieten restaureren.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Sylvie van Lanschot. Maart 2016
Foto’s uit particulier archief van Sylvie van Lanschot

 

 

Mei 2017