Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Frans en Trees Peeters

Ruiterstraat 18

 

neptunes

Frans Peeters. De Waterman. Aquarel. Museum Stadskasteel Zaltbommel (1991)

 

Frans (1935) woonde, met zijn vrouw Trees (1938), op Ruiterstraat 18 van 1983 tot en met 1999. Zij hadden een galerie onder de naam ‘Galerie 1632’.

Frans is geboren in Utrecht en werkte vanaf 1955 als docent algemene vorming en later als tekenleraar in het basisonderwijs in Utrecht en Sassenheim. Toen bij een keuring in 1970 bleek dat zijn gehoorfunctie onvoldoende was om volledig te blijven lesgeven, besloot hij andere kwaliteiten aan te boren. Hij meldde zich aan bij de Rietveld academie in Amsterdam. Vervolgens studeerde hij om zijn kunsthistorische kennis te verdiepen kunstgeschiedenis in Leiden . De inzichten van professor Dreikoningen over kunst en antikunst van Dada maakten een diepe indruk op hem.

 

de zwaan

Flyer voor de voorjaarsexpositie van 1998

 

Ook Trees werkte met enthousiasme in het lager onderwijs (in de Utrechtse wijk Ondiep) In 1970 hielden ze het onderwijs voor gezien en ze besloten samen ’in de kunst te gaan’. Ze zochten een geschikte ruimte en kwamen via de Hendrick de Keyser stichting in Zaltbommel terecht. Ze gingen in het hele land op zoek naar aansprekende kunstenaars onder de noemer ’Lyrisch Réalisme’ of ‘Lyrische Figuratie’.

 

frans peeters

Frans Peeters in de beeldentuin Ruiterstraat 18

 

Zo werd ‘Galerie 1632’ geboren. Het was voor Frans en Trees de realisering van een lang gekoesterde wens. In een brief (15-02-2014) benadrukt Frans de passie waarmee Trees ‘haar’ galerie runde. Met wisselende exposities in een pluriforme bezetting werden schilderijen, tekeningen, ruimtelijke objecten, abstracte en figuratieve beelden tentoongesteld. Na een experimenteel begin ontstond er een vast ritme van 5 exposities per jaar dat gedurende 16 jaar werd voortgezet. De kunstwerken werden tentoongesteld in de beide voorkamers, de gang en in de afgesloten tuin.

 

expositie

Expositieruimte in de gang uitkomend op de tuin

 

Naast galeriehouder was Frans ook kunstenaar. Als kind werd hij sterk gestimuleerd door het gevoel voor schoonheid van zijn vader. Samen zaten ze op zondagen in de voorkamer te tekenen. Later ontwikkelde hij een eigen stijl en als aquarellist pur sang was er veel ruimte voor kleur, licht en atmosfeer. Geleidelijk is hij meer op doek gaan schilderen. Ook zijn er veel tekeningen van zijn hand. Het werk van Frans Peeters wordt veelal geplaatst als lyrisch figuratief. De realiteit wordt als het ware gekleurd door de emotie die het oproept.

 

binnentuin

De binnenplaats/tuin met beelden

 

Frans Peeters exposeerde behalve incidenteel in zijn eigen ‘Galerie 1632’ in het museum en galerie Marie Tak van Poortvliet in Domburg. Eerder exposeerden hier onder andere de jonge Piet Mondriaan en Jan Toorop. In zijn huis in Middelburg is zijn werk met enige regelmaat voor publiek toegankelijk.

 

trees

Trees in gesprek tijdens de opening van een expositie

 

Frans en Trees hebben met veel plezier in de Zaltbommel gewoond. ‘De Ruiterstraat is de leukste straat waar ik ooit gewoond heb, de straat waar de kinderen de naam van onze hond scandeerden als we weer eens thuiskwamen: Ha!-Teun!-Tje!’, schrijft Frans in een brief (11 januari 2014) over deze periode. In dezelfde brief vertelt hij dat Trees in  juni 2013 op 75 jarige leeftijd is overleden.

In het beeld van de Ruiterstraat waren Frans en Trees 16 jaar lang een bekende verschijning. De hond ontbrak nooit bij dat beeld. Ze waren geliefd bij de mensen. Met tegenzin vertrokken ze , in het weekend van de eeuwwisseling, uit Zaltbommel en verhuisden naar Middelburg.

Hieronder zijn een vijftal werken van Frans opgenomen.

 

werk1frans

Frans Peeters Aquarel. Stadswal Zaltbommel (1991)

 

 

werk2

Frans Peeters. Gemengde techniek. (Ongedateerd)

 

 

werk3

Frans Peeters. Sint Maarten Zaltbommel. Pentekening (1990)

 

 

werk4

Frans Peeters. Pompei. Gemengde techniek (ongedateerd)

 

 

werk5

Frans Peeters. Nonnenstraat Zaltbommel Pentekening (ongedateerd)

 

 

Bronnen
Correspondentie met Frans Peeters. Winter 2014

Fotografie bovenstaand werk Ludo Warman 2014

 

 

Mei 2017