Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Feith

Ruiterstraat 19

Van 1976 tot 1983 woonde op Ruiterstraat 19 de familie Feith. Kees Feith was getrouwd met Marjan Pothof. Zij hadden twee kinderen Martine en Rhijn. Zij kochten het huis van de familie Verhoeks.

Jonkheer Kees Feith werd op 14-12-1947 geboren in den Haag. Hij is een nazaat van de bekende Nederlandse dichter Rhijnvis Feith (1753-1824). Kees werkte als autotechnicus bij Volvo Cars Nederland in Beesd. In 1983 verhuisde de familie in verband met het werk bij Volvo Cars naar Zweden. De familie woonde in Zweden tot 1990. Daarna, weer terug in Nederland, werkte Kees voor Volvo Cars in Helmond en woonde de familie in Gemert.  Kees is in 1998, op 51 jarige leeftijd, overleden.

 

kees en martine Feith

Kees, Martine en Rhijn Feith 10 (1993)

 

Marjan (Maria Johanna Bernarda) Pothof, geboren op 09-05-1952 in Lichtenvoorde en daar ook opgegroeid. Ze werkte bij de Rabobank in Ammerzoden. Zij woont in Gemert (NBr) en werkt bij een taxidienst.

Jonkvrouwe Martine Feith is geboren op 29-11-1979 in Den Bosch, woonde tot 1983 in de Ruiterstraat. Martine woont samen met Fons en heeft twee dochters. Ze deed de verpleegkunde opleiding en werkte in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Daarna startte zij met een collega een thuiszorgwinkel en een acupunctuurpraktijk.

Jonkheer Rhijnvis Feith is geboren in 1982 in de Ruiterstraat. Hij woont samen met Niamh en heeft een dochter en een zoon. Hij woont in Amsterdam en werkt als financieel- en hypotheekadviseur.

 

martine, rhijn en marjan Feith

Martine Feith, Rhijn Feith en Marjan Feith-Pothof (1993)

 

Het echtpaar Feith woonde na hun huwelijk in 1975 aanvankelijk in de Gamerschestraat (boven makelaar Van der Wal). In 1976 kochten zij Ruiterstraat 19 van de familie Verhoeks voor 79.000 gulden. Het huis had geen centrale verwarming (er waren twee gaskachels), geen deugdelijke riolering en geen echte badkamer.

De familie Feith veranderde veel aan het huis. Beneden was een kamer en suite met daarlangs een gang die vanaf de voordeur naar de tuin liep. De gang werd afgebroken en beneden werd één grote woonkamer  met aan de achterkant een keuken en een serre. Vanuit de kamer was er een gangetje met toilet, trapopgang en een deur naar de bijkeuken.

 

tekening ruiterstr 19

Op deze tekening is goed te zien dat een etage werd toegevoegd in 1982

 

Op de eerste verdieping waren twee even grote slaapkamers aan de voorkant en een grote slaapkamer aan de achterkant. De minimale badkamer die hier aanwezig was werd uitgebouwd naar een volwaardige badkamer en het huis werd in 1981 een etage hoger gemaakt (bovenin  de voorgevel werden kleine raampjes  gemaakt) waardoor er een slaapkamer en een toilet bijkwam. Er was geen zolder.  De verbouwingen werden uitgevoerd door aannemer en buurman Van Est.

De tuin was bij de familie Verhoeks een groentetuin. De familie Feith maakte er een bloementuin van. Er was geen schuurtje in de tuin. Na een verbouwing bij Van Hees kregen ze een achterom via de boekbinderij.

 

plattegrond voor en na verbouwing

Plattegrond voor en na de verbouwing van 1982

 

De familie Feith was niet verbonden aan een kerkgenootschap.  Hun bakker was Van Keulen in de Waterstraat, de groenteboer was Rombeek, de slager was  in de Aart Robbestraat. Huisarts was Bert van Veeren en later Paul van Dijk.

Ze hadden uiteraard een Volvo. Als huisdieren waren er twee Siamese poezen

In 1983 verhuisde de familie naar Zweden en werd het huis verkocht aan mevrouw Marietje Vissers.

 

 

Bronnen
Gesprekken (telefonisch) met Marjan Feith-Pothof. April 2015

 

 

Mei 2017