Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Verhoeks

Ruiterstraat 19

Van 1958 tot 1976 woonde de familie Verhoeks in Ruiterstraat 19. Jan (Jan Willem) Verhoeks (1904-1989) was afkomstig uit Nieuwaal. Hij was getrouwd met de eveneens uit Nieuwaal afkomstige Teuntje van Brakel (1905-1983).

 

jan en teuntje Verhoeks

Jan Verhoeks en Teuntje Verhoeks-van Brakel

 

Het echtpaar Verhoeks had vijf kinderen. Trudy, Julia (24-01-1931), Jannie (07-01-1935), Teunis (1938-2002) en Elly (geboren 14-09-1944). Trudy (werd Tuk genoemd) overleed op 25-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. Julia trouwde met Wim Pellegrom die stationschef was in Zaltbommel, Jannie trouwde met Jan van der Flier, Teunis was ongehuwd. Elly is in 1961 getrouwd met Cocky Tomassen (geboren 14-01-1941). Elly en Cocky vertellen het familieverhaal.

 

trudy verhoeks

Trudy Verhoeks

 

Jan Verhoeks werkte in de wegenbouw en ruilverkaveling (grondverzet). Hij had als bijnaam ‘De pony’. Voor zijn huwelijk reed hij door Nieuwaal met een kar getrokken door een pony. Mensen zeiden dan: ‘Daar komt de pony weer an.’
Teunis werkte bij Van Voorden scheepsschroeven. Hij woonde al die jaren bij zijn ouders in de Ruiterstraat. Hij ging het huis uit toen het huis in 1976 werd verkocht, hij verhuisde toen naar een flatje.

 

moeder verhoeks met kinderen

Mevrouw Verhoeks met van links naar rechts de dochters Julia, Jannie en Elly (1975)

 

Elly Verhoeks woonde na haar huwelijk met Cocky Tomassen van december 1961 tot oktober 1963 in bij haar ouders in Ruiterstraat 19. Hun zoon Wim Jan werd hier in 1962 geboren.
Elly en Cocky verhuisden in 1963 naar Ruiterstraat 31 boven. Hun zoon Cocky is op deze boven etage geboren in 1967. Melkboer Van Oversteeg was de eigenaar van dit pand. Beneden stond de SRV wagen van Van Oversteeg en was de opslag van producten. In 1970 verhuisde het echtpaar met de twee kinderen naar de Rembrandtstraat 17. Later kochten ze een huis aan de Oeverwal. In 2000 verhuisden ze naar hun huidige woning op de Visserij 4.
Cocky Tomassen is een echte Utrechter. Hij beschikt over meerdere horecadiploma’s en werkte 20 jaar als uitsmijter bij een nachtclub (Limburgia) in Utrecht.

 

elly en cocky

Cocky en Elly Tomassen-Verhoeks (1961)

 

Jan en Teuntje Verhoeks kochten Ruiterstraat 19 in 1957. Het was toen een open plek. Zij lieten er weer een huis bouwen. Aannemer was Van Willigen uit Gameren. Totale kosten waren 15.000 gulden. ‘Hij rekende altijd alles uit op de achterkant van een sigarendoos.’

 

fam met elly thomassen

Wim Jan, Cocky jr., Elly, Teuntje en Jan Verhoeks (omstreeks 1970)

 

Het huis had rechts een lange gang die uitkwam in een schuur (stond de wasmachine en de fietsen) met toilet. Voor was er een kamer die met schuifdeuren was verbonden met een tweede kamer. Daarachter was de keuken. In de gang, achter de twee kamers, was ook de trap naar boven. Boven waren twee slaapkamertjes aan de voorkant, daarachter de overloop (daar stond een bed) en aan de tuinkant een kamer met balkon voor de ouders. Er was geen zolder of vliering.
De tuin bestond uit een verhard gedeelte en daarachter een veldje met aardbeien en aardappels.

 

bouwtek huis nr 19

Tekeningen december 1957

 

Direct naast de familie Verhoeks op nummer 21 woonde ome Hannes, een broer van mevrouw Verhoeks. Hij kon fantastisch vertellen.
De familie Verhoeks was Nederlands Hervormd, moeder ging wel en vader niet naar de kerk. Cocky Tomassen was van oorsprong Rooms Katholiek. In de zomer als de ramen open stonden hoorden ze ’s morgens de nonnen bidden en zingen aan de overkant. De kapel in het klooster op Ruiterstraat 10 was immers ook aan de straatkant.
De bakker van de familie was Ballegooien uit Gameren, de slager kwam ook uit Gameren, later leverde Peter de Vries of Van Santen in de Boschstraat het vlees, de melkboer was Van Oversteeg, de Centra in de Kerkstraat was de kruidenier en Rombeek de groenteboer. Huisarts was het echtpaar Brumsen in de Gasthuisstraat. De familie had geen huisdieren. Ze hadden geen auto.
In 1976 vertrokken ze uit de Ruiterstraat en gingen naar de Wielewaal.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Cocky en Elly Tomassen-Verhoeks, juni 2014
Foto’s uit particulier archief Cocky en Elly Tomassen-Verhoeks
Bouwtekening uit archief van Andrei Miriitskii juni 2014

 

 

Mei 2017