Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Marietje Vissers

Ruiterstraat 19

Van 1983 tot 2009 woonde in de Ruiterstraat 19 mevrouw Marietje (Maria Geertruida) Vissers, geboren in Kerkdriel in 1913 en overleden in de Ruiterstraat in 2009. Ze kocht het huis van de familie Feith.
Zij was de dochter van Cornelis Antonius Vissers (1873-1963), hoofdonderwijzer in Kerkdriel, en Geertruida Adriana van Heijningen (1885-1979).

 

marietje vissers

Mevrouw Vissers (1913-2009)

 

In dit ouderlijk gezin van Marietje Vissers waren 10 kinderen: Wim (1910-1990) priester, Jo(han) (1912-2010) aanvankelijk onderwijzer en later aangrenzende functies, Marietje (1913-2009) onderwijzeres, Mien (1916-2010) verpleegster, Gien (1918-2006) lerares, Greet (1920-2000) verpleegkundige, Toon (geboren in 1922) bouwtechnicus, Kees (1924-2004) textielindustrie, Gerard (geboren in november 1925) psychiater/neuroloog, Truus ( 1928-2014) onderwijzeres. Petekind van Marietje was Truus van de Braak, de dochter van Mien.
Gerard Vissers, de één na jongste, getrouwd met de Zaltbommelse Diesje Lambooij, vertelt het familieverhaal.

 

marietje 1998

Mevrouw Vissers 1998

 

In de oorlog moest de familie Vissers evacueren uit Kerkdriel. Via allerlei omzwervingen in de Bommelerwaard kwamen ze terecht in Zaltbommel. Van de tien kinderen woonden er toen nog een aantal bij hun ouders (Marietje, Greet, Toon, Kees en Gerard). Ze kwamen eerst in het leegstaande huis van schipper Van Emmelot in de Boschstraat, daarna in Kerkstraat 28, daarna in Nieuwstraat 10 en in 1956 verhuisden ze naar de Korte Steigerstraat nummer 1 (hoek Gasthuisstraat).
De ouders van mevrouw Vissers hebben hier tot hun dood gewoond. Vader overleed in 1963 en moeder in 1979. Marietje bleef bij haar ouders wonen en heeft hun tot het einde verzorgd. Mevrouw Vissers woonde daarna nog tot 1983 in het huis op de Korte Steigerstraat, daarna verhuisde ze naar Ruiterstraat 19.
Mevrouw Vissers was onderwijzeres in Den Bosch (BLO onderwijs), Kerkdriel en later in Zaltbommel (in de Nieuwstraat). Daar was ze juf op de Rooms Katholieke lagere meisjesschool. Verschillende mensen die later bij haar in de Ruiterstraat woonden, hadden bij haar als kind in de klas gezeten: Ankie van Empel-van der Velde, Jan van Wordragen.

 

katholieke lagere school

Katholieke lagere school met op de achterste rij Marietje Vissers en Phily Hennekam-van Rijen. Aan tafel met bril de heer Jo Vinck

 

Het huis was in 1982 uitgebreid verbouwd door aannemer Wim van Est (was haar buurman van Ruiterstraat 21). Er werd een nieuwe keuken ingezet, een serre aangebouwd en de deuren in het halletje bij de voordeur werden vernieuwd. Boven werd een toilet gemaakt en op het plat dak werd een verdieping toegevoegd waarbij er bovenin de voorgevel kleine raampjes werden gemaakt.

Er was een leuke tuin die werd bijgehouden door Jan Rensen uit de Lange Steigerstraat. Er stond een schuurtje in de tuin van waaruit je via een gangetje achter het huis naar de Ruiterstraat kon.

De zussen Greet en Gien waren in het weekend vaak in Zaltbommel, eerst in de Korte Steigerstraat en later in de Ruiterstraat. Greet was verpleegkundige in het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch. Zij was net als Marietje ongehuwd. ‘Ik heb de liefde wel gekend’, vertelde ze tegen Geertje die haar verpleegde. Maar de relatie moest worden beëindigd omdat het geloof ongepast was. Toen de ouders overleden waren werd Marietje het centrum van de familie, haar huis verving het oude stamhuis.
Ze had een uitgebreid sociaal leven. Naast haar uitgebreide familie kwamen regelmatig op bezoek: familie Hennekam, Emmy Overeem, Greetje Wille, Pien Veltkamp, Jannie van Kuilenburg en in de straat vooral Paulette Willemse, Hans Metsers en Hanneke van Dijk.

 

marietje tijdens gildefeest ruiterstraat

Mevrouw Vissers met Paulette Willemse en een particuliere thuishulp tijdens de vestingstedendagen in oktober 2005

 

Ze kwam uit een overtuigd katholiek gezin en bleef haar hele leven trouw aan de kerk. Boodschappen moesten gekocht worden bij een katholieke bakker, een katholieke slager, enz. Drank werd alleen geleverd door Van Boort. Ze was een liefhebber van port, de medicijnen nam ze het liefst in met een glaasje port. De huisarts was Van Brunsum en in de Ruiterstraat dokter Hans van den Bosch.

 

tijdens het straatfeest

Tijdens straatfeest in de Ruiterstraat september 2006

 

Mevrouw Vissers had geen auto (ze had geen rijbewijs).Toen haar mobiliteit verslechterde werd er een traplift aangelegd. De laatste jaren van haar leven werd ze intensief verzorgd door de thuiszorg. Geertje van Duynen had daarin een hoofdrol. Ook verschillende buren hebben hun steentje bijgedragen.
In 2009 overleed mevrouw Vissers. Het huis werd door haar erfgenamen verkocht aan haar buren van Ruiterstraat 21, Andrei Miriitskii en Anastasia Novikova.

 

marietje plaatje op bidprentje

Mevrouw Vissers

bidprentje marietje
Bronnen
Gesprekken met Gerard Vissers en Geertje van Duynen. Augustus 2014
Foto’s uit particulier archief Gerard Vissers en Paul van Dijk

 

 

Mei 2017