Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Familie Vinck

Ruiterstraat 4

Ruiterstraat 4 was vroeger een apart huisje met een eigen opgang die toegang gaf tot een klein woonhuis boven de slagerij. Daar woonden van 1901 tot 1952 de familie Vinck. Johannes (Jo) Vinck, geboren op 16-07-1881 in Nijmegen, overleden in 02-04-1941, was getrouwd met Geertruida (Trui) Sastra, geboren in Nijmegen op 16-03-1879, overleden op 15-06-1958 in Kerkwijk.

 

mevr vinck

Geertruida (Trui) Sastra (1879-1958)

 

Jo Vinck en zijn vrouw Trui Sastra waren afkomstig uit Nijmegen. Omdat Jo een baan kon krijgen als gemeenteschilder in Zaltbommel trouwden ze op 18 juli 1901 en verhuisden naar de Ruiterstraat 4. In dit huis werden hun 6 kinderen geboren waarvan er drie vroeg zijn overleden. De andere drie zijn: Petrus Antonius (Piet), geboren op 27-03-1906, Theodora, geboren op 30-01-1908 en Johannes (Jo) (1919-1994).

 

jo vinck

Johannes (Jo) Vinck (1881-1945)

 

Piet trouwde met Sjaan van den Heuvel, Theodora met Roelof van den Oever uit Gameren en Jo trouwde met Greetje Straatman uit de Kerkstraat (nummer 15). Jo en Greetje zijn de ouders van Annet (woont in Amerika), Trudie (getrouwd met Jan van Halder), Greetje (getrouwd met Nico van Bockel), Joop (getrouwd met Marion Jegen), Carla (woont samen met oud-Bommelaar Ton van Beers) en Vroni (getrouwd met Tonny van Horssen).

 

brief vinck

Kaart uit bevolkingsregister

 

Hoewel Jo Vinck sr. was aangenomen als gemeenteschilder werd hij in 1910 door B en W aangesteld als paardentramconducteur. De tramlijn liep van het station via de Boschstraat naar het postkantoor aan de Gamerschestraat en via een aftakking naar de Waterstraat. Vinck en Van Westreenen waren de eerste conducteurs. Volgens de bepalingen bij hun aanstelling moesten zij ingezetenen van Zaltbommel zijn, kunnen wijzen op een deugdzame levenswandel en goed kunnen lezen, schrijven en rekenen. Van gemeentewege waren ze gestoken in een keurig donkergrijs uniform met een dubbele rij gladde koperen knopen. Daarbij hoorde een pet met een rode bies en in de winter een lange overjas. Een kaartje kostte 10 cent. Vinck had dagelijks dienst met één keer in de veertien dagen een dag vrij. Zijn weekloon bedroeg 8 gulden. Met het lakken van rijtuigen verdiende hij in zijn vrije tijd nog wat bij. De paardentram deed tot 1923 dienst en werd toen vervangen door een autobus die tussen Bommel en het station ging rijden.

 

de paardetram

De paardentram met koetsier Van Broekhoven, conducteur Jo Vinck en controleur Hutten (1910)

 

De familie Vinck had vanzelfsprekend Van Oosterom als slager. De huisarts was waarschijnlijk mevrouw Van Liere (haar man was leraar Duits op de HBS).

Het huisje in de Ruiterstraat behoort nu bij het huis van de slager op de hoek. Tot 1975 was het een apart huis. Het was een bovenwoning met een eigen opgang. De deur is bij een verbouwing in 2013 veranderd in een raam. Achter de deur was een klein halletje waarna je met een trap naar boven ging. Boven gekomen had je een kleine overloop, dan een keuken en daarachter een kamer. Tussen kamer en keuken was er nog ruimte waar het gezin sliep.

De eigenaar van het huis was slager Van Oosterom. In het bovenhuis kon je ruiken dat er beneden geslacht werd, worst werd gemaakt en vlees werd bereid.

 

aan tafel fam vinck

Piet Vinck, Theodora Vinck en Jo Vinck jr. (1919)

 

Jo junior ging naar de katholieke jongensschool in de Oliestraat. Toen hij 12 jaar was ging hij naar het gymnasium in Megen, intern bij de Franciscanen, en kwam alleen tijdens vakanties naar huis. Hij wilde priester worden. Na het gymnasium studeerde hij verder aan het seminarie in Venray. In de oorlog kwam hij terug naar Zaltbommel, was onder gedoken in Utrecht, en is na de oorlog niet meer teruggegaan naar het seminarie. Zijn beste vriend was Harrie Teelen. Jo junior was lid van Sint Cecilia, het koor van de katholieke kerk. Nadat de heer van Rijen afscheid had genomen werd Jo junior dirigent van het koor. Meestal zongen ze op zondag, liefst Gregoriaans. Soms werd ook gezongen tijdens een uitvaart. In 1945 ontmoette hij Greetje Straatman.

 

jo en jo

Jo senior (1881) en Jo junior (1919)

 

Greetje vertelt dat zij tijdens hun verkering van 1945 tot 1947 regelmatig in Ruiterstraat 4 was. Haar schoonvader was toen al overleden. Toen ze in 1947 trouwden gingen Jo en Greetje, na een kort verblijf in de Tolstraat en de Gamerschestraat, wonen in Nieuwstraat 15. Oma Sastra bleef nog in de Ruiterstraat wonen tot 1952. Toen trok ze in bij het gezin van Jo en Greetje in de Nieuwstraat. Jo Vinck junior is in 1994 overleden. Greetje Vinck- Straatman is overleden in 2018.

 

 

Bronnen
R.G Klomp. Tussen station en stad. De gemeentetram Zaltbommel. Grafisch bedrijf Avanti-Zaltbommel. 1985
Gesprekken met mevrouw Greetje Vinck-Straatman zomer 2013
Foto’s uit fotoalbum van Trudie van Halder-Vinck en mevr. Greetje Vinck-Straatman

 

 

November 2018