Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Wie wonen er nu

 

André en Jolanda de Vries – Schreuders. Ze hebben twee kinderen: Whitney (geboren 25-05-1995) en Carmen (geboren 22-03-1998). Whitney werkt bij schoenenwinkel Van Haren in Den Bosch en Carmen is verpleegkundige.

André de Vries (geboren op 18-02-1968 in Brakel) volgde na de LTS de slagersvakschool. In 1990 vestigde hij zich als slager op de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat. In 2012 verhuisde zijn bedrijf naar de Portage. Jolanda Schreuders (geboren 09-04-1971 in Aalst) is opgeleid als kapster (ze knipt nog steeds de hele familie). Ze werkt in de winkel in de Portage.

 

andre jolanda carmen en withney

Carmen, Jolanda, Whitney en André de Vries (2012)

 

André komt uit een gezin met drie zonen: Dick (1957), André (1968) en Theo (1962). De eerste twee jongens werden slager. Dick in Brakel en André in Zaltbommel, het bleef aanvankelijk één bedrijf. Toen André en Jolanda met hun slagerij naar de Portage verhuisden werd gekozen voor de opsplitsing van het bedrijf. Dick de Vries werd eigenaar van het bedrijf in Brakel en André de Vries werd de baas in Zaltbommel.

In de slagerij van André en Jolanda wordt niet geslacht in Zaltbommel. Dat gebeurde aanvankelijk in Brakel. André slachtte in Brakel met zijn broer Dick wekelijks 40 varkens, twee stieren en een paar schapen. Om één uur na middernacht op maandag ochtend begon het slachten. Tot omstreeks 2004 is dit doorgegaan. Wel wordt er in Brakel nog uitgebeend, worst gemaakt en alles bereid voor de verkoop in de winkels op beide locaties.

 

hele familie achter de toonbank

Bij de opening van de winkel in 1990. Van links naar rechts: Theo, Joke, Remon, Sjanie, André, Jolanda, Liesbeth van Hemert, Mara de Vries, Leen Schreuders, Broer, Willie Schreuders, Tiny, Angel Schreuders, Dick, Herbert Dijkhof.

 

Voor de opsplitsing van het bedrijf vertrok André elke ochtend om half vijf uit Zaltbommel om in Brakel te werken. Voor acht uur was hij weer terug om in de winkel in Zaltbommel te staan. Na een korte middagpauze ging hij vaak weer op en neer om dingen af te maken en klaargemaakte producten op te halen.

De familie De Vries is Nederlands Hervormd, kerkelijk. Ze hebben een hond en een cavia. De moeder van Jolanda helpt mee in het huishouden.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Jolanda en André de Vries. Mei 2014
Foto’s uit het particuliere archief van Jolanda en André de Vries. Mei 2014

 

 

Februari 2018