Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 20

Riet Atema woont op Ruiterstraat 20. Samen met haar  man, Frank van Straten, kwamen ze in 2015 in de straat. Frank is in mei 2019 overleden. Zij trouwden in 1985, ze hebben geen kinderen. Riet (Maria Johanna) Atema is op 19-04-1946 geboren in Deventer. Na de MMS deed ze de Akademie voor Beeldende Vorming in Amersfoort (Middeloo) en een avondcursus boekbinden aan de grafische school in Utrecht. Vervolgens volgde ze een opleiding kunstboekbinden in Ascona (Zwitserland). Ze trouwde met Frank van Straten. Ze verhuisde naar Brakel, waar ze samen met haar broer een boerderij had gekocht. Ze kon haar baan als docente handvaardigheid voorzetten aan de huishoudschool in Zaltbommel. Riet heeft als hobby tekenen en schilderen.

 

frank en riet van straten

Riet en Frank van Straten-Atema (2012)

 

Frank van Straten is op 13-03-1940 geboren in Leiden. Na de MTS-techniek werkte hij enkele jaren bij de KEMA in Arnhem en daarna gedurende 19 jaar bij een offset- en kopieermachine bedrijf in Gouda. Vanaf 1986 werkte hij samen met Riet in hun boekbinderij in Brakel. Riet heeft een Citroën C3 en een camper waarmee ze in de zomer op pad gaat.

Toen Riet in 1984 verhuisde naar Brakel en naar het gemeentehuis ging voor haar rijbewijs, werd haar beroep gevraagd. Ze vertelde dat ze boekbinder was. De gemeente liet haar hun collectie boeken zien. Ze waren nodig aan restauratie toe. Ze kreeg de restauratie-opdracht van de gemeente Brakel terwijl ze eigenlijk alleen was opgeleid als handboekbinder. Met deze opdracht was meteen een bedrijfje geboren: Boekbinderij ‘De Kooihoek’. Riet startte met de restauratie-opleiding in Amsterdam en ging aan de slag in de boekbinderij. Haar werk als lerares op de huishoudschool bleef ze doen tot 1990. Het bedrijf was inmiddels zo sterk gegroeid dat de boekbinderij al haar tijd in beslag nam. Frank richtte zich vooral op het administratieve en technische deel van het bedrijf. De boekbinderij was dus een kleinschalig bedrijf van het echtpaar Van Straten-Atema. Ze hadden geen personeel, wel waren er leerlingen die stage liepen in het kader van de boek-restauratieopleiding.

 

boekbinderij de kooihoek

Boekbinderij ‘De Kooihoek’ in Brakel (2009)

 

Aanvankelijk woonde het echtpaar en was het bedrijf gevestigd in Brakel, in de helft van de gezamenlijke boerderij. Later verhuisde de broer en werd het hele pand betrokken als woning en boekbinderij. Het werk bestond uit het kleinschalig en uniek inbinden en restaureren van boeken. Er was geen serieproductie. Ze werkten behalve voor de gemeente Brakel voor musea, archieven, bibliotheken en andere overheidsinstanties en particuliere opdrachtgevers.

In 2015 werd de boekbinderij overgenomen door Yvonne de Graaff uit Herwijnen. Zij was de jaren daarvoor als leerling al vaak te vinden in de boekbinderij in Brakel. Toen Frank en Riet in 2015 naar de Ruiterstraat verhuisden, verhuisde de boekbinderij naar Pand 9 in Zaltbommel. Riet gaat regelmatig even op bezoek bij haar oud leerling, maar ook om zelf kunstboeken te binden.

Riet is niet aan een kerk gebonden. Ze heeft geen huisdieren. Boodschappen doet ze bij de Landwinkel in Rossum, bij Aziz en de Hema. Haar huisarts is Froukje Andringa.

Na aankoop van het huis in de Ruiterstraat werden een aantal zaken vernieuwd en/of gerestaureerd: asbest werd verwijderd uit de buitenmuur aan de Strikstraatkant, kozijnen aan die kant worden op dit moment deels vervangen, de verouderde elektra boven werd vernieuwd, in de houten vloer in de kamer werd een slechte plek vervangen en de aanrecht werd verlaagd.

 

 

Bronnen
Gesprek met Frank en Riet van Straten-Atema. Maart 2016
Foto’s uit particulier archief familie Van Straten Maart 2016

 

 

Augustus 2019