Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Van Est

Ruiterstraat 21

Van 1968 tot 2002 woonden in de Ruiterstraat Wim van Est (geboren 23-08-1937) en Ans Karelse (geboren 07-08-1941). Zij hebben twee kinderen: Ellen (05-02-1965) en Ronald (12-01-1969).
Ze kochten het huis van de broers Holterman uit Zwolle in december 1968 via notaris H.P. Holtrop in Geldermalsen. Deze broers erfden het huis van hun moeder mevrouw Holterman-Kestens (overleden in 1961). Zij was eigenaar van het huis sinds 1955 (notaris J.A.E. van Aalst in Waardenburg). De familie Van Est verbouwde het huis en in juli 1969 gingen ze er wonen. Ans en Wim van Est vertellen het verhaal.

 

ruiterstraat huis van est

Ruiterstraat 21 (omstreeks 1990)

 

Ruiterstraat 21 was voor 1968 bewoond geweest door twee gezinnen. Eén gezin woonde boven en het andere beneden. Eén van de laatste families die er beneden woonde was het gezin van Hannes van Brakel. Op de begane grond was aan de voorkant een kamer en suite, daarachter een opkamer met een keldertje eronder, dan weer een kamertje en daarachter de keuken en bijkeuken. Met drie trapjes omhoog kwam je in de tuin. Naast de kamers lag een lange gang met in het midden een trap naar boven. Boven was een slaapkamer voor, midden nog een donker kamertje, een kamer in de uitbouw en aan de achterkant nog een kamer. Helemaal boven was een grote zolder. De beide wooneenheden hadden een gemeenschappelijke voordeur.

 

ans en wim van est

Ans en Wim van Est (2013)

 

Voordat de familie Van Est het huis kocht had het driekwart jaar leeggestaan. De gemeente bracht er voor nood mensen in onder. Het pand was uitgeleefd. Het plafond (3,60 meter hoog) en de vloeren waren vochtig en verrot. Er zat geen enkele ventilatie onder de vloer.
Wim van Est (zelf aannemer) heeft vloeren en plafonds uitgebroken en de (bij)keuken afgebroken. Bij de verbouwing werd een nieuwe vloer aangelegd op gelijke hoogte met de tuin. Daardoor moest je bij de voordeur twee treetjes omhoog. Ook de ramen in de voorgevel werden, om de verhoudingen niet te verstoren, 20 centimeter hoger geplaatst. Na de verbouwing ontstond er beneden een voorkamer en meteen daarachter de keuken. Doordat de aangebouwde keuken van de vorige bewoners was verwijderd, ontstond er meer ruimte in de tuin. De nieuwe eiken voordeur is afkomstig uit een huis in Waardenburg.

 

kinderen van est

Ellen en Ronald van Est in de huiskamer van Ruiterstraat 21 (1987)

 

In de tuin stond een schuur met een dubbele deur (was vroeger een garage) die uitkwam op de uitrit van het Centraal Gebouw (nummer 23-25). Ook werd er in de afscheiding met nummer 23 een gewone deur gemaakt direct achter de keuken. Ook deze deur kwam uit op het erf van het Centraal Gebouw. Er was dus een achterom maar het recht van overpad moest elk jaar bij de kerk worden aangevraagd. Later werd deze jaarlijkse aanvraag afgeschaft.
Het huis kostte 22.000 gulden en de verbouwing 37.000 gulden (inclusief centrale verwarming).
Wim van Est was opgeleid als timmerman. Op 23-jarige leeftijd haalde hij zijn aannemersdiploma. Hij werkte als bedrijfsvoerder bij aannemer De Jong in Ophemert en Nijssen in Rosmalen. Hij bouwde onder andere PNEM huisjes, scholen, kerken en bejaardencentra. In 1972 begon hij als aannemer voor zichzelf. Piet van der Leij was zijn eerste knecht. Al gauw groeide het bedrijf uit tot een man of 12 personeel. Hij begon zijn bedrijf in de Lange Steigerstraat (oude smederij van van Lienden), later verhuisde het aannemersbedrijf naar het Industrieterrein.

 

van est voor gebouw

Wim van Est voor zijn bedrijf op de Dwarsweg (omstreeks 1985)

 

Het bedrijf heeft een duidelijke invloed gehad op de bouw en restauratie van de binnenstad in het laatste kwart van de vorige eeuw. Van Est (ver)bouwde een groot aantal winkels in Zaltbommel: slager Bergen (hoek Ruiterstraat-Boschstraat), Baselaar (Waterstraat), Jan Vlug (Waterstraat), boekbinderij Van Hees (Ruiterstraat), juwelier Haas (Boschstraat), sigarenwinkel Bob van Kooten (hoek Boschstraat-Gamerschestraat), de Chinees in de Waterstraat, de Chinees in de Gamerschestraat en Tivoli. Het torentje van de Christelijk gereformeerde kerk in de Korte Steigerstraat werd door aannemer Van Est gerestaureerd.

 

restauratie kerkje

Restauratie van kerkje in de Korte Steigerstraat. Man met stok is aannemer Wim van Est (hij had zijn enkel verzwikt) (omstreeks 1988)

 

Ook in de Ruiterstraat heeft hij vele vaak omvangrijke verbouwingen uitgevoerd. Voor architectenbureau Tholen (Ruiterstraat 8) werden de nonnencellen vervangen door kantoorruimte. Verder werd er verbouwd bij Haasakker (Ruiterstraat 6), bij Ronald en Ageeth van Est (Ruiterstraat 7), bij Paul van Dijk (Ruiterstraat 10), bij Jan Schouten (Ruiterstraat 12), bij de familie Edens (Ruiterstraat 16), bij mevrouw Vissers (Ruiterstraat 19), bij familie Van Zuijdam (Ruiterstraat 20), bij familie Metsers (Ruiterstraat 23), bij Frans en Joke van den Heuvel (Ruiterstraat 29).

 

leggen van de 1esteen

Wim van Est (midden) bij het leggen van de eerste steen van het bejaardenhuis in Scherpenzeel (omstreeks 1965)

 

In 1991 stopte hij als aannemer. Ronald, zijn zoon, had een tijdje meegewerkt maar had geen belangstelling om het bedrijf over te nemen. Van Est ging bij een vastgoedbedrijf werken en later bij Centraal Bureau Bouwtoezicht (CBB), bij beide banen in de functie van opzichter. Daar heeft hij gewerkt tot zijn 65ste.
Wim van Est is afkomstig uit Geldermalsen. Ans Karelse is een echte Bommelaar. Wim werd door omstanders indertijd gewaarschuwd: ‘Ge moet niet trouwe met iemand van over de Waal. De waterkipke hou de hier nie in leve.’
Ans werd geboren op de Marten van Rossumsingel (ouders woonden in bij oma Van Eck). Van haar zevende tot haar twaalfde woonde ze bij het pontje tussen Dussen en Sprang Capelle. In 1953 werd haar vader voor Rijkswaterstaat riviermeester tussen Rossum en Lith en later sluismeester in Rossum. Bij zijn pensionering verhuisde hij naar de Koningin Wilhelminaweg. Wim van Est zingt sinds 1992 in het smartlappenkoor.
Ans werkte vanaf haar zeventiende bij de delicatessenwinkel van Nico van Boggelen in de Waterstraat (naast het Luifeltje). Daarna werkte ze bij Dokter Conserven (waar nu Plieger zit) en de Rabobank. Toen ze zwanger werd is ze gestopt met werken.

 

woonark

Op deze woonark, die door Wim van Est werd gebouwd, werden de beide kinderen geboren (1969)

 

Na hun huwelijk woonden ze op een woonark, door Wim zelf gebouwd. De ark lag bij de sluis in Rossum. Ellen en Ronald zijn daar geboren. Na vijf jaar verhuisden ze naar de Ruiterstraat (Ellen was toen vier) waar de kinderen zijn opgegroeid. Ellen ging naar de kleuterschool in de Maasstraat en daarna naar de Christelijke school in de Nieuwstraat. Na haar VWO studeerde ze geneeskunde en werkt als arts in de jeugdgezondheidszorg. Ronald ging ook naar de Christelijke school, deed daarna een opleiding tot timmerman en verhuisde later naar Spanje.
Ellen had vriendinnen op school: Lenie van Kuilenburg (dochter van Hennie Rombeek), Anita van der Kraan, Lynda Ester van Wissekerke. Ronald had vooral vrienden in de straat: Frank Haasakker (Ruiterstraat 6), Freddie Rombeek (hoek Ruiterstraat-Boschstraat), Hennie van den Oord (ouders hadden een garage in de Ruiterstraat en hun huis om de hoek in de Boschstraat) en Frans van den Heuvel jr. (Ruiterstraat 29).
De familie Van Est is Nederlands Hervormd. Hun bakker was Van der Flier (elke dag een half broodje), de slager Van Oostrom, groenteboer Rombeek, de melkboer Van Oversteeg in de Boschstraat. Hun dokter Willemse uit de Nieuwstraat, later Willemsen uit de Korte Steigerstraat.

 

werkplaats

Werkplaats en opslagplaats van aannemersbedrijf Van Est (1965)

 

Ruiterstraat 21 stond in de Toren van 05-09-2002 te koop voor 359.000 euro. Het werd gekocht door Andrei Miriitskii en Anastasia Novikova.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Wim en Ans van Est. April 2014
Foto’s uit archief van familie Van Est. April 2014 

 

 

Mei 2017