Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Van Tuijl

Ruiterstraat 23

Omstreeks 1950 startte Jan van Tuijl (1906-1971) in het Centraal Gebouw (Ruiterstraat 23) een uitgeverij. Het bedrijf verhuisde later naar Nieuwstraat 10 en nog later werd ook het Oude Mannen en Vrouwenhuis (Nieuwstraat 12) aangekocht. Werknemers in het bedrijf waren o.a Gera Koek en Hennie Koek.
Jan van Tuijl was de oudste uit een gezin van veertien kinderen. Hij was getrouwd met Egberdina Cornelia Hak (1911) en woonde met zijn gezin in Antwerpen. Zoon Henk van Tuijl (1940) woont in Rosmalen. Jan van Tuijl had behalve de uitgeverij/drukkerij in Zaltbommel vanaf 1953 ook een uitgeverij in Antwerpen.
Zijn broer Anton van Tuijl (1929-1976) was getrouwd met Jenneke van Tuijl. Hun dochter Catrina van Willigen-van Tuijl woont in Zaltbommel. Anton werkte in de uitgeverij van broer Jan en was eigenaar van drukkerij Vété in Zaltbommel.
Broer Piet van Tuijl (1926- 1987), getrouwd met Johanna van Boggelen (1926), is de vader van Hennie van Tuijl (1958) die de bron is van dit verhaal. Piet werkte ook in het bedrijf van broer Jan en was een van de boekhouders van de uitgeverij. Een andere broer van Jan van Tuijl, Cornelis Jan van Tuijl (1920-1987), was getrouwd met Anna Pieterdina van Bennekom (1923). Hij had een boekhandel in Rotterdam.
De uitgeverij in de Ruiterstraat en later in de Nieuwstraat heette Uitgeverij J. van Tuijl BV en later werd het de Centrale Uitgevers Maatschappij. Daarna zijn er verschillende naamswisselingen geweest (o.a. Uitgeverij Wink, Mundus BV). Bij al deze mutaties bleef Jan van Tuijl de eigenaar.
Uitgeverij Van Tuijl in Antwerpen gaf onder andere uit: de Triomfreeks, de Rex serie en de Pool pockets. Ook het tijdschrift Zij en hij werd daar gemaakt. In de Nieuwstraat werd het huis aan huisblad Deze week in stad en streek gedrukt. Ten behoeve van dit blad werd de uitgeverij uitgebreid met een drukkerij. In 1970 stopte het huis aan huisblad en daarmee de drukkerij in Zaltbommel. De Zaltbommelse tak van de uitgeverij werd overgenomen door uitgeverij en groothandel in lectuur Wim van der Beek onder de naam Veldboeket. Afnemers van het bedrijf waren niet alleen boekhandels maar ook tabakszaken, luchthavens, ziekenhuizen en andere gelegenheden die boeken en tijdschriften verkochten. In verband met ruimtegebrek verhuisde het bedrijf in 2006 naar Numansdorp. De uitgeverij/drukkerij bestaat nog steeds met de zoon van de heer Van der Beek als directeur-eigenaar.

 

 

Bronnen
Gesprek met Hennie van Tuijl, Zaltbommel September 2018
Telefonisch gesprek met Wim van der Beek, Numansdorp December 2018
Telefonisch gesprek met Catrina van Willegen-van Tuijl, januari 2022
Tuyl, RL van, JNA Groenendijk. A van Tuyl Chronicle. 650 years in the history of a Dutch-American Family. Anundsen Publishing Company. Decorah (USA) 1996

 

 

Januari 2022