Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Familie Van den Heuvel

Ruiterstraat 27

Van 1949 tot 2016 woonde in Ruiterstraat 27 de familie Van den Heuvel. Jan van den Heuvel was getrouwd met Berta van Gemert. Zij kregen 7 kinderen: Jan, Truusje, Gerard, Henk, Cees, Huub en André. De laatste drie werden in de Ruiterstraat geboren. Henk woonde tot zijn overlijden in 2016 in Ruiterstraat 27, hij was sinds 1989 eigenaar van het huis. Voor die tijd werd het huis gehuurd.

 

jan en huberta vd heuvel ruiterstr 27

Jan en Berta van den Heuvel-van Gemert (1940)

 

Jan (Jan Corstiaan) van den Heuvel (1905-1974) was afkomstig uit een gereformeerd boerengezin in Herwijnen. Hij trouwde in 1941 met de katholieke Berta van Gemert. Na hun huwelijk woonden ze in de Kerkstraat (nummer 21). Jan was aanvankelijk schipper op een Rijnaak. Vanaf 1948 werkte hij op de werf in Zaltbommel en later ging hij met Gerard van Gameren (Ruiterstraat 37) dagelijks met de Chevrolet naar Werkspoor in Pernis.

 

in 1957 ernstig ongeluk

In 1957 was er een ernstige aanrijding van de Chevrolet met een vrachtwagen. Inzittenden waren: Gerard van Gameren, Jan van den Heuvel, Karel van den Heuvel (Rooie Karel) en Lou van Gameren

 

Berta (Huberta) van Gemert (1919-1963) was afkomstig uit Zaltbommel. Haar broer, Theo, is de vader van Lucie van der Flier-van Gemert en van Hennie, Hans, Theo en Arthur van Gemert. Berta kwam uit een katholiek gezin. Na haar huwelijk werd Jan van den Heuvel ook rooms katholiek, hun kinderen werden katholiek opgevoed, zij gingen naar de katholieke jongensschool in de Nieuwstraat en waren lid van de katholieke jeugdvereniging (KAJ). Berta heeft de laatste 7 jaar van haar leven op bed gelegen met een nieraandoening waarna ze in 1963 op 44-jarige leeftijd is overleden. Vader Jan bleef met 6 jongens achter. Via de katholieke kerk was er hulp in de huishouding van onder andere de zusters Clarissen uit Ammerzoden.

 

huberta met haar 6 zonen

Huberta van den Heuvel-van Gemert met haar zes zonen (1955)

 

Jan (Jan Corstiaan) van den Heuvel jr. (geboren in 1942) woonde tot 1963 in de Ruiterstraat. Hij trouwde met Thea Liedenbaum en heeft twee kinderen. Hij had een constructiebedrijf en woont in Apeldoorn.
Truusje van den Heuvel (1943-1945) was de enige dochter in het gezin. Ze overleed op twee jarige leeftijd aan typhus.
Gerard (Everardus) van den Heuvel (geboren in 1946) woonde tot 1979 in de Ruiterstraat. Hij is gescheiden en heeft twee dochters. Hij heeft een nieuwe partner(Ank). Gerard werkt als calculator bij raffinaderijen en woont in Breda.

 

familie van den heuvel in de ruiterstraat

Familie Van den Heuvel in de Ruiterstraat (1958)

 

Henk (Hendricus Hermanus) van den Heuvel (1947-2016) was de laatste van de Heuvel die in Ruiterstraat 27 woonde. Henk ging na de ambachtsschool aan het werk bij de Philips gloeilampenfabriek op de Van Heemstrabaan in Zaltbommel (hij verdiende 36 gulden in de week). Daarna werkte hij 28 jaar in de doe-het-zelfzaak van Henk Boudewijn in de Boschstraat (nummer 52). Toen dat bedrijf in 2001 ophield te bestaan werkte hij tot aan zijn pensioen bij Houthandel Van den Bosch aan de Koningin Wilhelminaweg. Henk bleef een bijzondere band houden met de familie Boudewijn. Henk’s hobby was vissen. Henk vertelde dit familieverhaal. Henk is onverwacht overleden op 24 september 2016.
Cees (Cornelis) van den Heuvel (geboren in 1950) woonde tot 1972 in de Ruiterstraat. Hij trouwde met Rikie Pelle (overleden in 2015). Zij hebben twee kinderen. Cees werkte bij de politie en woont in Den Bosch.
André Joseph van den Heuvel (geboren in 1954) woonde tot 1979 in de Ruiterstraat. Hij is er één van een tweeling. André is getrouwd met Hilly van Tiel en heeft een dochter. Hij is afdelingshoofd bij Caterpillar Work Tools BV in Den Bosch en woont in Hedel.

 

huberta van den heuvel met 3 kinderen

Berta van den Heuvel met Cees, Huub en André in de Ruiterstraat (1958)

 

Huub (Hubertus Joseph) van den Heuvel (geboren in 1954) woonde tot 1978 in de Ruiterstraat. Hij is de tweelingbroer van André. Huub is getrouwd met Miepke van Brakel. Zij hebben een tweeling (een jongen en een meisje) en nog een zoon. Huub werkt bij Rijkswaterstaat.

 

de tweeling van den Heuvel

De tweeling André en Huub van den Heuvel (1957)

 

Ruiterstraat 27 werd gehuurd van Henk van der Meijden, aannemer in de Oenselsestraat. De huur (36 gulden per maand) werd maandelijks thuis gebracht bij Van der Meijden. De huisbaas was eigenaar van vele panden in de stad. Vandaar dat de voordeur van Ruiterstraat 27 precies hetzelfde is als van de huisjes van Steenweg .. tot .. Voordat de familie Van de Heuvel in de Ruiterstraat kwam wonen, woonde Theo van Gemert, Jan’s zwager, met zijn gezin op nummer 27.
Op de begane grond was een voor- en achterkamer gescheiden door schuifdeuren met glas in lood (ze liggen nog op de vliering). De deuren zijn identiek aan de schuifdeuren in Ruiterstraat 20 (zijn daar nog in functie). Daarachter was de keuken. De wc was op het kleine ommuurde binnenplaatsje. Er was geen achterom. Links van de kamers liep een gang met aan het eind een trap naar boven.

 

schets bovenetage ruiterstr 27

Schets van de bovenetage tijdens de vijftiger jaren (links) en de situatie vanaf 2015 (rechts)

 

Boven waren rechts van de overloop twee kamers en links was een grote kamer waar de ouders sliepen. De zes jongens sliepen in drie tweepersoonsbedden op de twee kamers. De douche werd omstreeks 1955 aangelegd door Theo van Gemert, Karel van den Heuvel en ome Dirk. Voor die tijd gingen de jongens op vrijdagavond om beurten in de teil. Ze gingen allemaal in hetzelfde water, de laatste had pech omdat het water dan inmiddels koud was geworden. Boven de eerste etage is nog een vliering. Het huis werd verwarmd door twee kolenkachels. De was werd gedroogd in de tuin van de buren (nummer 23-25).
Opvallend is dat een aantal balken in het huis doorlopen in het naastgelegen pand, Ruiterstraat 29. Bewoners van dat pand zouden ook aanwijzingen hebben dat Ruiterstraat 27 en 29 één pand is geweest.

 

achter Jan, moeder,vader en kinderen ruiterstr 27

Achter: Jan, moeder, vader en tante Grada (van Gemert); Voor: Luus, Hans, Gerard, Theo, ?, Cees en Henk (1958)

 

De familie Van den Heuvel maakte boven een douche en er werd in het keukentje een keukenblok geplaatst. De wc buiten werd bij het pand getrokken. Nadat Henk het huis had gekocht is de gehele kap, inclusief pannen, vervangen, zijn er dakramen aangebracht en zijn alle ramen voor en achter vernieuwd (in de oorspronkelijke ramen zat geschilderd ‘glas in lood’). De gaskachels werden vervangen door centrale verwarming. Er zitten nog granaatscherven in de gevel uit de Tweede Wereldoorlog.
Henk speelde als kind met Luc van Boort, buurjongetje Bert van Wijnen (Ruiterstraat 25) en overbuurjongen Martin van der Donk (Ruiterstraat 20). Ze voetbalden op straat en in de uiterwaarden, knikkerden, speelden verstoppertje, deden aan pikmoffen (piktollen) en zwommen in de Waal en in de haven. Katholieke kinderen speelden zonder problemen met protestantse kinderen. Tijdens hun lagere school tijd waren er maar een stuk of drie auto’s in de straat (tandarts Recter van nummer 12 had een Opel, Gerard van Gameren van nummer 37 had een Chevrolet en Broer van Gameren van nummer 13 had een Anglia). Henk kreeg zijn eerste fiets op zijn 12de, een tweede handse, zeven en een halve gulden, zelf bij elkaar gespaard. Omdat twee broers al in het leger waren geweest hoefde Henk niet meer in dienst. Hij moest daarom bij de BB (Bescherming Bevolking).

 

pastoor retel tijdens de 1e communie

Pastoor Retel tijdens de 1e communie met onder andere: Trudie Vinck, Lenie Pardoel, Liesje Visser,Yvonne de Koster,  Rita, Jan Ivens, Hannie van Angelen, Hans Merks, Jan van Wordragen, Kees Jansen, Joop Bekker, Theo van Gemert, Bert van Hees, Wil Gevers, Cees van den Heuvel, Jan Welten, Corné Jegen, Bert van Osch, Agnes Stehmann, Ria Brinkman, Mimi Roeters, George Vermeulen, Marianne Penders, Annelie Roding, Wim van Tuijl en Kees van Zuijdam (1957)

 

De familie had als slager Peter de Vries, Rombeek en Rijnhout als groenteboer, Van de Werken in de Kerkstraat als kruidenier, Dorrestein als melkboer in de Kerkstraat. Tieske van Osch (uit de Karstraat) was de olieboer. Voor koekkruimels gingen ze naar Hilleke in de Kerkstraat, bij mevrouw Brouwer in de Boschstraat haalden de jongens zoethout. Bij Luc van Boort kregen ze wel eens een flesje cola, dat kreeg je nergens. De wasmachine werd gehuurd bij Van Wijlen in de Boschstraat. Huisarts van de familie was dokter Brumsen en later Van den Bosch. Ze hadden een hond (Blacky) en de eerste auto werd gereden door Gerard omstreeks 1965, het was een Simca. Ze hadden geen fototoestel. Ome Theo maakte altijd de foto’s.

 

 

Bronnen
Gesprek met Henk en Cees van den Heuvel. Juni 2015
Foto’s uit particulier archief van familie Van den Heuvel. Juni 2015

 

 

Augustus 2018