Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Frans en Joke van den Heuvel

Ruiterstraat 29

Van 1968 tot 1981 woonden in Ruiterstraat 29 Frans van den Heuvel, geboren op 18-09-1941 in Zaltbommel en Joke Fanselow, geboren op 12-07-1947 in Zaltbommel. Ze hebben één zoon: Frans jr. , geboren op 15-09-1969 in de Ruiterstraat.

 

familiefoto frans en joke

Familieportret bij afscheid Joke, Bommels Gasthuis (2008)

 

Zij kochten het huis van Lies van Sermond, boer in de Nonnenstraat, voor 4000 gulden. In het huis woonden toen Aart en Antje van Hemert-Roza. Zij huurden het huis voor 9 gulden per week.

Frans van den Heuvel sr. werkte onder andere als boekverkoper in de Bruna (1977-1983), als uitbater van het Luifeltje (1983-1989), op kantoor bij een beveiligingsbedrijf en Frans heeft zijn hele leven muziek gemaakt. Hij zong en speelde in verschillende bands, componeerde en zong veel liedjes voor het Prinsenbal en andere speciale gelegenheden zoals tijdens de straatfeesten in de Ruiterstraat.

 

frans op straatfeest

Frans van den Heuvel met gitaar op ‘Het Spaanse’ straatfeest in de Ruiterstraat, geflankeerd door Neeltje en Nelleke Spronk, rechts Marijke en Henri de Groot (2006)

 

Onder ‘Kunstenaars en musici’ is op deze website een liveopname te zien voor de BRT in 1963. Van 1990 tot 1993 was Frans Prins carnaval in Mispelgat. Hij is lid van het oer Bommelse kaartgezelschap ‘Schuppe Mie’. Een meer dan veertig jaar bestaande vriendenclub die elke dinsdag bij elkaar komt en bestaat uit: Wijnand van der Flier, Henny van Gemert, Lambert Leemans (Van Miert), Eelco Spronk en Hans van Empel.

Joke (Johanna Gerarda Arike) Fanselow werkte van 1963 tot 2008 in het Bommels Gasthuis. Aanvankelijk als ziekenverzorgster in het verpleeghuis en later als receptioniste en spreekuurassistente op de buitenpoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het Bommels Gasthuis.

 

joke ziekenverzorgster

Joke Fanselow als ziekenverzorgster (1966)

 

Frans junior werkt bij de brandweer in Den Bosch als functioneel systeembeheerder. Hij is een professioneel filmmaker (opleiding media academie), werkte bij het NOS journaal en maakte onder andere beelden van de festiviteiten in de Ruiterstraat tijdens de Vestingstedendagen. De film is te zien onder Fotoboek op deze website. Frans heeft een vliegbrevet.

Toen Frans en Joke het huis kochten lekte het aan alle kanten. Bij de geboorte van Frans junior stonden er overal in babykamer teiltjes en emmers om het water op te vangen. Er was een onbeschoten kap. De wc was buiten, er werden regelmatig ratten gesignaleerd.

 

frans jr bij het vliegtuig

Frans van den Heuvel Jr. inspecteert het vliegtuig vlak voor een solovlucht (2014)

 

Het huis werd grondig verbouwd. Door aannemer Harry Vianen werd het dak vernieuwd en een dakkapel geplaatst. In een tweede fase werden door aannemer Wim van Est een nieuwe keuken en wc (in het verlengde van de gang) gebouwd. Het binnenplaatsje werd overkapt. Het huis werd verwarmd met gaskachels. Later werd centrale verwarming aangelegd.

Frans en Joke zijn Nederlands Hervormd. Frans junior ging naar de Philipsschool. Ze hadden in de Ruiterstraat-tijd een auto (Volkswagen Kever) en een fiets. Er waren verschillende huisdieren: hondje Rakker, een Siamese poes en een kanarie.

Hun bakker was Van der Flier, slager Siem Bergen, groenteboer Rombeek, melkboer Van der Schaft (was de buurman) en kruidenier Van der Flier. Huisarts was dokter Brumsen.

De familie Van den Heuvel verkocht het huis in 1981 aan Alet en Anne Klop-Sterrenburg voor 155.000 gulden. Ze verhuisden naar de Waterstraat boven de Bruna.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Frans en Joke van den Heuvel, juni 2014
Foto’s uit particulier archief Frans en Joke van den Heuvel 2014

 

 

Mei 2017