Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Familie Van Empel

Ruiterstraat 3-5

Van 1982 tot 1996 woonden op Ruiterstraat 3-5 Hans van Empel en Ankie van der Velde. Zij kochten het huis van Jan van Hemert voor 115.000 gulden.

 

makelaar foto van empel

Foto van de makelaar bij de verkoop van het huis door Jan van Hemert in 1982

 

Hans en Ankie van Empel hebben drie kinderen: Joanne, John en Geertje. De oudste twee zijn voor een deel opgegroeid in de Ruiterstraat.
Hans van Empel (1945-2021) werkte als maatschappelijk werker bij de dienst justitiële inrichtingen en heeft daar diverse functies bekleed. Sinds 2005 is hij gepensioneerd. Hij woonde met Ankie in Den Bosch.

 

hans en ankie van empel

Hans en Ankie van Empel-van der Velden (1985)

 

Hans was jaren lid van het oer Bommelse kaartgezelschap ‘Schuppe Mie’. Een meer dan veertig jaar bestaande vriendenclub die wekelijks bij elkaar komt en bestaat uit: Wijnand van der Flier, Henny van Gemert, Lambert Leemans (van Miert), Frans van den Heuvel, Eelco Spronk en Hans van Empel.

 

schuppe mie

Schuppe Mie gefotografeerd van een T-shirt

 

Ankie van Empel (geboren op 15-12-1945) is een echte Bommelse. Ze ging als kind (ze woonde toen in de Oliestraat) belletje trekken in de Ruiterstraat op nummer 3-5 en 7. Boze huisvrouwen gooiden dan de inhoud van de pispot naar beneden. Ankie heeft van haar 16de tot haar 21ste gewerkt bij de pastoor (Retel) in de katholieke pastorie in de Oliestraat. ’s Middags werkte ze in de thuiszorg in Zaltbommel.

 

voor hun huis

Hans en Ankie van Empel voor hun huis in de Ruiterstraat nadat de poort van de schuur was verbouwd tot een voordeur naar de gang en een raam naar de slaapkamer (1985)

 

Joanne (geboren op 24-12-1968) studeerde culturele antropologie in Utrecht. Zij trouwde in Peru en heeft één dochter. Thans woont ze met haar dochter in Mexico. Zij geeft onderwijs aan de universiteit.

John (geboren op 12-02-1970) studeerde aan de zeevaartschool in Middelburg. Hij is getrouwd met Dienne Verlouw. Zij hebben twee dochters en wonen in Well. John werkt als ‘sector leader piping’ bij de jachtwerf Oceanco in Alblasserdam, waar luxe jachten worden gebouwd.

Geertje (geboren op 02-12-1971) is meervoudig gehandicapt geboren. Vanaf haar 4de woont zij in een huis voor meervoudig gehandicapte mensen. In 1988 is zij verhuisd naar de Binckhorst in Rosmalen.

 

fam van empel bij Agnes en Paul Kokke

Ankie van Empel met haar kinderen Joanne en John op bezoek bij Paul Kokke en Agnes van Eijk tijdens Kerst 1983

 

De familie Van Empel verbouwde verschillende zaken aan hun huis. Na aankoop is de woonkamer als eerste verbouwd. Van een kleine kamer en een aparte keuken is toen één grote woonkamer gemaakt.

 

verbouwing met trap

Woonkamer Ruiterstraat 3-5 (1985)

 

Er kwam een nieuwe trap naar de eerste verdieping en een nieuw toilet onder de trap. Vervolgens werd de grote garage verbouwd tot een moderne keuken, een hal, een ruimte voor diverse apparatuur en een slaapkamer met aanpassingen die geschikt was voor Geertje als ze thuiskwam. Van de toegangspoort tot de garage werd een deel (met een raam) bij deze slaapkamer betrokken, het andere deel werd de nieuwe entree tot de woning.

 

plattegrond

Schets begane grond Hans van Empel. Situatie na aankoop in 1982

 

Achter het rechterdeel van het huis is een patio, achter het linkerdeel is de ruimte van de buren van Ruiterstraat 1. Bij aankoop van het huis was de hele patio overkapt met hout. Vanuit de slaapkamer op de eerste etage was een deur waar doorheen je naar een balkon kon dat werd gevormd door deze overkapping. De familie Van Empel heeft deze overkapping afgebroken en de deur in de slaapkamer werd een blinde deur.

 

situatie 1985

Schets Hans van Empel begane grond na de verbouwing

 

Ook de eerste verdieping werd onder handen genomen. Er kwam een grote badkamer met douche en wastafels, een bad werd in een vroegere bedstee gemaakt. De grote slaapkamer werd opnieuw betimmerd en de slaapkamer van het lage deel van de woning werd ook geheel gerestaureerd. Op de tweede verdieping werd een nieuwe slaapkamer gemaakt.

 

situatie eerste verdieping

Situatie na de verbouwingen rond 1985 op de eerste verdieping. Boven de rechter slaapkamer en de badkamer was nog een tweede verdieping die met een vaste trap bereikbaar was. Daar was de slaapkamer van Joanne en een bergruimte. Schets door Hans van Empel

 

Hans was van oorsprong Nederlands Hervormd en Ankie Rooms Katholiek. Na hun huwelijk werd er niet voor een bepaalde godsdienst gekozen. De kinderen zijn zonder een specifieke religie opgevoed. Ze gingen naar een katholieke lagere school omdat dat het meest praktisch was.

De familie Van Empel had een auto (Toyota Lite Ace om Geertje te kunnen vervoeren). Ze hadden een een teckel en twee fretten. De bakker was Wijnand van der Flier, de slager Bergen en later De Vries, de groenteboer Jan Rombeek, de kruidenier was de winkel van Van der Flier op de Vismarkt en later Albert Heijn. De huisarts was Paul van Dijk.

Hans en Ankie woonden er tot 1996. Van 1 juli 1996 tot 1 september 1996 woonden ze tijdelijk in de kapel bij Paul en Hanneke van Dijk. Ze verkochten het huis aan Eelco en Neeltje Spronk voor 299.000 gulden.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Hans en Ankie van Empel-van der Velden. Augustus 2014
Foto’s particulier archief Hans en Ankie van Empel en  Paul van Dijk. Juli 2014

 

 

Januari 2022