Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen

Familie Van Hemert

Ruiterstraat 3-5

Van 1973 tot 1982 woonden in Ruiterstraat 3-5 Jan (Jan Cornelis) van Hemert (1933-2008), geboren in Waardenburg en Joke (Margaretha Johanna) van Rangelrooij (1936-1990), geboren in Zaltbommel. Zij hadden één zoon Johan (Johan Cornelis), geboren op 05-04-1961. Zij kochten het huis van Gijs Damen. Johan vertelt het familieverhaal.

 

Familie van Hemert1

Joke, Johan en Jan van Hemert bij het stadhuis (omstreeks 1973)

 

Joke is een dochter van Hendrikus van Rangelrooij en Grietje Breddels. Joke was tweelingzus van Gerrit van Rangelrooij. Zij had een oudere zus, Mia, en twee oudere broers, Janus en Henk. Janus was evenals zijn broer Henk groenteboer in de Boschstraat. Henk zat met de groentewinkel waar nu uitzendbureau Olympia zit (Boschstraat 70). Henk had daarnaast ook een Jaminwinkel (nummer 72). Janus had zijn winkel waar nu Shoetime zit (Boschstraat 30). De huidige groenteboer die op de markt staat, Martin van Meerveld, is een kleinzoon van Janus.

Jan van Hemert was schilder/onderhoudsman in Bommelsch Gasthuis. Daarvoor was hij schilder bij Van Reekum in Haaften. Hij schilderde in zijn eigen tijd onder andere in de Trippen (na de verbouwing).
De familie was Nederlands Hervormd maar niet kerkelijk actief. Zij hadden Van der Flier als bakker (geen bakker aan huis), Bergen als slager, groenteboer was natuurlijk de familie Van Rangelrooij, melkboer was Van der Schaft, kruidenier was de Centra in de Boschstraat en de Kerkstraat, daarvoor ook Van Maren op de Omhoeken. Huisarts was dokter Willemse (Joke van Rangelrooij werkte nog bij hem in de huishouding). Zij hadden geen huisdieren.

 

joke van Rangelrooij

Joke van Hemert-van Rangelrooij voor Ruiterstraat 3-5 (omstreeks 1975)

 

De familie had al een auto voordat ze in de Ruiterstraat woonden. Ze hadden ook een caravan die in de schuur in de Ruiterstraat stond. Jan van Hemert had de achtermuur van de schuur uitgebroken waardoor het één geheel werd met de schuur met plat dak die er achter stond. De caravan stond helemaal achterin in het gedeelte met plat dak. Voorin stonden drie auto’s (Auto Bianci van Bets van de Wal (1940-1995) van Ruiterstraat 9, een Morris Marina later Ford Taunus van Jan van Hemert en de auto van Johan, een Peugeot 204, later een Ford Fiesta).

 

tekening huis van hemert

Schets plattegrond van de begane grond omstreeks 1975, door Johan van Hemert

 

Johan trouwde met Ria Groothelm (geboren op 24-10-1963 in Zeist). Zij wonen in Zaltbommel en hebben twee kinderen: Iris (1999) en Max (2000). Johan zat op de Christelijke lagere school, daarna op de Christelijke Mavo en de middelbare detailhandelsschool, vervolgens op de HEAO en deed tot slot de master en postmaster controller op Nijenrode (registercontroller). Johan werkt als zelfstandig controller (administratie voeren, adviseren op het gebied van bedrijfseconomie).

 

tekening 1e etage

Schets plattegrond van de eerste verdieping omstreeks 1975, door Johan van Hemert

 

Als kind speelde Johan met Ad van Keulen (woonde in de Boschstraat) en Henny van den Oord (woonde in de Boschstraat, zij hadden hun garage naast de familie van Hemert in de Ruiterstraat), Freddy Rombeek (van de groenteboer op de hoek Ruiterstraat-Boschstraat) en Ellen van Est (Ruiterstraat). Er werd geknikkerd en de jongens voetbalden vaak tegen de poort van de nonnen (Ruiterstraat 8). Later kwam daar Marion Groenendaal bij. Katholieke en protestante kinderen speelden in de Ruiterstraat wel met elkaar. Toen Johan nog in de Aart Robberstraat woonde was er wel een probleem. Zijn katholieke vriendje mocht niet met Johan spelen.

De familie Van Hemert vernieuwde de kap van het lage gedeelte. In het lage gedeelte werd een aparte keuken en een aparte kamer gemaakt die door een raam met elkaar waren verbonden. Op de eerste etage werd een badkamer gerealiseerd door een kast uit te breken. Boven het garagegedeelte was een zolder (tweede verdieping). Boven de rest van het huis was geen zolder. Volgens Johan was het kleine plaatsje achter het huis niet overkapt.

 

familie van Hemert

Joke, Johan en Jan van Hemert in de huiskamer van Gisbert Schairtweg 24 (omstreeks 1982)

 

De familie verhuisde in 1982 naar Gisbert Schairtweg 24. Ze verkochten het huis voor 115.000 gulden aan Hans en Ankie van Empel-van der Velden.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Johan van Hemert, juli 2014
Foto’s uit archief van Johan van Hemert en Ria Groothelm

 

 

Januari 2017