Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wim van der Schaft

Ruiterstraat 31

Van 1975 tot 2001 huurde Wim van der Schaft de begane grond van Ruiterstraat 31. Eigenaar was tot 1995 Jan van Oversteeg en daarna Lambert Leemans.
Wim van der Schaft (geboren op 16-01-1941) trouwde met de Zaltbommelse Tonnie van Zuijdam (geboren op 02-05-1944). Zij hebben twee dochters: Tonnie (1967) en Miranda (1970).
Wim van der Schaft is afkomstig uit Breukelen. Hij kwam in Zaltbommel door zijn werk bij bakker Dingemans (Kerkstraat). In 1972 begon hij voor zichzelf als melkboer. Hij nam de zaak over van Jan van Tuijl die zijn bedrijf had aan de Singel en met paard (Nellie) en wagen langs de huizen ging. Jan van Tuijl was voordat hij voor zich zelf begon knecht bij melkboer Dorresteijn uit de Kerkstraat.

 

Wim en tonnie van der Schaft

Wim en Tonnie van der Schaft in de SRV wagen (2001)

 

Toen een andere melkboer, Jan van Oversteeg uit de Boschstraat, in 1975 er mee stopte kon Van der Schaft de garage en opslagplaats van Van Oversteeg in Ruiterstraat 31 huren. Aanvankelijk ging Van der Schaft met een electrotruukje (een Hondje) langs de klanten, later werd het een grote SRV wagen. Zijn klantenkring zat vooral in de Binnenstad , maar ook voor een deel in de Balkan.

 

 SRV wagen voor het woonhuis

SRV wagen van Van der Schaft voor zijn woonhuis in de Burgemeester Buissinkstraat (1998)

 

Verder reed hij met zijn rijdende winkel ook de polder in (Veilingweg, Bommelse kade) en had hij bedrijven en tuinders als vaste klanten. Er was bij deze klanten buitenaf een grote mate van vertrouwen. De deur stond meestal open of hij had de sleutel van het huis. De portemonnee lag op tafel en hij keek zelf in de koelkast wat er nodig was.
Aanvankelijk werd er voornamelijk melk en roomboter verkocht. Later ook koffie en suiker. Geleidelijk breidde het assortiment zich uit naar meer levensmiddelen. Ook frisdrank en alcoholische dranken werden verkocht.

 

magazijn ruiterstraat 31 2001

Magazijn in Ruiterstraat 31 (2001)

 

Wim van der Schaft was 29 jaar melkboer waarvan de laatste 26 jaar in de Ruiterstraat. Tijdens deze periode is er aan het pand, zowel beneden als boven, niets veranderd. In 2001 stopte hij met zijn bedrijf. Hij werkt als taxichauffeur.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Wim en Tonnie van der Schaft. Juli 2015
Foto’s uit privécollectie familie Van der Schaft

 

 

Mei 2017