Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 8

Familie Van der Waal

Sinds 2008 woont in Ruiterstraat 8 de familie Van der Waal. Edwin van der Waal is getrouwd met Donja Groen. Zij hebben twee kinderen, Joyce (2005) en Jesse (2008). Zij kochten het huis van de familie Groen, de ouders van Donja.

 

familie Van der waal

Familie van der Waal (2015)

 

Edwin van der Waal (03-12-1968) groeide op in Zaltbommel. Hij is eigenaar-directeur van Lensen Projectinrichters, een Zaltbommels bedrijf voor projectinrichting. Hij heeft zitting in het bestuur van de Van Voordenstichting en hij was gedurende zes jaar voorzitter van Sociëteit de Verdraagzaamheid.

Donja Groen (25-08-1968) woonde vanaf haar vierde tot haar zesde jaar in Zaltbommel en keerde op haar negende terug naar Zaltbommel. Ze woonde toen met haar ouders al in Ruiterstraat 7 (1 jaar) in afwachting van het huis dat haar ouders hadden gekocht in de Zandstraat. Later keerde ze op haar 16de jaar terug op Ruiterstraat 6.

Donja is marketing manager bij een ICT bedrijf (Dimensys) in Den Bosch. Daarnaast heeft ze een eigen bedrijfje (Don! Communicatie en Tekst) gespecialiseerd in marketing adviezen en ondersteuning voor MKB bedrijven en het schrijven van teksten voor o.a. websites, mailings, productsheets.

 

fam de waal 2015

Familie Van der Waal (2015)

 

Toen de familie Van der Waal eigenaar werd van Ruiterstraat 8 moest het voormalige kantoor/pakhuis/koetshuis worden omgebouwd tot een woonhuis. De verbouwing vond plaats in 2008-2009. Op alle verdiepingen is de indeling van het pand aangepast. Tijdens deze werkzaamheden zijn de vloeren en trap leidend geweest voor de indeling en heeft men de woonwensen verdeeld over de aanwezige verdiepingen. Er is in het gehele pand een eenheid gecreëerd door materiaalgebruik en kleurstellingen.

 

begane grond 2008 ruiterstr 8

Begane grond na verbouwing 2008

 

Eerste verdieping na verbouwing 2008

Eerste verdieping na verbouwing van 2008

 

tweede verdieping

Tweede verdieping na verbouwing van 2008

 

Na afronding van bovengenoemde werkzaamheden heeft de familie Van der Waal in 2009 zijn intrek genomen in Ruiterstraat 8. Vanaf dit moment is het pand voor het eerst in de geschiedenis in gebruik genomen als woonhuis.

Vier jaar na de komst van de familie Van der Waal, in 2012, werd door de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een aanbouw met kelder aan de achterzijde van de woning. Deze aanbouw is in 2014 gerealiseerd door de firma Goesten uit Kerkdriel.

 

rechter zijgevel ruiterstr 8

Rechter zijgevel nieuwe situatie 2014

 

Voor uitgebreide informatie over de verbouwingen zie ‘Bouwgeschiedenis’ van Ruiterstraat 8.

 

 

Bronnen
J.W.van Zoelen. Bouwhistorische verkenning Ruiterstraat 8. 2014
Gesprekken met Edwin van der Waal. Mei 2015
Foto’s uit particulier archief familie Van der Waal. Juni 2015

 

 

Januari 2017