Ruiterstraat
portret van een straat
Emmy Verhey
Nelleke Geesink
Hugo van Neck
Frans van den Heuvel
Sven van den Berg

Frans van den Heuvel

Ruiterstraat 29

Frans van den Heuvel (18-09-1941) en Joke Fanseloo (12-07-1947) woonden van 1968 tot 1981 in de Ruiterstraat, nummer 29.

Frans heeft zijn hele leven muziek gemaakt. Hij zong en speelde in verschillende bands. Componeerde, zong veel liedjes voor het Prinsenbal en andere speciale gelegenheden.

De belangstelling voor muziek is niet zomaar komen aanwaaien. Die erfde hij van de familie van zijn moeders kant. Haar vader, zijn opa, bespeelde blaasinstrumenten bij Generaal Karel van der Heijden gedurende 65 jaar. Daarnaast was hij ook dirigent van diverse muziekkorpsen in de regio. De vier broers van opa waren ook allemaal muzikanten, ook bij De Karel. Zijn moeder speelde piano. Tussen de wereldoorlogen in speelde ze af en toe in een bandje.

Aan het eind van de jaren vijftig maakte de Rock-’n-Roll zoveel indruk op Frans en zijn jongere broer Henk dat ze beiden om een gitaar vroegen aan hun ouders. Ze kregen les in het gitaarklasje van de Bommelse gitarist Wim Smit. Wekelijks was er een opdracht om te oefenen en het eerste liedje was ‘Tom Dooley’, een nummer van het Kingston Trio. Twee akkoorden in een rustig ritme. Zo kwamen Frans en Henk in de muziek. Frans zong er bij. Wim was een jazz-liefhebber en elke week kregen ze een jazz-song voorgeschoteld. Wim speelde de solo en de jongens Van den Heuvel begeleidden hem.

 

start van het bandje jaren 50

Optreden van de ‘The Rockin’ Shadowgraphs’ in ‘Het Nut’ met van links naar rechts: Henk van den Heuvel (sologitaar), Frans van den Heuvel (zang en rhythmgitaar), Theo Blom (rhythmgitaar), Harrie de Graag (drums). Niet zichtbaar op basgitaar Jaap de Kruijff (1962)

 

Eind jaren ’50, begin ’60 startten ze een bandje in Zaltbommel. Grote voorbeelden waren Cliff Richard and The Shadows, Elvis Presley. De naam van het bandje was ‘The Rockin’ Shadowgraphs’. Leden van het bandje waren: Harry de Graag op drums, Theo Blom op rhythmgitaar, Jaap de Kruijff op basgitaar, Henk op sologitaar en Frans afwisselend rhythmgitaar en zang.

Er was in Bommel niet veel te beleven in die tijd. Dat droeg sterk bij aan de populariteit van het bandje. Ze traden op in de achterzaal van Poos (Hotel Gottschalk) en het Nutsgebouw. Het waren avonden waarop volop werd gedanst, gesjanst en wat dies meer zij. Ze deden mee aan talentenjachten en wonnen regelmatig een prijs. Ze bleven niet onopgemerkt en werden uitgenodigd om op te treden voor de Belgische BRT in november 1962.

 

 

Toen het programma werd uitgezonden zat Frans in militaire dienst en daar was geen ontvangst voor de BRT. Zaltbommel was verrukt door het optreden. Eén van de liedjes, zo’n 52 jaar geleden geregistreerd, is hierboven te bekijken en te beluisteren.

Bandjes komen, bandjes gaan. Zo ging het ook met het Bommelse bandje. Frans had niet de ambitie om te kiezen voor een onzeker bestaan als ‘brood’-muzikant en koos voor een maatschappelijke carrière. Hij had inmiddels een huis in de Ruiterstraat gekocht, was getrouwd met Joke en er was een kind onderweg.

Zijn broer Henk ging verder in de muziek en speelde in diverse formaties, waaronder de bekende band The Shuffles uit Rosmalen. Hij speelde daar sologitaar en schreef veel nummers voor die groep. Het meest bekende lid van de band was Albert West. Het nummer ‘Cha La La I need you’ van de Shuffles werd een wereldhit. Ook bij de Shuffles was de koek na een aantal jaren op en Albert West ging op de solotoer.

 

the new shuffles

The New Shuffles gefotografeerd in De Boemel (Bloemendaal). Van links naar rechts: Jan van Engelen (drums), Ronnie van Opijnen (basgitaar), Henk van den Heuvel (sologitaar), John Ansing (saxofoon/klarinet), Frans van den Heuvel (zang)  en Aad Zilverschoon (toetsen) (1975)

 

In 1974, Frans woonde toen in de Ruiterstraat, begon het bij de broers van den Heuvel toch weer te kriebelen en richtten ze ‘The New Shuffles’ op. Ditmaal met alleen Bommelse muzikanten: Aad Zilverschoon, John Ansing, Jan van Engelen, Ronnie van Opijnen en Frans en Henk van den Heuvel. Ze oefenden wekelijks in De Boemel en bouwden aan een groot repertoire dat geschikt was voor dansparty’s. Ze hadden een grote, afgedankte PTT bus die, dankzij de technische vaardigheden van John Ansing, werd omgetoverd tot een echte ‘The New Shuffles toerbus’.

Ze trokken een manager aan uit het oosten van het land. Dat had tot gevolg dat ze veel werk kregen in die regio en ook in Duitsland. Het ging geweldig, soms hadden ze meer dan 20 optredens per maand. Ze maakten een single ‘All the Day’, geschreven door Henk van den Heuvel. Eddy Becker draaide de plaat regelmatig in zijn radioprogramma. In ‘Van twaalf tot Twee’ van Hans van Willigenburg traden ze live op.

 

the new shuffles 2

The New Shuffles: Aad Zilverschoon (toetsen), Kees van der Zalm (drums), Henk van den Heuvel (sologitaar), John Ansing (saxofoon/klarinet), Ronnie van Opijnen (bas-gitaar) en Frans van den Heuvel (zang) (1976)

 

Halverwege de jaren zeventig hadden ze zoveel werk dat het niet meer te combineren was met een baan. Er moesten keuzes worden gemaakt. Een paar jongens wilden doorgaan als professional, de anderen haakten af en daarmee was de band ter ziele.
Broer Henk van den Heuvel ging gitaren bouwen en bleef musiceren bij verschillende bands, waaronder The Tumbleweeds en West Virginian Railroad. Frans speelde en zong in bandjes die zich voornamelijk manifesteerden in de party-sfeer. Dat heeft hij gedaan tot ver in de negentiger jaren. Hij componeerde en zong veel liedjes voor het Prinsenbal en andere speciale gelegenheden.

 

Frans en Paul

Frans van den Heuvel en Paul van Dijk tijdens de Vestingstedendagen (2005)

 

Na zijn vertrek uit de Ruiterstraat was hij nog regelmatig aanwezig tijdens feesten in de straat. Er is in het fotoboek op deze website een film die Frans junior maakte van de festiviteiten in de Ruiterstraat tijdens de vestingstedendagen. Frans senior is in de film te zien met zang en gitaar. Ook tijdens het straatfeest met als thema ‘Spanje’ luisterde hij de festiviteiten op.

Zijn gitaar neemt hij nu nog sporadisch ter hand, en zingen? Dat doet hij alleen nog op feestjes van vrienden.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Frans van den Heuvel. Oktober 2014
Foto’s. geluids- en videofragment uit particulier archief van Frans van den Heuvel. Oktober 2014

 

 

Mei 2017