Ruiterstraat
portret van een straat
Emmy Verhey
Nelleke Geesink
Hugo van Neck
Frans van den Heuvel
Sven van den Berg

Hugo van Neck

Ruiterstraat 14

Van 1975 tot 2007 woonde in Ruiterstraat 14 Hugo van Neck. Na 32 jaar vertrok hij uit Zaltbommel en verhuisde naar Waalwijk.

 

Hugo van Neck thuis achter de piano

Hugo van Neck achter zijn vleugel in de Ruiterstraat

 

Hugo van Neck (1944-2018) werd in Amsterdam geboren. Nadat zijn vader in 1951 een oude piano had gekregen speelde Hugo alles na wat hij ooit had ‘opgeslagen’. Als kind begreep Hugo niet waarom andere kinderen in zijn klas geen piano konden spelen. Hij wilde aanvankelijk medicijnen gaan studeren maar op aandringen van kenners ging hij op zijn 22ste naar het Amsterdams conservatorium en koos piano als hoofdvak. Daarnaast volgde hij lessen bij muziekpedagoog Karel Hilsum en bij pianist/componist/psychiater Hans Henkemans.

 

 

Van 1970 tot 1977 was hij docent aan het Utrechts conservatorium. Ook gaf hij improvisatielessen bij de Nederlandse Operastichting en aan het Amsterdams conservatorium. Hugo van Neck verzorgde met zijn virtuositeit als klassiek pianist en veelzijdigheid als improvisator talrijke radio- en televisieprogramma’s.

 

voortuin ruiterstr 14

Ruiterstraat 14 met bord in de tuin: Hugo van Neck, pianist (2005)

 

Hij werkte samen met beroemdheden als Daniel Wayenberg, Ramses Shaffy, Louis van Dijk en Pim Jacobs. Ook componeerde hij muziek voor verschillende films.

Grote inspiratiebron is pianist Wladimir Horowitz. Favoriete componisten zijn Rachmaninov (symphonieën), Scarlatti, Chopin en Brahms, het hangt vooral af van zijn stemming. Het is vooral een gevoel van veelwijverij, ze zijn allemaal de moeite waard.

 

 

Hugo kan alles spelen. Hij speelde een sonate van Schumann die niet heeft bestaan. Dat kan hij ook met Beethoven, met Rachmaninov. Hij kan een kloon maken van vrijwel elke componist. Als hij een stukje DNA heeft creëert hij het hele stuk.

Hugo van Neck overleed in 3 november 2018 in Waalwijk.

 

artikel Hugo van Neck

 

 

Bronnen
Gesprekken met Hugo van Neck. Februari 2015

 

 

November 2018