Ruiterstraat
portret van een straat
Emmy Verhey
Nelleke Geesink
Hugo van Neck
Frans van den Heuvel
Sven van den Berg

Nelleke Geesink

Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat Zuid

Van 1974 tot 1982 woonde op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat, het huis is beter bekend als ‘De Trippen’, de pianiste Nelleke Geesink. Zij was getrouwd met Toon Bartels.

 

nelleke Geesink achter de piano

Nelleke Geesink achter de vleugel (Foto Eddy Postuma de Boer 1972)

 

Nelleke Geesink (1941) studeerde (in de periode 1956 tot 1964) aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Odé, in Parijs aan de Académie Marguerite Long en bij Jaques Février. Nelleke trad regelmatig op, zowel voor de radio als op het concertpodium. Naast haar grote affiniteit voor Mozart heeft zij een sterke voorliefde voor de Franse impressionisten.

De affiniteit met de Franse componisten Fauré en Ravel is nooit meer veranderd Dit komt duidelijk in haar repertoirekeuzen tot uiting. Naast optredens gaf ze les aan het conservatorium in Zwolle. Dat heeft ze 32 jaar gedaan. In haar lessen benadrukt ze de dagelijkse discipline van aankomende pianisten, ouderwetse vingeroefeningen en etudes. Ze ergerde zich aan leerlingen die er naast het pianospelen van alles bijdoen. Ze vindt het onbegrijpelijk dat studenten tijdens de vakantie geen toets aanraken. ‘Wanneer je pianist wil worden is pianospelen geen hobby, het is je beroep.’

 

Nelleke Geesink

Nelleke Geesink achter de vleugel (Foto Eddy Postuma de Boer 1972)

 

Ze kreeg in recensies veel aandacht en waardering voor haar vertolkingen van Mozart-pianoconcerten met het Amsterdams Kamerorkest, het Radio Kamerorkest en het Noord-Hollands Philharmonisch orkest.

Eind zeventiger jaren trad ze een aantal jaren op met Emmy Verhey die iets verderop in de straat woonde en daar nog woont. Daarvoor waren het vooral soloconcerten, soms met orkest. Ze trad op in het Concertgebouw in Haarlem en Amsterdam, op koffieconcerten in Den Haag en Rotterdam (Doelen) en andere podia in de provincie.

 

nelleke mozartjaar

Titelblad bij plaatopname van een pianoconcert van Nelleke Geesink met een tekst van Theo Laurentius over Mozart (1977)

 

Ook was er in 2000 een, door ‘De Engelenbak’ georganiseerd, concert met een andere Zaltbommelse pianist, Ton Demmers, op de Markt in Zaltbommel. Op twee prachtige Fazioli vleugels lieten zij hun stadgenoten genieten van een bewerking van het derde Brandenburgse concert van Bach, het pianoconcert in F-groot van Mozart en een medley uit Porgy en Bess van Gershwin. Beide pianisten zijn klasgenoten van het Amsterdams conservatorium. Nelleke Geesink gaf ook concerten in Sociëteit de Verdraagzaamheid, cultureel centrum de Poorterij en in de Sint Maartenskerk (samen met Emmy Verhey).

 

 

Bronnen
Gesprekken met Nelleke Geesink. Februari 2015
Foto’s uit particuliere collectie Nelleke Geesink. Februari 2015

 

 

Mei 2017