Ruiterstraat
portret van een straat

Antiekzaak De Trippen

Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat Zuid

Van 1984 tot 2003 woonden op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat in het huis dat bekend staat als de Trippen Lammechien en Johannes van de Walle. Lammechien had daar een antiekzaak.

 

lammechien vd walle

Lammechien van de Walle-Sanders (2011)

 

Lammechien Sanders is geboren op 3 mei 1924. Op haar 26ste trouwde ze met Jacob Gieling (1919-1976). Gieling kwam uit een welgestelde Utrechtse antiquairsfamilie. Ook Jacob werd een grootheid binnen zijn vakgebied. Hij leverde ondermeer een deel van het meubilair voor Drakenstein aan koningin Beatrix.

Na het overlijden van Jacob Gieling in 1976 ontmoette ze in 1981 Johannes van de Walle. Ze trouwden en gingen in zijn huis in Hilversum wonen. In 1984 kwamen ze naar Zaltbommel en vestigden ze zich in het monumentale pand op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat. Johannes van de Walle (1912-2000) was  schrijver, journalist en radiomaker.

 

johannes ad keukentafel

Johannes van de Walle in de keuken van de Trippen met op tafel serviesgoed van de antiekzaak (omstreeks 1987)

 

Lammechien had door haar huwelijk met Jacob Gieling een omvangrijk netwerk in de wereld van de antiek en een grote kennis van de branche.

 

de antiekwinkel

Antiekzaak van Lammechien van de Walle met onbekende meneer (omstreeks 1990)

 

Toen ze in Zaltbommel kwam huurde ze op de oude Vismarkt de winkel van Wijnand en Lucie van der Flier (die gestopt waren met hun kruidenierswinkel) om haar antiek te verkopen. Later verhuisde de winkel naar haar huis op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat. Het antiek stond verspreid door een groot deel van het huis. Lammechien had een groot aantal vaste klanten.

 

visitekaartje

 

Johannes overleed in 2000 en Lammechien vertrok in 2003 naar Huizen waar ze nog steeds woont.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Lammechien van de Walle. September 2014
Foto’s uit archief Lammechien van de Walle. September 2014

 

 

Mei 2017

 

 

voorkeursschilderij Lammechien

Schilderij dat Lammechien met kerst 1988 kreeg van Johannes