Ruiterstraat
portret van een straat

Hof van Edens

Ruiterstraat 16

Van 1978 tot 2012 woonden op Ruiterstraat 16 Han en Carly Edens. Zij waren niet alleen eigenaar van het pand in de Ruiterstraat maar ook van de grote schuur met eigen huisnummer, Lange Strikstraat 2-4. Huis en schuur horen historisch bij elkaar. Vanaf 1984 gaf Carly vanuit haar huis cursussen in bloemdecoratie en in 1989 startte zij een antiekwinkel in de schuur in de Lange Strikstraat, ‘De Hof van Edens’.

 

uithangbord winkel Carly

Uithangbord in de Lange Strikstraat (omstreeks 1991)

 

Carly Edens is opgegroeid in Hoek van Holland. Om haar talen goed te leren spreken ging ze naar een kostschool in Oxford, deed een talentraining in Engeland en leerde vloeiend Duits als Hollands kaasmeisje (Frau Antje) in Duitsland. Ze werkte bij de VVV in Rotterdam, na haar huwelijk was ze werkzaam in een antiekzaak aan de Prinsengracht in Amsterdam.

 

hof van Edens1

 

Na reizen voor het werk van haar man naar Suriname, Nigeria en Tanzania en de geboorte van Edo (1974) en Niels (1978) nestelde het echtpaar zich definitief in Zaltbommel in 1980. Carly volgde opleidingen bloemschikken bij Janette van Haaften en op de landbouwschool in Zuilen (bij Utrecht). In 1984 startte ze met dagcursussen bloemschikken vanuit haar eigen huis.

 

carly in de serre

Carly Edens in de serre achter haar huis (De Toren 29-12-1983)

 

De Hof van Edens had een eigen stijl. Met name wilde bloemen vormden de basis van de boeketten. Door haar passie voor de prachtige begroeiing van bermen en dijken in deze streek waren haar decoraties altijd aangepast aan de seizoenen.

 

artikel in de toren 1983

De Toren 02-04-1998

 

Ook groenten en fruit behoorden tot de materialen waarmee boeketten werden gemaakt. Ze schreef er een boekje over: ‘Natuurlijk. Decoraties met groenten en fruit’ (Uitgeverij Tirion 1998).

 

presentatie van haar boekje

Carly Edens bij de presentatie van haar boekje ‘Natuurlijk. Decoraties met groenten en fruit’ (De Toren 02-04-1998)

 

Soms kregen cursussen een extra dimensie door thema’s als ‘De gouden eeuw’ waarbij een kunsthistoricus vertelde over bloem- en tafel-decoraties uit die tijd.

Geleidelijk kwam er ook aandacht voor tuinantiek, tuinvazen, antieke kandelaars e.d. In 1989 kregen de cursussen minder aandacht en werd gestart met de antiekwinkel ‘De Hof van Edens’. Om dit te realiseren werd het noordelijk deel van de schuur verbouwd tot winkel. De Hof van Edens was een project samen met Marjon van den Berge.

 

de hof van Edens 2

De Hof van Edens (2009)

 

De antiekwinkel bood antiek uit de 19de en 20ste eeuw. Tot de collectie behoorden antieke meubelen, bibelots en Victoriaanse sieraden. De Hof van Edens was gespecialiseerd in meubels, schilderijen, serviezen, glaswerk en alles wat met tafelen te maken had. Carly kocht alles zelf in op veilingen in Nederland en Engeland.

 

winkel foto de toren

Hof van Edens (De Toren 02-04-1998)

 

Met enige regelmaat waren er ook kleine kunst- en antiekmarkten in de antiekwinkel en op de monumentale zolder die via een trap vanuit de winkel bereikbaar was. In de marktkramen stonden voornamelijk kunstenaars en hobbyisten uit de Bommelerwaard.

 

artikel de toren

De Toren 02-04-1998

 

In 2011 verbouwde de familie Edens de schuur in de Strikstraat tot woonhuis. Ruiterstraat 16 werd verkocht. Daarmee kwam er een einde aan een eeuwenlange verbintenis tussen huis en schuur. Ook de Hof van Edens hield hiermee op te bestaan.

 

carly edens in de winkel

Carly Edens in de winkel (2009)

 

 

Bronnen
Gesprekken met Han en Carly Edens, oktober 2014
Foto´s uit particulier archief Carly en Han Edens

 

 

Mei 2017