Ruiterstraat
portret van een straat

Huisartsenpraktijk Paul van Dijk

Ruiterstraat 10

Van 1982 tot 2012 was in Ruiterstraat 10 de huisartsenpraktijk van Paul van Dijk gevestigd. Paul van Dijk (1947) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. De vijf jaar na zijn medische opleiding reisde hij door Zuidoost-Azië, werkte bij de KRO televisie en schreef zijn eerste boek ‘Geneeswijzen in Nederland’. In 1982 startte hij als huisarts in Zaltbommel met de praktijk in de Ruiterstraat.

 

aesklepion

In 2008 kreeg het huis en de praktijk de naam Asklepion

 

Paul van Dijk is getrouwd met Hanneke Winterwerp (1948). Hanneke werkte als operatieverpleegkundige en is zowel gediplomeerd dokters- als apothekersassistente. Een aantal jaren werkten er parttime doktersassistenten in de praktijk: Corrie Bijl en Sienja van Hilst.

In 1982 werd het pand Ruiterstraat 10 gekocht van de Gemeente Zaltbommel. Het werd hun woonhuis en aan de voorkant kwam de huisartsenpraktijk. Voor het huis staand was links de spreekkamer en rechts de wachtkamer. In de hal was de assistente-ruimte en achter de trap was een klein laboratorium waar plasjes werden nagekeken en bloed werd geprikt e.d.

 

wachtkamer-ruiterstraat-10

Wachtkamer in de tijd van de huisartspraktijk

 

In de praktijk van Paul van Dijk was Hanneke de doktersassistente. Het was een laagdrempelige ouderwetse praktijk waar werk en vrije tijd niet strikt gescheiden waren. Er was elke nacht dienst voor de eigen patiënten. Ook de privéruimtes en praktijkruimtes in huis waren nauw met elkaar verweven. Voor het toilet moesten patiënten door het hele huis. De plaats van de assistente was de grens tussen woonhuis en dokterspraktijk. Aan de achterkant de kinderen, aan de voorkant de patiënten. Bevallingen doen, consultatiebureau (moeders met kinderwagens konden via een plank naar binnen) en ongevallen op de snelweg hoorden tot 1997 bij het dagelijks werk. Ook werden er scholingsgroepen voor patiënten georganiseerd (Gezondheid en gezin, Omgaan met kinderkwalen, e.d.). In 2008 kreeg Ruiterstraat 10 de aan de praktijk gerelateerde naam ‘Asklepion’.

 

de-spreekkamer-ruiterstraat-10

Spreekkamer in de tijd van de huisartspraktijk

 

De huisartsengroep in Zaltbommel waar Paul van Dijk deel van uit maakte bestond uit: Hans van den Bosch, Ronald Swank, Paul Willemsen en Arja van Wijgerden. Er was een goede samenwerking tussen de collega’s waardoor er ruimte was voor een aantal bijzondere projecten waar Paul van Dijk de initiatiefnemer van was. Het project ‘Dokteren aan de Waal’ was gericht op het scholen van mensen/patiënten waardoor zij veel alledaagse klachten zelf konden oplossen en minder vaak naar de dokter hoefden te gaan. In dit kader werd een boekje uitgegeven en werd aan alle patiënten een waaiertje uitgedeeld met instructies bij alledaagse klachten. Dit waaiertje is in vele plaatsen en in vele talen door andere huisartspraktijken overgenomen.

 

waaiertje-dokteren

 

Een ander project was gericht op de samenwerking tussen huisarts en specialist. Twee keer per jaar werd een specialistenmaatschap uit het Jeroen Bosch ziekenhuis uitgenodigd om naar Ruiterstraat 10 in Zaltbommel te komen en samen met de huisartsen uit de Bommelerwaard hun communicatie op een gestructureerde wijze te bespreken. Vanwege de maaltijd die daarbij werd genoten heetten deze bijeenkomsten ‘Gado Gado-bijeenkomsten’.
Een derde project heette ‘Bommelerwaardbeweegt’. Het was een internetsite waar alle kleinschalige bewegingsactiviteiten in de Bommelerwaaard op waren te vinden. Niet alleen huisartsen konden gebruik maken van deze gegevens om patiënten te verwijzen maar iedereen kon ook zelf kijken welke bewegingsactiviteit het best bij hem of haar past.

 

paul-van-dijk

Paul van Dijk (1947)

hanneke-winterwerp

Hanneke Winterwerp (1948)

 

Paul van Dijk was tijdens zijn huisartsenloopbaan actief betrokken bij het Nederlands Huisartsen Instituut in Utrecht. Hij zat tien jaar in de redactie voorlichting en was auteur van drie NHG Standaarden: Kinderen met Koorts (1992), Bedplassen bij kinderen (1996) en Buikpijn bij kinderen (2012). Gedurende 15 jaar gaf hij gastcolleges op de Medische Faculteit in Utrecht en van 2006 tot 2012 ook op de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Onderwerp van zijn colleges was transculturele geneeskunde. Naast zijn werk als huisarts was hij schrijver. Hij schreef een tiental boeken en was 25 jaar columnist voor het Brabants Dagblad.

In 1991 verscheen bij La Riviere Voorhoeve ‘Huisarts en integrale geneeskunde’. In dit boek geeft Paul van Dijk zijn visie op de huisartsengeneeskunde en de manier waarop hij deze visie uitwerkt in de dagelijkse praktijk. Het is een evaluatie van wat er van zijn ideologie terecht is gekomen na 7 jaar werken als gezinsarts. Hij houdt een pleidooi om de begrippen reductionisme en holisme in de patiëntbenadering  niet als conflicterende grootheden te zien maar ze als complementair te beschouwen.

In 2012 nam Paul van Dijk afscheid van zijn praktijk en startte hij met de opleiding Cultuurwetenschappen in Utrecht. In 2020 studeerde hij af. Hanneke bleef na beëindiging van de praktijk tot 2017 parttime werkzaam in de praktijk van Rombout van de Meent. Daarna gaf ze taallessen aan buitenlandse vrouwen op het Kompas.

 

 

Bronnen
Dijk PA van, Geneeswijzen in Nederland, Ankh-Hermes, Deventer 2003
Dijk PA van, Huisarts en Integrale Geneeskunde, La Riviere/Voorhoeve, Kampen 1991
Gieteling MJ, Dijk PA van, ea., NHG-standaard Buikpijn bij kinderen. Huisarts en Wetenschap 2012; 55(9): 4044-409
Dijk PA van, e.a. ,NHG-standaard enuresis nocturna, Huisarts en Wetenschap, 39(10), 1996 pp.459-470
Meulen P van der, Dijk PA van, ea., NHG-standaard Kinderen met koorts. Huisarts en wetenschap 1992; 13: 512-517 pp.459-470

 

 

augustus 2021