Ruiterstraat
portret van een straat

Tandartspraktijk Recter

Ruiterstraat 12

Van 1950 tot september 1967 was er in Ruiterstraat 12 de tandartspraktijk van Recter. Piet Recter was getrouwd met Lenie de Vries. Zij hadden vier kinderen.

 

de heer en mvr Recter

De heer en mevrouw Recter (1954)

 

Piet (Petrus) Recter (1918-2003) was afkomstig uit Den Haag. Hij bracht zijn jeugd door in Nederlands Indië. In 1936 keerde hij terug naar Nederland, ging naar de middelbare school en naar een internaat in Zeist. Hij studeerde tandheelkunde in Utrecht.

De familie Recter kwam in 1948 naar Zaltbommel omdat er een tandartspraktijk vacant was. Ze vestigden zich aanvankelijk in de Nieuwstraat (nummer 19). Het jaar daarna verhuisden ze naar Ruiterstraat 12. De heer Recter had twee buitenpraktijkten, één in Zuilichem en één in Heerewaarden.

De praktijkruimte in de Ruiterstraat was aan de voorzijde van het huis. Voor het huis staand rechts de wachtkamer en links de spreekkamer. De voordeur was de ingang van de praktijk.

 

de tandarts

De heer Recter in zijn tandartspraktijk (1949)

 

Vanaf 1948 tot 1967 was Jan Spiering in dienst als tandtechnieker. In de Ruiterstraat werkte hij in de opkamer bij de keuken. Hij keek uit op de grote oprit naast het huis en lette altijd op wie er aan kwam en wat er gebeurde. Er zijn 4 assistentes geweest, namelijk Rina Glabbeek (Geldermalsen), Dicky Seepers (Heerewaarden), Gerrie van Drunen (Hurwenen) en Hannie Rooyakkers (Zaltbommel).

Als er geen praktijk was mochten de kinderen in de wachtkamer spelen. De spreekkamer was niet om te spelen, maar ook geen verboden terrein. Ze mochten wel aan het bureau van de heer Recter zitten om te telefoneren met vriendjes. Het was soms ook toegestaan om uit de kassa een stuiver te halen, maar die moesten ze wel noteren op de papieren rol van de kassa. Met zo’n stuiver gingen Dirk en Wilfred naar Hilleke in de Kerkstraat voor een puntzak koekkruimels.

 

wilfred tom en dirk

Wilfred, Tom en Dirk Recter (1955)

 

In 1967 stopte Recter met zijn praktijk in Zaltbommel. Vriend Henk van Heijningen had goede connecties met de Franciscanesser nonnen van Ruiterstraat 10. Hij heeft er voor gezorgd dat het huis verkocht werd aan het opvanghuis ‘Huize Sint Antonius’ dat door de nonnen werd gerund.

De familie vertrok naar Hillegersberg. Recter werd controlerend tandarts in die regio. Hij overleed in 2003.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Wilfred Jansen-Recter. November 2014
Foto’s uit privé archief van de familie Recter. November 2014

 

 

April 2017