Ruiterstraat
portret van een straat

Atelier La Grange

Hoek Ruiterstraat-Boschstraat Noord

Van 2005 tot 2008 woonde in Ruiterstraat 1 Marijke Venner. Ze werkte 25 jaar bij de belastingdienst in Zaltbommel. In 2003 nam ze ontslag en begon voor zichzelf. Ze had achter haar huis op de Koningin Wilhelminaweg 67 een atelier. Daar schilderde ze, verkocht er schildermateriaal en ging lesgeven in schilderen.

 

marijke in haar atelier

Marijke in haar atelier in de Ruiterstraat (2007)

 

In 2005 verhuisde ze naar de Ruiterstraat. Ze woonde daar op de eerste etage en vestigde beneden haar winkel ‘Atelier La Grange’. In 2008 verhuisde ze naar de Oenselsestraat. Haar winkel en atelier bleven op de benedenverdieping van Ruiterstraat 1.

 

la grange het atelier van marijke 3

Atelier La Grange Ruiterstraat 1 (2015)

 

Marijke is sinds 1990 verknocht aan de kunst. Ze leerde schilderen in Frankrijk. Haar leermeester aquarelleren was de Belgische Catharina Helten. Verder volgde ze lessen schilder- en tekentechniek in Nederland bij Tiest Simons. Ze maakte een groot aantal aquarellen en later werkte ze met acryl en gemengde technieken. Ze houdt van grote doeken, stevige streken en nadrukkelijke kleuren. Haar favoriete schilders zijn de impressionisten Van Gogh, Modigliani, Cézanne, Monet en Renoir.

Ze exposeerde in de Gasthuiskapel, op het belastingkantoor in Gorinchem, bij Golden Tulip Zaltbommel en op diverse plaatsen in Frankrijk. Ze deed een aantal malen mee met Kunst Kiezel en Klei, een open atelierroute door de Bommelerwaard. Deelnemers zijn gerenommeerde kunstenaars en professioneel werkende amateurs. Marijke plaatst zichzelf in de laatste categorie. Vrijwel al haar werk is verkocht. Het meeste werk schildert ze in opdracht. Ze maakt haar schilderijen in de winkel in de Ruiterstraat.

 

boisson marijke venner

Boisson (Frankrijk). Aquarel (1993)

 

Naast zelf schilderen en exposeren geeft ze ook les. Op dit moment geeft ze les aan drie groepen die elk een dagdeel in de week in haar winkel/atelier komen schilderen. Veel cursisten schilderen al een groot aantal jaren in de Ruiterstraat. Ze heeft een vrije stijl van lesgeven en komt voor haar cursisten in beeld als er knelpunten ontstaan.

 

la grange het atelier van marijke 2

Marijke Venner aan het werk . Op de achtergrond de Ruiterstraat (2016)

 

In haar winkel verkoopt ze materialen voor de kunstschilder zoals schilderdoek, penselen, verf (olieverf, acryl) en vernis.

 

la grange het atelier van marijke 4

Inrichting winkel en cursusruimte (2016)

 

Voordat Marijke Venner in Ruiterstraat 1 haar winkel en atelier had was er van de winkel van Nelleke Spijkerman. Zij verkocht er tweedehands kinderkleding. Van 2003 tot 2004 was er een bloemenwinkel van Geert Stijllaard. Voor 2003 was het pand woonhuis en onderdeel van het huis van de familie Rombeek. Zij hadden een groentezaak.

In 2017 werd Ruiterstraat 1 verkocht aan Joep Laeven en Antoinette Veltman uit Bruchem. Atelier en winkel van Marijke schoven enige tientallen meters op en verhuisde naar de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat. Marijke huurt de ruimte van Leon van Rijckevorsel en Leontine van Hooft.

 

Winkel en atelier van Marijke Venner na vertrek uit Ruiterstraat 1 (2017)

 

 

Bronnen
Gesprekken met Marijke Venner. Mei 2016
Foto’s uit het particulier archief van Marijke Venner

 

 

September 2018