Ruiterstraat
portret van een straat

Danstherapie Simone Kleinlooh

Ruiterstraat 14

Van 1986 tot 1994 had Simone Kleinlooh een balletschool in Ruiterstraat 14. Vanaf 2015 heeft Simone Kleinlooh op hetzelfde adres een praktijk voor danstherapie. Voor 2015 was haar therapiepraktijk gevestigd in het pand van Fitline Zaltbommel.

 

simone kleinlooh

Simone Kleinlooh (2014)

 

Simone Kleinlooh bracht een deel van haar jeugd door in Afrika. Zij volgde middelbaar onderwijs aan de Buys Ballot en balletlessen bij de Balletschool van Paulette Willemse in de Ruiterstraat. Na de middelbare school ging ze naar de dansacademie in Amsterdam en Arnhem. Er volgden diverse show/jazz dance optredens op de televisie.
In 1986 startte ze een eigen balletschool op de eerste etage van Ruiterstraat 14: Dance Centre Simone Kleinlooh. Het was een balletschool waar uiteenlopende dansvormen werden onderwezen, van het gedisciplineerde klassieke ballet tot de oervorm van de dans zoals die in Afrika is ontstaan. In de brochure van 1986 staat: ‘Dance Centre Simone Kleinlooh onderscheidt zich van andere balletscholen door niet alleen uiteenlopende dansvormen te onderwijzen maar ook door leerlingen duidelijk te maken hoe deze dansvormen met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Dance Centre onderwijst een danskunst die voor velen een aangename tijdsbesteding is en voor anderen een weg naar het zelf professioneel uitvoeren van de dans.’

 

dance centre simone kleinlooh

 

In Dance Centre waren cursussen Klassiek ballet, Placement, Jazz/showballet, Aerobic, Tapdance en Afro-Caraibische dansen. De lessen werden, behalve door Simone Kleinlooh, onder andere gegeven door Caroline Schuitmaker en Debby Jenner.
In 1994 verhuisde de balletschool van de Ruiterstraat naar Fitline in de Gamerse straat. Simone was inmiddels professioneel show- en jazzdanseres.
In 1998 voltooide ze de Masteropleiding danstherapie Codarts in Rotterdam en vanaf die tijd heeft ze een eigen praktijk voor danstherapie en supervisie. In 2012, na 26 jaar, droeg Simone Kleinlooh haar balletschool over aan Mees Heijman en Debby van Dongen om zich helemaal op de danstherapie te kunnen richten.
Naast haar werk als danstherapeut is ze docent aan de Hogeschool voor Creatieve therapie – Faculteit Gezondheidszorg – in Heerlen en aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Recent geeft ze in onder andere China en Amerika voordrachten, gastcolleges en workshops danstherapie.

 

praktijkruimte van simone kleinlooh

Praktijkruimte danstherapie Ruiterstraat 14 (2015)

 

De praktijkruimte voor danstherapie bevindt zich op de eerste etage van Ruiterstraat 14. In haar praktijk geeft ze individuele therapie. Maar een belangrijk deel van haar praktijk is ook het geven van supervisie aan studenten en professionals in de zorg.
Danstherapie is een lichaamsgerichte vorm van psychotherapie. Het wordt ingezet in de GGZ maar ook in bedrijven en organisaties t.b.v. veranderingstrajecten en non-verbale communicatietrainingen.
De basisgedachte van de danstherapie zoals Simone Kleinlooh die uitdraagt beschrijft ze op haar website als volgt. ‘Je prettig en veilig voelen in en met je eigen lichaam is de eerste prioriteit. Binnen de danstherapie wordt de cliënt de gelegenheid geboden zichzelf te ervaren, zichzelf direct te uiten en zichzelf te beleven in het hier en nu. Een danstherapeut heeft een brede kennis van het lichaam en zijn expressieve mogelijkheden, hanteert een honderd procent accepterende houding en biedt de cliënt tijdens het proces gerichte sturing en inzicht en houdt hem/haar een spiegel voor.’

 

workshop in peking

Workshop in Peking (2015)

 

De methodiek die wordt gekozen hangt af van de doelstellingen van de therapie. Naast danstherapeutische methodieken en technieken worden ook cognitieve gedragsstrategieën, focussing, ontspanningstechnieken (o.a. Mindfullness), opstellingswerk en rollenspelen ingezet.

 

artikel krant simone kleinlooh

in de spiegel simone kleinlooh ruiterstr 14

Brabants Dagblad, 16 oktober 2010

 

 

Bronnen
www.kleinlooh-danstherapie.nl December 2015
Gesprekken met Simone Kleinlooh. December 2015

 

 

Mei 2017