Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Hoek Ruiterstraat-Kerkstraat Noord

Vanaf 1989 wonen op de hoek van de Kerkstraat en de Ruiterstraat Simon Klein en Anneke Muijsert. Zij zijn in 1976 getrouwd en hebben twee zonen, Esgo en Milan. Het pand op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat is gesplitst in twee woonhuizen. De familie Klein woont in Kerkstraat 24, een deel van hun woonhuis ligt aan de Ruiterstraat. Ook hun tuin en achteruitgang ligt aan de Ruiterstraat. Het andere woongedeelte van het hoekhuis heeft als adres Ruiterstraat 37, het ligt geheel in de Ruiterstraat. De familie Klein is eigenaar van beide woonhuizen. Ruiterstraat 37 is een huurhuis en wordt sinds 2017 bewoond door Hennie Timmer.

 

Simon en Anneke Klein tijdens Nieuwjaarsborrel bij Paulette Willemse en Hans Metsers (2017)

 

Simon (Simon Willibrordus) Klein is op 24-12-1951 geboren in Den Haag. Hij werkte op het laboratorium van de ziekenhuisapotheek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daar deed hij onderzoek naar geneesmiddelenintoxicaties en geneesmiddeltherapie. In 2012 nam hij na meer dan 30 dienstjaren afscheid van zijn werk. Zijn hobby’s zijn fotografie en klussen in en rond zijn huis.

Anneke (Anna Francina) Muijsert is op 08-01-1957 geboren in de Bilt. Sinds 1985 heeft zij een eigen bedrijfje, Handweverij ‘Oogappel’. Het atelier van de weverij is gevestigd in hun huis op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat. Simon en Anneke doen verslag van het familieverhaal.

Esgo is op 12-01-1985 geboren in Opijnen. Hij is freelance cameraman/geluidsman en woont in Eindhoven. Milan is geboren op 27-08-1989 in Zaltbommel. Hij werkt als fysiotherapeut in praktijk Van der Donk in Zaltbommel. Milan woont in Breda. Esgo en Milan gingen naar de Walsprong (basisschool). Ze waren allebei enthousiaste voetballers bij Nivo Sparta.

 

Anneke Klein in haar atelier op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat (2016)

 

Simon en Anneke woonden na hun huwelijk in Opijnen. Toen hun huis moest wijken voor de dijkverzwaring verhuisden ze naar Zaltbommel. Ze kochten Kerkstraat 24 in 1988 van mevrouw J.F. Verwey. Zij was de partner van Karl Leo Hubert Dubois uit Hedel. In Ruiterstraat 37 woonde toen mevrouw Rijnhout. De heer Dubois woonde niet in het pand maar was van plan het huis te gebruiken als showroom voor projectmeubels. Nadat hij het huis had aangekocht heeft hij alle kleine kamertjes en sanitaire voorzieningen verwijderd waarna alleen de hoofdstructuur van het huis overbleef. Het vrijwel ingestorte achterdeel van het huis (de huidige keuken) en de serre werden niet bij de showroom betrokken omdat het te bouwvallig was. In het hele huis werd projecttapijt op de vloeren gelegd. De showroom is nooit van de grond gekomen, het huis werd in deze staat verkocht aan de familie Klein.

 

situatie achterkant ruiterstraat 37 in 1989

Situatie zoals de familie Klein de achterkant van het huis aantrof in 1989. De serre is hier al verwijderd.

 

De familie trof het huis aan in een staat die niet voor bewoning geschikt was. Er was geen keuken, geen badkamer, geen verwarming. Er kon niet gewoond worden, het was een showroom waarbij het achterste deel van het huis zo slecht was dat het onbewoonbaar was. De tuin was volledig bestraat met stoeptegels.

 

gebruikte stenen werden afgebikt ruiterstraat 37

Gebruikte stenen werden afgebikt voor de bouw van de achtergevel. Van links naar rechts: Milan Klein, Lex van Rooij (Ruiterstraat 20), Kristien Schaafsma (woonde in het net zichtbare huis in de Kerkstraat), Anneke Klein en Esgo Klein (1992)

 

Onder regie van Simon werden grote veranderingen gerealiseerd. De belangrijkste verbouwingen worden hier genoemd.

  • De in de tijd van de familie Schouten improvisorisch aangebouwde serre werd afgebroken.
  • Het projecttapijt werd verwijderd. Op de betonnen vloeren op de begane grond kwamen tegels (in de hal/gang zwart-grijs hardsteen, in de werkkamer van Anneke wit-marmeren tegels en in de keuken oude plavuizen). Op de eerste, tweede en derde verdieping lagen onder de vloerbedekking prachtige brede, grotendeels eikenhouten, planken.
  • Er werd in het hele huis nieuwe elektra, gas en waterleidingen aangelegd. Op alle verdiepingen kwam centrale verwarming.
  • De muur van het achterhuis werd opnieuw opgetrokken en opnieuw ingedeeld. Het dak van het achterhuis werd hersteld. In het achterhuis beneden werd de woonkeuken gerealiseerd. Daarboven kwam de woonkamer en op het dak van deze kamer kwam een groot dakterras.
  • Op de tweede etage werden twee slaapkamers en een badkamer gemaakt. Op de begane grond kwam een toilet.
  • De tegels werden uit de ‘tuin’ verwijderd, zand werd vervangen door grond en er werd weer groen aangeplant.

 

kadastrale kaart met putten ruiterstr 37

Op deze kadastrale tekening zijn door Simon Klein de putten (P) aangegeven die zijn aangetroffen bij verschillende werkzaamheden. Ook de onder nummer 37 aangetroffen kelder (K) is ingetekend. Paars is Kerkstraat 24. Rood is Ruiterstraat 37, geel is de binnenplaats van Ruiterstraat 37 en groen is de tuin van Kerkstraat 24.

 

In 1995 werden Simon en Anneke ook eigenaar van Ruiterstraat 37. Zij kochten het huis van de heer P.N. van der Paauw, de schoonzoon van mevrouw Rijnhout. Ook dit woonhuis werd zeer grondig gerenoveerd onder leiding van Simon. Het huis werd gestript. Onder de betimmeringen kwamen paneeldeuren en balkenplafonds te voorschijn. Beneden kwam een moderne keuken. De toilet kwam onder de trap. De douche beneden werd een badkamer boven.

 

woonkamer 2 ruiterstraat 37

Woonkamer Ruiterstraat 37 (2016)

 

Ruiterstraat 37 werd achtereenvolgens verhuurd aan de heer Schwartz, Marijke (M.A.L.M.) Ortmans (van 2003-2006), mevrouw Ternatus (2006-2007), Wouter Konst (2007), Linda van de Wetering (2006-2007), Raymond (R.L.G.M.) Tiemens, Magda Fulijma (2008-2010), het gezin Hans Versluis, Olga Willemse, Nina Versluis, Jana Versluis en Nena Versluis (2010-2015), Brita Laagland (2015-2016), Jean Paul Krijgsman (2016-2017. De huidige bewoner is Hennie Timmer .

 

het ingepakte huis ruiterstraat 37

Het ingepakte huis tijdens de kapreconstructie van 2008

 

In 2008 volgde nog een ingrijpende verbouwing. Voorafgaand aan deze verbouwing is er in opdracht van de gemeente een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek verricht door Karel Emmens. De kap van Kerkstraat 24 en Ruiterstraat 37 werd gerenoveerd. De sporen (deel van de draagconstructie van het dak) van sparrenhout en de dakpannen werden deels vervangen en de kap werd geïsoleerd en boven Ruiterstraat 37 beschoten en geïsoleerd. Daarnaast werden de buitenmuren afgebikt van beide woonhuizen en, na nauwgezet sporenonderzoek, weer aangesmeerd.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Simon en Anneke Klein. April 2016

Foto’s uit particulierarchief van Simon en Anneke Klein

 

 

Mei 2017