Ruiterstraat
portret van een straat

Nieuws

Er gebeurt van alles in de Ruiterstraat. Soms zijn we goed op de hoogte maar vaak missen we relevante informatie. In deze rubriek worden nieuwsfeiten geplaatst en nieuwe bewoners voorgesteld, veranderingen met parkeren of een straatborrel gemeld. Maar er kan ook worden aangegeven dat iemand ziek is of een hulpje kan gebruiken in de tuin. Kortom alle informatie die belangrijk is voor de bewoners en alles wat het plezierig wonen in de straat verbetert, is welkom.

Kantoorruimte in de straat

19-06-2024

Sinds 2012 huurde de kleine uitgeverij van Geerhard Bolte en Monique Bransen de monumentale ruimtes aan de voorkant van Ruiterstraat 10. De meeste bewoners zullen de huurders kennen uit de straat of van de zomerborrels. Na een uitermate plezierige tijd voor uitgeverij en familie van Dijk kiezen Geerhard en Monique voor een nieuwe weg. Dat betekent dat de ruimte, die bestaat uit twee tot vier prachtige kamers, per 1 oktober vrij komt voor een nieuwe huurder. Mocht je iemand kennen die belangstelling heeft laat het even weten bij Paul of Hanneke van Dijk.

Ruiterstraat 10

Dans voor Paulette

19-06-2024

De Poorterij was op 15 juni afgeladen  tijdens de verrassingsvoorstelling ter ere van het 50-jarig jubileum van balletschool Paulette Willemse. Paulette heeft vijf decennia honderden kinderen en volwassenen laten proeven en genieten van de danskunst. Ze geeft balletles met een grote mate van kennis en creativiteit en streeft daarbij naar een hoog kwaliteitsniveau. Haar visie is: geen dansje leren , maar leren dansen. Honderden leerlingen en oud leerlingen hebben met een schitterende voorstelling Paulette bedankt voor haar inzet voor de danscultuur en haar inspirerende lessen. Beelden van de voorstelling zijn te zien op www.youtube.com/@DvPJubileum

Splinternieuwe voordeur

14-06-2024

In de straat zijn veel bewoners voortdurend bezig de kwaliteit van hun huis te vergroten. Dat geldt ook voor Marc Jansen van Ruiterstraat 13. Nadat de, tijdelijke, buitendeur van zijn huis dertig jaar dienst heeft gedaan (het was een binnendeur met een afdekplaatje) heeft Marc nu een prachtige nieuwe voordeur laten plaatsen. De karakteristieke gevel van zijn huis krijgt daardoor extra allure, zeker wanneer straks ook de ramen en raamkozijnen zijn vervangen en er dubbelglas is geplaatst.

Gefeliciteerd Madelief

13-06-2024

De vlag hangt uit op nummer zes. Met schooltas. Het zit er op voor Madelief van Everdingen. Ze is geslaagd voor het eindexamen van het Gymnasium in Den Bosch. Na de zomervakantie start ze aan de Hotel Management School in Maastricht. Op en neer reizen gaat niet lukken. Gefeliciteerd Madelief en fijne vakantie.

Riet Atema overleden

16-05-2024

Op 13 mei is Riet Atema overleden. De afgelopen weken verbleef ze in het hospice in Zaltbommel. Riet is op 17 mei in besloten kring gecremeerd. Zij stelde het op prijs om in alle stilte afscheid te nemen van het leven. Haar hondje Amber is door Jan en Jotta geadopteerd. Riet kwam samen met haar man Frank in 2015 in de  Ruiterstraat (nummer 20) wonen. Frank overleed in 2019. Riet heeft het altijd erg naar haar zin gehad in de straat. Voor meer over de geschiedenis van Riet zie: https://www.ruiterstraat.nl/de-mensen/ruiterstraat-20-2/wie-wonen-er-nu/

Geveltuintjes

07-05-2024

De wijkraad Binnenstad organiseert met de gemeente Zaltbommel de jaarlijkse geveltuintjeswedstrijd. Je hoeft je niet aan te melden. Op 29 juni komt de jury langs in alle straten. Natuurlijk hebben wij al een mooie groene straat maar misschien kun je er nog een schepje bovenop doen door een extra tegel te wippen, de klimroos te bemesten of de planten nog meer zorg te geven. Voor hulp en advies kun je terecht bij de stadskwekerij. Mochten er problemen zijn met water geven tijdens de vakantie dan kun je terecht bij Paul en Hanneke

Voorverkoop Ruiterstraat 3

06-05-2024

Het voormalig huis van de familie Spronk had twee huisnummers Ruiterstraat 3 en 5. Na de verkoop is het huis gesplitst in twee aparte wooneenheden. In het rechter deel (het hoge deel van het huis) wonen sinds vorig jaar Luke en Sophie. Zij zitten nog volop in de verbouwing. Het linker deel van het huis (nummer 3) is een aparte woning met een eigen voordeur geworden. Leon van Rijckevorsel (de huidige eigenaar) heeft het pand verbouwd tot een woonhuis met een beneden en bovenverdieping. Woonoppervlak 55 m2. Het huis staat vanaf vandaag in de voorverkoop. De verkoopprijs bedraagt 280.000 euro. Belangstellenden kunnen zich melden bij Leon van Rijckevorsel.

Ellie Cornelissen naar Arcen

06-05-2024

Afgelopen week is Ellie Cornelissen vertrokken uit onze straat. Ze is verhuisd naar Arcen.Ze woonde vanaf 2020 in Ruiterstraat 37. De meesten zullen haar kennen van de straatborrels. In 2022 exposeerde ze tijdens de zomerborrel haar schilderijen in het huis van Paul en Hanneke. Ze heeft beloofd op de borrel van komende zomer muzikaal afscheid van ons te nemen. De nieuwe bewoner van Ruiterstraat 37 is voor veel mensen een bekende Inge Velthoven. Van harte welkom Inge.

Huis van Emmy Verhey nog leeg

01-05-2024

Afgelopen november verhuisde Emmy Verhey naar de Oliestraat. Sinds die tijd staat het prachtige pand op nummer 18 leeg. Het huis was na de tweede wereldoorlog een bouwval. Het pand werd in 1948 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser. In de jaren tussen 1962 en 1965 volgde een restauratie onder leiding van IJsbrand Kok uit Amsterdam. Het pand kan worden gehuurd van de Vereniging Hendrick de Keyser. De oppervlakte is 150 m2. Het huis telt 5 kamers. De huurprijs bedraagt 2.070.00-excl euro per maand. Meer informatie op de website van Hendrick de Keyser: https://www.hendrickdekeyser.nl/huren?
 

 

Huis van Jan Schouten te koop

01-05-2024

Het huis waar Jan Schouten woonde, Ruiterstraat 12, heeft na zijn dood april vorig jaar, enige tijd leeg gestaan. Het staat sinds een week te koop voor 1.800.000 euro k.k. Het perceel telt 1.016 m² Het huis heeft vier badkamers, elf slaapkamers, een riante tuin, en een multifunctioneel koetshuis. Het originele koetshuis (81 m2) met verdieping en badkamer is te gebruiken als kantoor, gastenverblijf of (mantelzorg)woning. De oprit biedt parkeerruimte voor drie auto’s.

Ballonnen in de straat

28-03-2024

Het was 28 maart 2024. Dat is onverwacht, dacht ik vanochtend tijdens mijn wandeling door de Ruiterstraat. Grote trossen ballonnen, wit, goud en roze. Een baby bij Madelijn en Hans? Toen ik de tekst op de ballonnen beter ging bekijken, werd alles duidelijk. Hiep hiep hoera. Sarah vijftig. Een magisch nummer. Gefeliciteerd Madelijn met je vijftigste verjaardag. Nu begint het pas echt.

Van Puffelen

23-03-2024

Lezers van Tussen Voorn en Loevestein (Tijdschrift van de historische kring Bommelerwaard) konden in het maartnummer een artikel lezen over Karel Marinus van Puffelen, orgelbouwer uit Zaltbommel. Wat niet in het artikel stond was dat van Puffelen bij ons in de straat woonde, namelijk in het huis waar nu André en Jolanda de Vries wonen. Dus op de hoek met de Boschstraat. Hij was getrouwd met Arnolda Sophia de Roock (1838-1927), telg uit een bekende Bommelse regentenfamilie. Ze kregen 5 kinderen. Voor meer informatie zie https://www.ruiterstraat.nl/de-mensen/ruiterstraat-2-4/achtergronden-en-verhalen/familie-van-puffelen/

De feesten zijn voorbij

02-01-2024

Kerst en nieuwjaarsdag zijn  achter de rug. De komende dagen wordt bij de meeste mensen de kerstboom weer ontmanteld. Aanstaande zaterdagochtend, 6 januari, worden de bomen in onze straat, zoals elk jaar, opgehaald door de Brandwijk Roparunners
De opgehaalde bomen worden gecomposteerd door VGR Groenrecycling, om deze reden wordt verzocht om alle kerstversiering te verwijderen. De Roparunners vragen vijf euro voor elke door hen opgehaalde kerstboom. De opbrengst gaat naar fondsen voor kankerbestrijding.

 

 

Nieuwjaarsborrel

28-12-2023

Dit jaar kan de Nieuwjaarsborrel voor bewoners van de Ruiterstraat niet plaats vinden in het huis van Emma en Steven.De sinds decennia bestaande traditie, die alleen in de coronaperiode werd onderbroken, wordt volgend jaar weer voortgezet. Wij wensen iedereen een gezond en gelukkig Nieuwjaar toe.

Herdertjestocht

17-12-2023

De gezamenlijke kerken organiseerden op 16 december de eerste herdertjestocht in Zaltbommel. De start was op de markt vanwaar de kinderen met hun ouders een parcours aflegden  door de binnenstad. Ook de Ruiterstraat was in de route opgenomen. Paul van Dijk runde een herberg in Ruiterstraat 10. Helaas was er geen plaats meer in deze herberg en werden  de teleurgestelde bezoekers doorverwezen naar het Stadskasteel. Er waren ruim 800 deelnemers op deze prachtige avond. De balletschool van Emma en Paulette leverde dansende engelen voor de zoekende herdertjes.

Gratis kerstgroen

09-12-2023

Ook dit jaar is er voor iedereen in de straat weer kerstgroen gesnoeid. In de tuin is het uitgestald en je kunt kiezen uit minstens dertig soorten. Je mag zo veel meenemen als je wilt. Bel maar gewoon aan bij Paul en Hanneke, er is altijd wel iemand die je doorverwijst naar de tuin. Neem een tas, zak of doos me. Een snoeischaar is handig, dan kun je ook kleinere takjes afknippen.

Kacper Kostorz

03-12-2023

Kacper Kostorz woont sinds afgelopen zomer met zijn vriendin in Ruiterstraat 27. Hij huurt het pand van de vorige bewoner, Sven van Meeteren die naar Amsterdam is verhuisd. Kacper is 24 jaar oud en geboren in Warschau. Hij  speelde betaald voetbal in Polen. Op 11 juli 2023 kreeg hij een contract bij Eerste Divisie-ploeg FC Den Bosch voor één seizoen op huurbasis, met een optie om de overstap permanent te maken.

Emmy verhuist

25-11-2023

Nog deze maand vertrekt Emmy Verhey uit de Ruiterstraat.  Zij woont, met een onderbreking van 16 jaar, sinds 1975 in het mooie pand van de Hendrick de Keyservereninging Ruiterstraat 18. Daarmee is zij van de huidige bewoners degene die het eerst van iedereen een huis betrok in onze straat. Emmy blijft in de binnenstad en verhuist naar de Oliestraat.

Sint Maarten 2023

16-11-2023

Het was een wonderschone avond op 11 november 2023. Een beetje koud, geen regen en druk omdat het zaterdag was. De kerk was met 1400 kinderen weer vol en Sint Maarten oogde opgewekt toen hij met zijn paard door de Ruiterstraat kwam. In onze straat was er snoep voor de kinderen en de traditionele erwtensoep en warme wijn voor de ouders. Het was jammer dat de straat niet autovrij was. Er bleven ‘s avonds nog vier auto’s staan. Heeft iemand suggesties hoe we dat volgend jaar beter kunnen doen? Foto’s van de feestelijke avond vind je in het fotoboek op deze website.

Sven van Meeteren vertrokken

29-10-2023

Sven van Meeteren woont sinds maart 2022 in Ruiterstraat 27. Omdat hij voor zijn werk vaker in Amsterdam moet zijn dan aanvankelijk was voorzien, heeft hij sinds deze zomer zijn huis verhuurd. Het contract voor de verhuur is voor twee jaar. Hij laat open of hij daarna weer terug komt naar Zaltbommel. In het huis woont nu een jong stel met de Poolse nationaliteit. Hij (Kacper Kostorz) voetbalt bij eerste divisie club FC den Bosch. Sven blijft voorlopig in de straatapp.

Zang van Donja en expositie van Geke

18-09-2023

Met de zang van Donja en de expositie van Geke was zondag 3 september een bijzondere zomerborrel voor de bewoners van de Ruiterstraat. Bijna iedereen was aanwezig. Een extra verrassing was de aanwezigheid van de jongste bewoner uit de straat, de drie maanden oude, Matthias Jekel. Voor het eerst op de borrel waren Luke Gloudemans en Sophie van Rijckevorsel (bewoners van nummer 5), de nieuwe bewoonster van nummer 11, Veronique Smedts en Wanda van Hemert van de kapsalon. Met haar expositie nam Geke afscheid van de straat. Ze woont inmiddels in Utrecht. Traditioneel werd er weer een groepsfoto gemaakt door Rob. De foto is met andere foto’s van de borrel te zien in het fotoboek op de website.

Peter van der Paauw

17-09-2023

Op 30 augustus is Peter van der Paauw overleden. Hij woonde van 1990 tot 2002 in Ruiterstraat 13. Daarna verhuisde hij naar Houten. Peter had een bijzondere band met Zaltbommel omdat zijn opa en oma (de familie Rijnhout) op de hoek van de Ruiterstraat en Kerkstraat (het huidige huis van Anneke en Simon Klein) woonden. Zij hadden daar een groentenzaak. Tien jaar geleden maakte Peter kennis met deze website en vanaf dat moment heeft hij een grote bijdrage geleverd aan inhoud en kwaliteit van dit project. Hij verzorgde onder andere de bewonerslijst waarin  de gegevens zijn opgenomen van ruim 2000 mensen die ooit in de Ruiterstraat hebben gewoond. Verder bracht hij alle hyperlinks aan bij de teksten op de website en deed veel redactioneel werk. Daardoor zijn de beschrijvingen van actualiteit en geschiedenis van de Ruiterstraat geworden wat het nu is.

Emmy Verhey Festival

14-08-2023

Van 7 tot en met 10 september is er weer het Emmy Verhey Festival. Het leukste festival met klassieke muziek op de mooiste plakjes van Zaltbommel: Gasthuiskapel, Stadskasteel, ‘t Hof, Muziektent. Het kinderfestival is op 16 september in de Poorterij. Toegang tot het concert is gratis. Voor het uitgebreide programma en reserveringen zie www.emmyverheyfestival.nl

Constatil en Claudia

14-07-2023

Na een frequent wisselende bewoning wonen sinds drie jaar in Ruiterstraat 1 Constantil Lupu geboren op 09-07-1969 en zijn vrouw Claudia Lupu, geboren op 16-05-1971. Eerst woonden ze in het appartement boven. Sinds vorige maand huren zij het hele huis, dus ook de benedenetage. Constatil en Claudia komen uit Braşov in Roemenië. Beiden werken in Boxtel bij Distrifresh, een bedrijf in het opslaan en distribueren van koelversproducten, als respectievelijk chauffeur/manager en controller. Ze werken in ploegendienst en vertrekken meestal om drie uur in de ochtend naar hun werk. Beiden spreken uitstekend Engels en verstaan een beetje Nederlands.

Zomerborrel

13-07-2023

Zoals al via de straatapp gecommuniceerd, is er op zondag 3 september (19.00 uur) weer een straatborrel bij Paul en Hanneke op nummer 10. Je kunt kennismaken met Luke en Sophie, de nieuwe bewoners van Ruiterstraat 5, met Veronique Smedts, de nieuwe bewoonster van Ruiterstraat 11 ((het huis van Geke). Ook onze jongste bewoner, de op 20 juni geboren Matthias Jekel-Schmeets, zal zich (met zijn ouders) tonen aan de straat. Zoals gebruikelijk is er weer een kleine expositie van een straatbewoner. Dit keer toont Geke Bouwman haar beeldhouwkunst. Donja van der Waal (Ruiterstraat 8) gaat voor ons zingen.

Twee nieuwe huisnummers

12-07-2023

Bijna twee jaar stonden er twee soms drie panden te koop in de Ruiterstraat. Het huis van Eelco en Neeltje (nummer 3-5), het huis van Geke (nummer 11), het huis van de familie Meindersma (nummer 29) en nummer 31 dat inmiddels verhuurd is. Alle huizen zijn nu verkocht. Nooit waren er de afgelopen 50 jaar zoveel mutaties. Opmerkelijk is verder dat we twee nieuwe huisnummers krijgen in de straat. Ruiterstraat 3-5 is gesplitst in twee verschillende adressen en het rode huis van Paulette Willemse is met nummer 23man een nieuw huis in de straat. Man achter het nummer staat voor mantelzorg.

Een jongetje

24-06-2023

Op 20 juni is Matthias Jacob Jekel-Schmeets geboren, zoon van Diederik Jekel en Eline Schmeets. Hij heeft een gewicht 2820 gram. We zijn blij met jonge input in een straat met bewoners die gemiddeld ouder zijn dan in andere straten. Van harte gefeliciteerd namens ons allemaal.

matthias Jekel

Kunst, vintage en knippen

22-06-2023

Komende week stopt Marijke met de winkel/atelier op de hoek Ruiterstraat-Boschstraat. Wanda van Hemert (1971) start eind juli in het pand een haarstudio die meer is dan een kapsalon alleen. Ze noemt haar werk een plek waar ruimte is voor kunst, vintage en knippen. Wanda woont sinds een jaar in de Korte Strikstraat en had hiervoor een eigen haarstudio in Utrecht. Ze is opgegroeid in de Gamerschestraat. De volgende accounts op Instagram geven een beeld van haar werk, haar tekeningen en haar fotografie: wan.knipt, wandavanhemerttekeningen en de.straatjes.van.zaltbommel

In memoriam Door Groen

26-05-2023

Ronald en Door Groen woonden met hun kinderen Donja, Jeroen en Joost van 1983 tot 2001 in Ruiterstraat 6. Daarvoor hadden ze ook korte tijd (1977-1978) een huis aan de overkant, Ruiterstraat 7. Na de Ruiterstraat kochten ze een pand op de Vischmarkt. Dochter Donja woont nog steeds in de straat. Door is op 23 mei op 80 jarige leeftijd overleden. We wensen de familie Groen veel sterkte.

Bloemen voor Jan

26-05-2023

Jan Schouten is op 19 mei in besloten kring begraven in Eindhoven. De wereld heeft uitgebreid afscheid van hem genomen. Het afscheid was geheel in stijl met het leven dat Jan wilde leven. Wij als bewoners van de Ruiterstraat eerden Jan met bloemen in zijn lievelingskleur, rood. We wensen Jan Hein, Marieke, Willem en de kleinkinderen veel sterkte. Ook Dong Yen en Debbie zullen we niet vergeten.

Jan Schouten overleden

02-05-2023

Op 30 april 2023 is onze markante straatgenoot Jan schouten overleden in zijn huis in Marbella. Jan was oprichter van het wereldwijde opleidings- en trainingsinstituut Schouten & Nelissen. Voetballiefhebbers kennen hem ook als oud voorzitter van Nivo Sparta en oud voorzitter van FC Den Bosch. Jan overleed afgelopen zondag tijdens het bekerduel Ajax-PSV. Onverwacht, want hij was niet ziek. Jan heeft een lange geschiedenis in de straat die begon in 1982 met de aankoop van Ruiterstraat 12. Zijn instituut is van hieruit uitgegroeid tot een bedrijf met vestigingen over de hele wereld. We wensen Jan Hein (Ruiterstraat 15-17) en de rest van zijn familie veel sterkte. Voor uitgebreide informatie over Jan Schouten zie op deze website: https://www.ruiterstraat.nl/de-mensen/ruiterstraat-12-2/wie-wonen-er-nu/

De gelaarsde kat

30-03-2023

Op vrijdag 14 april (om 19.30 uur) en zaterdag 15 april (om 14.30 uur en 19.30 uur) is er weer de jaarlijkse grote balletvoorstelling van dansschool Paulette Willemse. Dit keer keer staat de uitvoering ‘Berenpicknick’ en de ‘Gelaarsde kat’ op het programma. De voorstellingen zijn in de Poorterij. Kaarten zijn te bestellen via www.paulettewillemse.nl. Een kaartje kost 14 euro voor de vrijdag- en 16 euro voor de zaterdagvoorstelling.

Nieuw huis in de straat

28-03-2023

Het is zover. Het nieuwe huis is klaar. Sinds een paar weken is Paulette Willemse verhuisd van de zolder van haar oude huis naar het nieuwgebouwde houten huis links achter in de tuin van Ruiterstraat 23-25. Paulette heeft zelf de planken van haar huis geverfd in een prachtige dieprode (Bergen-rood) kleur. Uiteraard voldoet het huis aan alle moderne eisen voor energiezuinig wonen.

HisGis

28-03-2023

Hoe leuk is het om de geschiedenis van je eigen huis te onderzoeken? Natuurlijk kan dat via de Ruiterstraatwebsite maar ook via www.hisgis.nl.projecten/Gelderland. Hier kun je op de kadastrale atlas van 1832, de oudste cartografische betrouwbare bezitsregistratie, zien wie de eigenaar van jouw pand was in 1832, wat zijn beroep was, of er een tuin was, hoe groot het perceel was en in welke belastingklasse de eigenaar viel. Elk detail van de Ruiterstraat van bijna 200 jaar geleden is er terug te vinden.

Marijke gaat stoppen

28-03-2023

Na bijna 20 jaar, in de Ruiterstraat en om de hoek in de Boschstraat, gaat Marijke stoppen met haar schilderlessen en met haar atelier/winkel. Na een uitverkoop van de spullen valt op 1 juli het doek. In 2003 nam Marijke ontslag bij de belastingdienst en begon voor zichzelf. Ze maakte veel eigen werk, verkocht  schildersmateriaal en ging lesgeven in schilderen. Ze heeft veel mensen enthousiasme bijgebracht voor het schilderen met acryl. Voor een impressie van haar werk zie https://www.ruiterstraat.nl/kunst-en-cultuur/kunstenaars-en-musici/marijke-venner

Ruiterstraat 3-5 verkocht

08-03-2023

Het pand Ruiterstraat 3-5 heeft ruim een jaar op funda gestaan maar is nu verkocht aan verrassend nieuwe eigenaars. Het pand wordt net zoals vroeger weer opgesplitst. Leontine van Hooft en Leon van Rijckevorsel hebben nummer 3 gekocht en dochter Sophie heeft met haar vriend Luke Gloudemans nummer 5 gekocht. Nummer 5 het hoge huis rechts, de vroegere poortwoning/koetshuis, wordt ingrijpend verbouwd door Sophie en Luke voordat ze er hun intrek nemen. Nummer 3, het lage gedeelte van het huidige pand, was vroeger een klein winkeltje. Het wordt een separaat woonhuisje dat rond de zomer beschikbaar komt voor verhuur. De oude voordeur gaat dan weer open.

Brand in de straat

28-02-2023

Dinsdag 28 februari arriveerden er met spoed twee brandweerauto’s in de straat. Uiteraard stroomde de straat snel vol met mensen om te zien wat er aan de hand was. Bij Jan Schouten bleek er in de kamer een lamp tegen de wand aangevallen waardoor brand ontstond die aanvankelijk zelf geblust werd maar toen de rookontwikkeling niet verdween werd de brandweer ingeschakeld. Met een enorme kraan werd de rookvorming geïnspecteerd. Alles bleek uiteindelijk snel onder controle.

Gelukkig 2023

07-01-2023

De manier van elkaar een goed nieuwjaar toewensen bleef na twee coronajaren nog even zoeken. Dat verstoorde echter niet het feestelijke gebeuren van de nieuwjaarsborrel 2023. Onder het genot van lekkere hapjes en drankjes konden we bijpraten over wat ons bindt in de Ruiterstraat. Op de achtergrond speelden Alicia en Claire, de jonge aanwas van de straat, alsof ze elke week zoveel bezoek krijgen. Natuurlijk misten we Paulette maar ze heeft verzekerd dat ze volgend jaar weer van de partij is. De foto’s van de borrel staan in het fotoboek op de website https://www.ruiterstraat.nl/fotoboek/straatfeesten/

Uitnodiging Nieuwjaarsborrel

28-12-2022

Dit jaar voor het eerst organiseren Steven en Emma de traditionele Ruiterstraat-Nieuwjaarsborrel. De borrel is op donderdag 5 januari van 17.00 uur tot 19.00 uur op de vertrouwde locatie van Ruiterstraat 23. Het is fijn wanneer iedereen op die donderdag iets meebrengt. Paulette verblijft deze dagen in haar huis in Frankrijk. Ze is in afwachting van de afbouw van haar nieuwe huis in de Ruiterstraat. Vanuit Frankrijk wenst ze iedereen in de straat een gezond en gelukkig Nieuwjaar.

Kerst in de straat

20-12-2022

Zoals elk jaar staan er met kerst twee met lichtjes versierde kerstbomen voor het huis van Hanneke en Paul van Dijk. Hoewel door de bomen de ruimte op straat iets kleiner wordt levert het voor het verkeer geen hinder op. Ook bij Peter en Carola staat een kerstboom voor het huis. Bijna alle huizen hebben buiten een kerstversiering met lichtjes en of kerstkrans op de deur. Dat alles maakt dat de straat een sfeervol plaatje is rond deze feestdagen.

Zonnepanelen op nummer 13

11-12-2022

Deze week zijn er elf zonnepanelen geplaatst op het dak van het huis van Marc Jansen (nummer 13). Voorafgaand aan het plaatsen van de panelen werd het (platte) dak geïsoleerd. Het pand van Marc is het derde huis in de straat dat voorzien is van zonnepanelen. Op het huidige pand van Steven en Emma werden door Hans Metsers en Paulette Willemse al in 2015 zonnepanelen gelegd. Ook het bijgebouw van het huis van Jan Hein Schouten heeft panelen. Het kleine aantal panden in de straat met zonnepanelen houdt waarschijnlijk verband met het aantal monumentenpanden in de Ruiterstraat. Binnenkort komen er ook zonnepanelen op het dak bij Paul en Hanneke van Dijk en bij André en Jolanda de Vries.

Gratis kerstgroen

08-12-2022

Ook dit jaar ligt er voor iedereen in de straat kerstgroen in de tuin. Je kunt kiezen uit minstens 20 soorten en je mag zo veel meenemen als je wilt. Bel maar gewoon aan bij Paul en Hanneke, er is altijd wel iemand die je doorverwijst naar de tuin. Neem een snoeischaar mee, dan kun je ook kleinere takjes afknippen.

Sint Maarten

17-11-2022

Het was weer een drukte van belang op 11 november tijdens de viering van Sint Maarten. Na twee jaar beperkingen door corona ging het kinderfeest weer voluit in de kerk en natuurlijk ook in de straten van de stad. De autovrije Ruiterstraat (er stond helaas nog één auto) was met vlaggen, vuren, fakkels, lampjes, lampionnen, warme wijn en erwtensoep weer een genot voor de kinderen en ouders. Het was een prachtige avond. Voor de kinderen moet het wel verwarrend zijn dat de volgende dag Sinterklaas op hetzelfde paard zijn intocht maakte in Zaltbommel.

Even voorstellen

10-11-2022

De meeste bewoners hebben op de straatborrel al kennisgemaakt met de nieuwe bewoners van nummer 29. Eline Schmeets en Diederik Jekel. Eline (1988) promoveert de komende weken aan de universiteit van Maastricht op het onderwerp Europese integratie. Diederik (1984) is betrokken bij meerdere televisieprogramma’s. Eline en Diederik woonden hiervoor in Amsterdam. Beiden werken deels thuis en deels buitenshuis. Ze hebben een hond Lola (bordercollie) en twee konijnen. Eline en Diederik zijn beiden aangesloten bij de straatapp. Voor meer informatie zie https://www.ruiterstraat.nl/de-mensen/ruiterstraat-29/wie-wonen-er-nu/

Nieuwbouw in de straat

10-11-2022

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe huis van Paulette achter in de tuin van Ruiterstraat 23. De fundering is gelegd en de eerste opbouw is te zien, alles in hout. Het heeft veel voeten in aarde gehad voordat de officiële toestemming rond was. De verwachting is dat het tiny house nog dit jaar klaar zal zijn. Paulette verhuist dan van de zolder van haar oude huis naar haar nieuwe woning in de tuin.

Prestigieuze prijs in Japan

07-11-2022

We kennen allemaal het atelier met de imposante weefgetouwen van Anneke Klein op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat. De textielkunst van Anneke is al jaren bekend tot ver buiten de grenzen van ons land. Anneke heeft in Japan een grote prijs gewonnen. Bij de World Competition Art and Graft (5th triennale van Kogei in Kanazawa) is haar werk onderscheiden met “The Special Recognition Award”, heel bijzonder zo te midden van alle kunstvormen, glas, ceramiek, hout etc. Ze is de eerste niet-Aziatische kunstenaar die deze Award ontvangt. Het werk gaat over de stilte op straat tijdens de lockdown. Het zijn vijf gedeeltelijk voor elkaar hangende transparant geweven stroken met in totaal circa 1500 kleine vierkantjes. Ze vormen samen een super spreading event van zacht geluid. Gefeliciteerd.

Geke is verhuisd

07-11-2022

Geke Bouwman (Ruiterstraat 11) is per 1 november verhuisd naar Utrecht. Geheel onverwacht kan ze op de Nieuwe gracht boven het atelier waar ze beeldhouwt gaan wonen. Haar huis, waar ze 11 jaar gewoond heeft, staat te koop (330.000 euro). Voorlopig woont zoon Tjebbe nog in het huis. Geke heeft met liefde en plezier in de Ruiterstraat gewoond en ze bedankt iedereen voor de mooie herinneringen.

Carmen cum laude

07-10-2022

Carmen de Vries, de dochter van André en Jolanda, heeft deze week haar master gezondheidswetenschappen (richting verplegingswetenschap) aan de Erasmus universiteit in Rotterdam cum laude afgesloten. Carmen volgde deze master naast haar werk als verpleegkundige op de afdeling cardiologie van het Erasmus MC. Helaas gaat Carmen de straat verlaten omdat ze met haar vriend in Gorkum gaat wonen. Hartelijk gefeliciteerd en veel succes.

Opvallend

03-10-2022

De Ruiterstraat telt 25 huishoudens met in totaal 63 bewoners. Het aantal bewoners is de afgelopen honderd jaar sterk afgenomen. In 1922 woonden er nog 124 mensen in de straat, bijna twee keer zoveel als nu. Terwijl het aantal mensen in de straat is afgenomen, is het aantal honden toegenomen. In 1922 waren er hooguit drie honden in de straat. Dat aantal is in honderd jaar verviervoudigd. Er zijn nu in totaal twaalf honden in de Ruiterstraat. Dat is bijna één hond op elke twee huishoudens. Uit huisdierenonderzoek blijkt dat in Nederlandse huishoudens het aantal honden al jaren stabiel is. Een op de vijf huishoudens heeft een hond in huis (Dibevo 2020). Onze straat scoort dus opvallend hoog vergeleken met de landelijke cijfers.

Emmy Verhey Festival

30-08-2022

Op 8, 9, 10 en 11 september 2022 is er weer het Emmy Verhey festival. Drie dagen groot talent uit de Nederlandse muziekwereld in Zaltbommel op diverse prachtige locaties van de stad: Gasthuiskapel, Muziektent, ‘t Hof, Stadskasteel. Alle concerten zijn gratis! Voor het complete programma, met veel grote namen, kun je kijken op www.emmyverheyfestival.nl Reserveer van te voren. Dit kan via dezelfde website. Op 17 september is er speciaal voor kinderen een festival in de Poorterij.

Nieuwe bewoners

03-08-2022

Na een uitgebreide verbouwing zijn er sinds een week nieuwe bewoners in Ruiterstraat 29 nadat Wietse en Rolanda Meindersma enkele maanden geleden vertrokken naar Den Haag. Evenals de nieuwe bewoner van Ruiterstraat 27 zullen ze voor kennismaking aanwezig zijn op de zomerborrel bij Paul en Hanneke op zondag 4 september. Ook nieuw in de straat is de dit jaar geboren Claire van Maris.

Zomerborrel 2022

11-07-2022

Op zondag 4 september om 19.00 uur is er weer een zomerborrel voor de Ruiterstraatbewoners. Iedereen is welkom op Ruiterstraat 10 bij Paul en Hanneke van Dijk. Het belooft een bijzondere avond te worden met een aantal nieuwe bewoners van de straat en een optreden van Donja van der Waal (Ruiterstraat 8). Zoals gebruikelijk is er ook dit jaar weer een expositie van één van de Ruiterstraatbewoners. Dit keer exposeert Elly Cornelissen (Ruiterstraat 37) haar prachtige portretten. Reserveer de datum. Laat even weten als je er niet bij kunt zijn.

Tjebbe geslaagd

07-07-2022

Tjebbe de Groot is geslaagd. Hij behaalde het diploma Retail management aan de Scholengemeenschap de Rooi Pannen in Tilburg. De vlag hangt uit op Ruiterstraat 11. Tjebbe gaat in Utrecht Technische bedrijfskunde (HBO) studeren. Hij wil graag op kamers gaan wonen. Wanneer iemand nog tips heeft voor woonruimte daar dan hoort hij dat graag. Gefeliciteerd Tjebbe!

Nieuwe bewoner

01-06-2022

Sinds maart 2022 woont Sven van Meeteren (22-08-1981) in Ruiterstraat 27. Sven is geboren in Zaltbommel en groeide op in de Rembrandtstraat. Hij studeerde rechten (ondernemingsrecht en later strafrecht) in Utrecht. Hij woonde tot voor kort in Amsterdam en heeft een baan als consultant in de financiële sector (Risk & Compliance). Gemiddeld werkt hij twee dagen in de week vanaf thuis. Sven heeft geen auto en reist met de trein naar zijn werk. Hij heeft een hond, Bo (een labrador van 5 jaar). Hobby’s zijn fitness en zwemmen. Hij ervaart Zaltbommel als een oase van rust.

Straatmeubilair

16-05-2022

De afgelopen decennia is de straat steeds gezelliger ingericht. Bijna alle huizen hebben aan de straatkant planten in potten of in de grond. De meeste huizen hebben een lantaarn naast de deur en tijdens feesten hangen er vlaggen aan de gevels. Wat het aanzicht van de straat ook verbetert, is straatmeubilair. Leon en Leontine (hoek Ruiterstraat-Boschstraat) hebben al enige jaren een fraai zitje van hardsteen op de stoep. Bij Jolanda en André staat een houten bankje en nu is er een fraai hardstenen bankje bijgekomen bij Ruiterstraat 6, bij Madelijn en Hans. Wie weet volgen er meer.

De Trippen krijgt een beurt

13-04-2022

De Trippen, het prachtige pand op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat, staat de komende drie weken nog in de steigers. Dak en goten worden geïnspecteerd en waar nodig gerestaureerd. Ook het schilderwerk aan de buitenkant wordt in deze ronde meegenomen. Het pand waar Froukje en Arnold de Vries Robbé wonen is, net als Ruiterstraat 18, eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. De Vereniging kocht het pand aan in 1961. Het was toen bijna een ruïne. In hetzelfde jaar werd een restauratieplan opgesteld dat in 1966 leidde tot het historisch interessante huis dat er nu staat.

Eelco en Neeltje gaan de straat verlaten

20-03-2022

Het is zover, Eelco en Neeltje verlaten de Ruiterstraat en verhuizen naar Koggestraat 3 in de Vergt. Ze hebben 27 jaar met veel plezier gewoond in Ruiterstraat 3-5. Ook wij hebben veel plezier gehad van de familie Spronk. Eelco was de penningmeester van de straat. Hij zorgde voor het financiële reilen en zeilen bij feesten en andere gelegenheden waarbij de straat zich collectief presenteerde. Neeltje exposeerde haar werk afgelopen zomer tijdens de zomerborrel. Fijn dat dat nog voor de verhuizing is gebeurd.

De toekomst van de straat

18-03-2022

Kinderen zijn zeldzaam in onze straat. Daarom zijn we extra blij met de geboorte van Claire, dochter van Emma en Steven van Maris en zusje van Alicia. Ze is geboren op 16 maart, de verjaardag van haar betovergrootmoeder. Zoals jullie weten wonen ze op nummer 23. Het gaat goed met moeder en dochter. Wanneer je langs wilt gaan om de baby te bewonderen en de ouders geluk te wensen, bel dan even van te voren.

Overal wappert het blauw-geel

11-03-2022

Bijna alle huizen aan de zuidkant, en veel huizen aan de noordkant, van de straat hebben zicht op de toren van de Maartenskerk. Sinds een week wappert er een blauw-gele vlag op de toren. Het is een teken van solidariteit met Oekraïne dat twee weken geleden is aangevallen door Rusland. Miljoenen mensen zijn op de vlucht en ook in Nederland arriveren duizenden vluchtelingen. In de Bommelerwaard en overal in het land zijn de blauw-gele kleuren te zien en worden hulpacties voor mensen uit Oekraïne opgezet.

Klimaat in de Ruiterstraat

04-03-2022

Mocht je benieuwd zijn naar de effecten van klimaatverandering op het leven in onze straat dan kun je dat bekijken in de klimaateffectatlas die is ontwikkeld door de universiteit van Wageningen. Zij hebben de gevolgen van klimaatverandering in 2050 voor alle straten in Nederland in kaart gebracht. Hoe groot de kans is op wateroverlast, natuurbranden en de verhoogde gevoelstemperatuur in de Ruiterstraat, kun je nagaan in de atlas via wur.nl/klimaatinstraat.

Zuidwester storm

19-02-2022

De heftige zuidwester storm (met de mooie naam Eunice) van vrijdag 18 februari heeft in de straat betrekkelijk weinig schade aangericht aan huizen. Hier en daar is er een pan afgewaaid. In de tuinen van Edwin en Donja (nummer 8) en van Paul en Hanneke (nummer 10) zijn wel een aantal dierbare bomen omgewaaid waaronder een 25 meter hoge denneboom, een oude perenboom en een fluweelboom. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd.

Hans van Empel overleden

23-01-2022

Vlak voor zijn zesenzeventigste verjaardag is op 29 november onze oud straatgenoot Hans van Empel overleden. Hans woonde van 1982 tot 1996 in Ruiterstraat 3-5. Dat is het huidige huis van Eelco en Neeltje Spronk. Hans was getrouwd met Ankie van der Velden. Zij hebben drie kinderen Joanne (1968), John (1970) en Geertje (1971). Hans en Ankie woonden na hun vertrek uit onze straat in Scheveningen, Tricht en de afgelopen jaren in Den Bosch. We wensen Ankie en de kinderen veel sterkte. Op de foto Hans met zijn jongste dochter Geertje.

Ophalen kerstbomen

05-01-2022

Dit jaar worden kerstbomen weer opgehaald in de binnenstad. In de Ruiterstraat moeten de bomen komende zaterdag (8 januari) vanaf 8.30 uur klaar liggen voor het huis. De kosten zijn vier euro per boom maar je mag natuurlijk ook meer geven want de opbrengsten zijn voor Roparun. Dat is een landelijke hardlooporganisatie die een zeer actieve afdeling heeft in Zaltbommel. Het geld van Roparun gaat naar onderzoek en behandeling voor mensen met kanker. Roparun schonk vorig jaar ook een bedrag van 70.000 euro voor het meubilair van het nieuw te bouwen Hospice in Zaltbommel.

Kerst in de straat

28-12-2021

Met kerst staan er elk jaar twee grote kerstbomen in de Ruiterstraat. De bomen geven, samen met de kerstverlichting en kerstversiering van de verschillende huizen, vooral bij avond een bijzondere sfeer. Om de treurnis rond de coronabeperkingen enigszins te compenseren zijn de twee kerstbomen dit jaar extra groot. Wandel tussen kerst en oud en nieuw eens in het donker door de straat. De stilte, het licht en onze mooie huizen zorgen voor een bijzondere kerstervaring.

Het moet niet gekker worden

23-12-2021

Nadat er in de straat decennia lang nauwelijks mutaties waren, staan er nu vier huizen te koop! Ook Ruiterstraat 27, staat te koop. Emma, Steven en Alicia wonen met Paulette in het grote huis van Ruiterstraat 23. Nummer 27 werd tot nu toe verhuurd en is eigendom van de familie Burhenne. Het huis telt 4 kamers (3 slaapkamers) en heeft een woonoppervlakte van 113 vierkante meter en een perceeloppervlakte van 85 vierkante meter. De vraagprijs is 439.000 euro.

Kerstgroen

13-12-2021

Ook dit jaar ligt er voor iedereen in de straat kerstgroen in de tuin. Je kunt kiezen uit minstens 20 soorten en je mag zo veel meenemen als je wilt. Bel maar gewoon aan bij Paul en Hanneke, er is altijd wel iemand die je doorverwijst naar de tuin. Neem een snoeischaar mee, dan kun je ook kleinere takjes afknippen.

 

Ruiterstraat 5 staat te koop

03-12-2021

De afgelopen decennia is het niet voorgekomen. Er staan in onze straat drie huizen te koop. Naast Ruiterstraat 29 en Ruiterstraat 31 is nu ook Ruiterstraat 5 in de verkoop. Het huis van Eelco en Neeltje Spronk staat te koop voor 549.000 euro. Het huis dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond, dateert uit 1750, heeft een oppervlakte van 183 vierkante meter en telt 7 kamers (vier slaapkamers). Achter het huis is een kleine stadstuin/patio en berging. Het huis is per direct beschikbaar.

Literaire straat

26-11-2021

De literaire productie van de Ruiterstraat is dit jaar hoog. Eerst verscheen het boek van Jan Schouten, Contactspray-rel, een roman over de liefdes van een bevroren man. Begin november werd Markante Bommelaars, het boek van Paul van Dijk en fotograaf André Dieterman, gepresenteerd in de Gasthuiskapel. Deze week is het kinderboek De zoektocht naar de verdwenen kiwi uitgekomen. Het is het eerste deel van een kinderboekenserie over vriendschap, delen en diversiteit. Het boek is geschreven door Leontine van Hooft, de illustraties zijn van Jean-Claude Ngumire. De boeken van Jan en Leontine zijn te koop bij Bruna in de Waterstraat. Het boek van Paul van Dijk is uitverkocht.

Inhoud van de schatkist

19-11-2021

Eelco Spronk kwam langs om de schatkist van de Ruiterstraat over te dragen aan een opvolger. Met een keurig bijgehouden boekhouding met inkomsten en uitgaven blijkt er nog 98 euro in kas te zijn, een bedrag dat we in kunnen inzetten bij een Ruiterstraatactiviteit naar keuze. Een suggestie daarvoor is welkom. En misschien wil je solliciteren voor de baan van penningmeester van de Ruiterstraat.

Penningmeester gezocht

12-11-2021

Eelco en Neeltje Spronk verlaten binnen enige tijd de Ruiterstraat. Zij verhuizen naar het Koggeplein. Eelco is de afgelopen 25 jaar penningmeester geweest van de Ruiterstraat. Hij beheerde de kas bij festiviteiten en collectieve uitgaven. Het batig saldo van de kas bedraagt enkele tientjes. Dus een grote taak is het niet. Wie heeft er zin de functie van penningmeester van Eelco over te nemen?

Sint Maarten

31-10-2021

Het grote kinderfeest is weer in aantocht, Sint Maarten. Helaas dit jaar opnieuw zonder de feestelijkheden in de kerk. Maar gelukkig komt Sint Maarten wel door de straten van de stad en natuurlijk ook door de Ruiterstraat. Doordat kinderen en ouders niet naar de kerk gaan is er dit jaar voor ouders niet de (onmogelijke) keus ga ik naar de kerk of sta ik bij mijn voordeur om kinderen te ontvangen. Laten we onze straat weer mooi versieren met kaarsen, lampionnen, vuren en vlaggen. En natuurlijk een straat zonder auto’s.

Contactspray

12-09-2021

Deze weken is Jan Schoutens derde roman verschenen. Het is een modern sprookje over een bevroren man en zijn liefdes. Voor mij was het ook het wonderlijke en spannende verhaal van ‘Contactspray-rel, een spray die stroeve relaties weer soepel maakt’. Het boek bevat een voucher voor een gratis flacon Contactspray-rel. Het bijzondere van het boek is dat het zich afspeelt in Zaltbommel, in de Ruiterstraat en wel op nummer 80. Ga naar de boekhandel en ga lezen.

Weer een straatborrel

30-08-2021

Vrijwel iedere bewoner van de Ruiterstraat was afgelopen zondag aanwezig op de straatborrel bij Paul en Hanneke. Er heerste een gezellige stemming omdat na bijna twee jaar coronabeperkingen we eindelijk weer konden bijpraten. Elly Cornelissen was er voor het eerst bij en Neeltje Spronk exposeerde een deel van haar werk dat ze de afgelopen tijd had geschilderd. Het was in alle opzichten een goed samenzijn.

Huwelijksaanzoek

28-08-2021

Karel d’Hond (20-06-1993) en Quilijn Krale (07-08-1992) hebben nooit in Zaltbommel gewoond. Ze kwamen elkaar tegen in Amsterdam en werden verliefd. Al pratend ontdekten ze dat de oma van Karel, Marijke Louwe Kooijmans, in Ruiterstraat 11 had gewoond en de oma en opa van Quilijn, Betty en Jan Hekman, in Ruiterstraat 29. Vandaag vroegen ze elkaar ten huwelijk in de Ruiterstraat, ergens tussen nummer 11 en nummer 29.

Cadeautjes

12-08-2021

Op de stoep van Ruiterstraat 3-5 staat bij droog weer een fraaie koffer vol met boeken. Geïnteresseerden kunnen een boek uitzoeken en meenemen. We zien vaker initiatieven in de stad waarbij boeken worden aangeboden maar meestal is het de bedoeling om daar weer andere boeken voor terug te plaatsen. Een soort ruilsysteem. Dat is bij de boeken van Neeltje en Eelco niet de aan de orde. De boeken zijn geen ruilobject maar een cadeautje voor iedereen die belangstelling heeft. Leuk initiatief.

Ruiterstraat 29 te koop

03-08-2021

Het huis van de familie Meindersma, op de hoek van de Ruiterstraat (nummer 29) en de Strikstraat staat te koop. De hoekwoning telt drie verdiepingen, heeft een woonoppervlakte van 168 vierkante meter, heeft drie slaapkamers en een dakterras. Het is een herenhuis dat gebouwd is voor 1906. De vraagprijs is 550.000 euro.

Markante Bommelaars

03-08-2021

In het najaar verschijnt het prachtige foto- en geschiedenisboek ‘Markante Bommelaars’. Paul van Dijk portretteert daarin vijftig toonaangevende inwoners van Zaltbommel, waaronder twee Ruiterstraatbewoners. De geïnterviewde Bommelaars bespreken de recente geschiedenis van de stad vanuit het perspectief van hun eigen domein, de dokter, de agent, de woonwagenbewoner, de ambulancemedewerker, etc. André Dieterman maakte er paginagrote foto’s bij waardoor het zowel een geschiedenis- als een kunstboek is geworden. Via deze link kun je het boek bestellen: http://www.markantebommelaars.nl

Weer een straatborrel

27-07-2021

Nadat de Zomerborrel van 2020 en de Nieuwjaarsborrel van dit jaar niet door konden gaan vanwege corona, is er op zondag 29 augustus weer een zomerborrel gepland voor alle bewoners van de straat bij Paul en Hanneke op Ruiterstraat 10. Neeltje Spronk zal op die avond een deel van haar (schilder)werk laten zien. Wil je laten weten wanneer je er niet bij kan zijn?

Wisselende bewoning Ruiterstraat 1

27-07-2021

Ruiterstraat 1, sinds enkele jaren eigendom van Joep Laeven en Antoinette Veltman, wordt via de makelaar verhuurd aan buitenlandse werknemers. De bewoning van het pand wisselt frequent. Op dit moment woont beneden een echtpaar uit Roemenië en op de eerste etage woont een Poolse man en een Roemeense vrouw. De bewoners beneden spreken goed Engels.

Drie keer feest

11-06-2021

Overal vlaggen in de straat. Maar liefst drie leerlingen in onze straat haalden hun diploma voor de middelbare school. Joyce van der Waal, Rosa Schouten en Floor Benschop. Fantastisch dat zij, ondanks alle beperkingen van de coronamaatregelen, voldoende hebben gescoord om te slagen. Namens de hele straat gefeliciteerd en veel plezier bij het feestvieren de komende weken.

Ruiterstraat 31 verkocht

10-05-2021

Ruiterstraat 31 was sinds 2012 eigendom van Edwin en Donja van der Waal. Beneden was hun garage en op de eerste etage was er een appartement voor gasten. Het pand is verkocht aan Reza Alhoei, de eigenaar van de Pearlwinkel in de Boschstraat. Hij is ook de eigenaar van het stukje grond in de Korte Strikstraat dat achter Ruiterstraat 31 ligt. Hierdoor krijgt het pand de beschikking over een tuin of binnenplaats. Wie er echt gaat wonen is nog onbekend.

Wild zwijn op de schoorsteen

02-05-2021

Afgelopen zaterdag was de straat korte tijd geblokkeerd door een takelwagen met een enorme ladder. Aan de ladder hing een zware ijzeren kap die boven de schoorsteen aan de achterzijde van het huis van Andrei en Anastasia geplaatst moest worden. Het is een verplichte voorziening die moet voorkomen dat het inregent. De kap moest voor plaatsing over het huis getild worden, een aardige onderneming. De nieuwe constructie wordt gesierd door een imponerende windwijzer met het silhouet van een wild zwijn.

Vlag op de toren

13-04-2021

Veel bewoners in de straat kunnen vanuit hun huis de Sint-Maartenstoren zien. Huizen aan de zuidkant van de straat hebben aan de achterkant het beste uitzicht. Sommige bewoners hebben zelfs geen klok nodig omdat ze overdag gewoon naar het torenuurwerk kijken. Met regelmaat is er op de toren een vlag te zien die strak in de wind beneden zijn wappergeluid laat horen. Vanaf Eerste Paasdag wappert er een vlag die vragen oproept. Het is een groene vlag met een wit vlak . Wie weet waarom deze vlag uithangt?

Jan Hein vijftig

23-03-2021

Met een briefje in onze brievenbussen werden we van te voren op de hoogte gebracht van een kort maar krachtig straatfeestje ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Jan Hein. Op zondagochtend was er al een aubade van het draaiorgel voor de jarige. Jan Hein was zichtbaar aangedaan door het typisch Bommels eerbetoon. Toen wist hij nog niet wat hem later te wachten stond. Rond kwart over één kwam er met veel toeters en bellen een zestigtal vrienden van alle kanten de Ruiterstraat in. Uit een auto kwam een diskjockey en een saxofonist te voor schijn met knetterend feestelijke muziek. Na twintig minuten werd het weer stil in de straat.

Gevelverlichting

01-03-2021

Het is altijd al een genoegen om ’s avonds door de Ruiterstraat te lopen. De rustige verstilde sfeer en de prachtige gevellantaarns die bijna elk huis verlichten maken de straat tot een plaatje. Het is nog mooier geworden. Paulette, Steven en Emma hebben sinds deze week met spotjes hun hele gevel uitgelicht. Je ziet nu hoe groot het pand eigenlijk is en het monumentale huis krijgt nu de aandacht die het verdient. Maak maar eens een wandelingetje na zonsondergang.

Sneeuw 2021

11-02-2021

Een witte Ruiterstraat, het is een cadeautje nadat onze traditionele nieuwjaarsborrel bij Paulette er bij ingeschoten is vanwege corona. De straat ziet er al dagenlang sprookjesachtig uit omdat er hier niet gestrooid wordt. Dat maakt het voor sommigen van ons wat moeilijker begaanbaar. Bij de winkels in de Boschstraat is de stoep alleen bij Aziz goed sneeuwvrij gemaakt. Nu maar hopen dat de singels dichtvriezen en dat we over een paar dagen rond de stad kunnen schaatsen.

Veel gezondheid toegewenst

05-01-2021

In tegenstelling tot vorig jaar toen er opmerkelijk veel vuurwerk in de straat werd afgestoken is de inwijding van het nieuwe jaar zeer rustig verlopen. Behalve dat bij de familie Meindersma een ruitje is ingegooid rond een uur of vijf in de nacht zijn er geen onregelmatigheden geweest. Dit vormt een goede opmaat naar een nieuwjaar waarin we hopelijk onze vrijheden en bevoorrechte levensstijl weer terugkrijgen. Helaas is er dit jaar geen Nieuwjaarsborrel bij Paulette. Daarom vanaf deze plek een voorspoedig en gezond nieuwjaar toegewenst.

Francien Rombeek overleden

11-12-2020

Afgelopen week is op tachtigjarige leeftijd  Francien Rombeek overleden. De meeste bewoners van de Ruiterstraat kennen haar uit de tijd dat zij met Jan op de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat woonde. In de groentewinkel op de hoek zagen veel bewoners elkaar dagelijks even bij het inkopen van fruit en groente. Francien was altijd vriendelijk en behulpzaam. Hoewel zoon Freddie een groot aantal jaren in de zaak werkte, nam hij het familiebedrijf niet over. In 2002 werd de winkel gesloten. Het markeert het einde van een tijdperk waarin kleinschaligheid en laagdrempelige contacten gewoon waren. We wensen Jan (Spiesmakerstraat 9) en de kinderen veel sterkte.

Gratis kerstgroen

06-12-2020

Elk jaar snoei ik 14 dagen voor de kerst struiken, hagen en bomen in mijn tuin. Daardoor liggen er minstens twintig stapels met het mooiste groen voor kerststukjes, deurkransen en andere kerstversieringen. Iedereen uit de straat is welkom. Je mag ook groen meenemen voor op je werk, school of vereniging. Er is een tamelijk onuitputtelijke hoeveelheid. Je kan van te voren even een berichtje sturen of gewoon bij ons langskomen. Vanaf 10 december kun je terecht bij Paul en Hanneke van Dijk.

Mooi idee van Jan Hein

06-12-2020

We missen al zoveel. Daarom heeft Jan Hein Schouten via de straatapp voorgesteld om op kerstavond van 21.00 tot 23.00 uur een Glühwein-route door de straat te organiseren. Alles volgens de covid-regels. Aan enthousiasme ontbreekt het niet. Bijna iedereen in de straat, die er is op kerstavond, heeft zich aangemeld. Drie adressen zitten niet in de straat app, vandaar dat het bericht hier wordt herhaald. De precieze uitvoering krijgt nog een vastere vorm de komende tijd.

Kijk hiervoor op de website en volg de app

Corona hier, corona daar

06-12-2020

Alle gesprekken gaan erover, de radio, de televisieprogramma’s, alles draait om één thema, corona. Zaltbommel is in het nieuws als hotspot van besmettingen. Op dit moment zijn er in onze straat geen besmettingen, drie mensen zijn hersteld na een besmetting. De vaccins komen er aan. Laten we ons zo verstandig mogelijk gedragen, dan kunnen we hopelijk in de loop van komend jaar elkaar weer onder normale omstandigheden ontmoeten.

Uitvaartcentrum verhuisd

16-10-2020

Een aantal tuinen van huizen in de Ruiterstraat grenst met de achterkant aan het parkeerterrein van uitvaartcentrum Klijmij. Hoewel het centrum nog steeds de naam van de familie Klijmij draagt is het sinds 2002 eigendom van een landelijke uitvaartorganisatie. Vorige maand is het uitvaartcentrum, na 43 jaar, verhuisd naar de Steenweg (het pand naast de brandweer). De nieuwe eigenaar is een projectontwikkelaar die het pand te koop heeft gezet bij een makelaar.

Geen Sint Maarten

09-10-2020

Dit jaar geen snoep, geen liedjes, geen vuurkorven en geen kaarsen op 11 november in de straat. Het grote kinderfeest gaat niet door vanwege de coronadreiging. Ook de andere activiteiten die in de week van Sint Maarten op het programma stonden zijn voor een groot deel afgelast. De organisatie met oud-straatgenoot Lex van Rooij als voorzitter en Paulette Willemse als vice-voorzitter vond dat het niet mogelijk was de 1,5 meter regel na te leven.

Reclame weg

18-09-2020

Het zal veel mensen in de straat en de stad verheugen dat de opvallende reclames op de ramen van de voormalige slagerswinkel van André en Jolanda zijn verdwenen. De grote reclame boodschappen waren geen opsteker voor onze straat die door veel mensen als een van de mooiste straten van de stad wordt gezien.

Prachtige foto

06-09-2020

Op 5 en 6 september was de stad vol kunst en cultuur. Op 80 plaatsen waren culturele activiteiten te bewonderen. In de Ruiterstraat stond op een grote schildersezel het prachtige fotografische werk van Barbara Lodewijks (uit de Oliestraat). Het was een foto van een van de eindexamenleerlingen van het Cambium in galakledij gefotografeerd in het zachte avondlicht met op de achtergrond enkele panden uit de Ruiterstraat. Prachtig werk Barbara!

Emmy Verhey Festival 2020

06-09-2020

Voor de jubileum editie van het festival (15 jaar) heeft Emmy Verhey een verrassend programma samengesteld. Ze heeft topmusici gecombineerd met gerenommeerde schrijvers als Peter Buwalda, Frans Thomése en Nelleke Noordervliet. Het festival wordt gehouden in de Gasthuiskapel en de Poorterij op 10, 11 en 12 september. Een week later is er ook nog een kinderfestival in de Poorterij. Alle concerten zijn gratis! Reserveren is noodzakelijk: reserveren@evfestival.nl

Paardenkastanjemineermot

02-08-2020

De prachtige paardenkastanje die beeldbepalend is voor onze straat krijgt al halverwege de zomer bruin blad en bladval. Dit wordt veroorzaakt door de paardenkastanjemineermot. Het is een kleine rups die sinds 1998 in Nederland voorkomt en een groot deel van de witte paardenkastanjes in Nederland heeft aangetast. Deze dagen zijn er paardenkastantanjemineermotvallen in de boom bij Manfred en Simone geplaatst om zoveel mogelijk rupsen weg te vangen. Mogelijk zien we de komende jaren het resultaat.

Zomerborrel

02-08-2020

Dit jaar is er bij Paul en Hanneke geen Zomerborrel in verband met corona risico’s. Mogelijk is in januari bij de Nieuwjaarsborrel de besmettingskans verdwenen en kunnen we elkaar weer even bijpraten. Gelukkig is het aantal besmettingen in Zaltbommel minimaal en zijn er in onze straat tot nu toe geen mensen die besmet zijn (geweest) met Covid 19. Geniet van de zomer.

Nieuwe bewoner

23-06-2020

Sinds februari woont Elly Cornelissen in Ruiterstraat 37. Ze is geboren op 26-12-1956 en woonde in Apeldoorn. Ze heeft drie kinderen: Josien (1983), Enzo (1988) en Ludo (1997) en vier kleinkinderen. Ze is opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige. Tot voor kort had ze een eigen praktijk als Gestalt- en Mindfullness-trainer. Ze werkt als Arbo-verpleegkundige bij een Arbo-dienst. Haar hobby’s zijn muziek maken (trekharmonica) en schilderen.

Nieuwsbrief nummer 10

23-06-2020

Afgelopen week heeft iedereen in de straat de zomereditie van de Ruiterstraat Nieuwsbrief nummer 10 in de bus gekregen. Aan de oproep daarin om je aan te melden voor de Ruiterstraat Groepsapp is door vrijwel alle bewoners gehoor gegeven. Dat de app niet bestemd is voor allerlei pretberichten is bij iedereen goed overgekomen. De app is bedoeld voor noodzakelijke berichten van en voor bewoners van de straat.