Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 23-25

In 1985 kocht Paulette Willemse Ruiterstraat 23-25 van de Diaconie van de Hervormde kerk. Een jaar later woonde ook Hans Metsers in dit pand. Zij trouwden in april 1987. Samen hebben zij twee kinderen, Emma en Klaas. Hans had uit een eerder huwelijk al twee kinderen, Matthijs en Sara.

 

Hans en Paulette

Hans Metsers en Paulette Willemse met rechts onder hun huis in de Ruiterstraat (2015)

 

Paulette (Paula Margaretha) werd op 01-09-1955 in het Bommels Gasthuis geboren. Haar vader was huisarts, hij had zijn praktijk bij zijn woonhuis in de Nieuwstraat. Na de lagere school (Philipsschool) ging ze naar het Stedelijk gymnasium in Den Bosch. Vervolgens vertrok ze naar Utrecht voor de opleiding MO Frans in combinatie met de dansopleiding bij Anneke Goud. Na afronding van haar opleidingen gaf ze 10 jaar Frans op de Buys Ballot (thans scholengroep Cambium) in combinatie met balletles. Toen haar dansschool meer dan 150 leden kreeg koos ze de dans voor het Frans. De balletschool telt thans ruim 320 kinderen en volwassenen.
Paulette was 10 jaar voorzitter van de Nederlandse Brancheorganisatie voor particuliere Balletscholen (NBOB). Ze was in 2007 Vrouw van het jaar in de Bommelerwaard. In 2009 werd ze benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Ze is voorzitter van stichting Orizon en vicevoorzitter van het Sint-Maartenscomité.

 

paulette aan de barre

Paulette Willemse in haar dansschool. Foto Cor de Kock (2014)

 

Hans (Johannes Gerardus Lodewijk Matthijs) Metsers werd op 18-08-1945 geboren in Breda. Na de HBS-B opleiding in Tilburg en de militaire dienst deed hij de HTS werktuigbouw in Tilburg en de Commercieel Technische opleiding Nijenrode. Hij werkte als Sales en Marketing Manager bij onder meer bij AMP (Aircraft Marine Products) in Den Bosch en vanaf 1994 tot aan zijn pensioen, in 2005, bij Connect Systems in Nederland en België.
In 1971 trouwde hij met Len Duvekot en woonde in Tuil. Zij kregen twee kinderen. Na zijn scheiding woonde hij in Utrecht en vanaf 1983 in Zaltbommel. Zijn hobbies zijn klussen, hockey, tennis en oude auto’s. In de schuur staat een oude Volvo Amazon 122S, hij rijdt met een Saab op leeftijd, heeft nog een Saab 96 uit 1965 en het vervoermiddel van de balletschool is al decennia een Renault 4.

 

straatfeest-september-2006

Straatfeest met van links naar rechts: Marijke Venner, Lex van Rooij, Hans Metsers, Pia van Rossum, Ankie van Empel, Paulette Willemse, Edwin van der Waal en Joyce van der Waal (september 2006)

 

Emma (Emma Henriette) werd op 11-07-1987 geboren in de Ruiterstraat. Na de lagere school (Franciscusschool) ging ze naar het Stedelijk gymnasium in Den Bosch. Vervolgens studeerde Spaans aan de Universiteit van Utrecht en volgde de Flamenco-opleiding bij Cindy Beghtel. Ze werkt bij Don Quijote Nederland in Rotterdam, een organisatie die het studeren van Spaans in Spanje aanbiedt en ze geeft les op de balletschool van Paulette. Sinds 1 januari 2015 is ze mede-eigenaar van de balletschool en neemt een groot deel van de organisatie en administratie voor haar rekening. Haar partner is Steven van Maris en zij wonen in Utrecht.

 

emma-danst-op-het-straatfeest-2006

Emma (midden) danst tijdens het straatfeest in september 2006

 

Klaas (Klaas Jan Matthijs) werd op 19-02-1992 in de Ruiterstraat geboren. Na de lagere school (Franciscusschool) ging hij naar het Stedelijk gymnasium in den Bosch. Klaas werkt in een kroeg in Breda en woont in Breda.

 

klaas-metsers

Klaas tijdens het bestraten van de oprit en achterplaats met kinderkopjes (1996)

 

Matthijs is op 16-05-1975 geboren. Hij woonde tussen 1991 en 1993 in de Ruiterstraat. Hij studeerde tandheelkunde aan de Acta in Amsterdam en woont en werkt als tandarts in Maastricht. Hij woont samen met Yvette Kuiper en heeft twee kinderen.

Sara is geboren op 16-02-1979. Sara heeft niet officieel in de Ruiterstraat gewoond. Na de middelbare school deed ze de HBO-opleiding Verloskunde (Katholieke Hogeschool Kempen) in Turnhout. Ze werk als vroedvrouw in Heerhugowaard. Ze is getrouwd met Djurre Koopman. Zij hebben twee kinderen en wonen in Alkmaar.

Hans en Paulette zijn niet verbonden aan een kerkgenootschap. Hans is van huis uit Rooms Katholiek. Boodschappen en inkopen doen ze bij voorkeur in Zaltbommel en als het kan bij de kleine winkels (Azzis, Biologische winkel, Kaasjager). Hun huisarts is dokter Yama Barek. Zij hebben geen huisdieren.

Hans en Paulette hebben met hun huis een primeur. Zij hebben als eerste in de straat een eigen energiecentrale. Sinds 2015 liggen er op het dak van hun huis 24 zonnepanelen. Hiermee voorzien zij voor een deel in hun eigen energiebehoefte.

 

zonnepanelen-ruiterstraat-23

Zonnepanelen op het dak van Ruiterstraat 23-25 (foto 2016)

 

Er staat regelmatig een container voor Ruiterstraat 23-25. Hans heeft heel wat veranderd aan het pand. Voor een samenvatting van deze verbouwingen zie Bouwgeschiedenis.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Hans Metsers en Paulette Willemse. November 2016
Foto’s uit privé archief van Hans en Paulette. November 2016

 

 

Mei 2017