Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Wie wonen er nu

Ruiterstraat 23-25

In 1985 kocht Paulette Willemse Ruiterstraat 23-25 van de Diaconie van de Hervormde kerk. Een jaar later woonde ook Hans Metsers in dit pand. Zij trouwden in april 1987. Samen hebben zij twee kinderen, Emma en Klaas. Hans had uit een eerder huwelijk al twee kinderen, Matthijs en Sara. Hans is in het najaar van 2018 overleden.
Emma en haar man Steven hebben het ouderlijk huis, nummer 23 en 25 gekocht en met de moeder van Emma, Paulette Willemse, huren ze het direct aangrenzende pand (nummer 27) van de familie Burhenne.

 

Hans en Paulette

Hans Metsers en Paulette Willemse met rechts onder hun huis in de Ruiterstraat (2015)

 

Paulette (Paula Margaretha) werd op 01-09-1955 in het Bommels Gasthuis geboren. Haar vader was huisarts, hij had zijn praktijk bij zijn woonhuis in de Nieuwstraat. Na de lagere school (Philipsschool) ging ze naar het Stedelijk gymnasium in Den Bosch. Vervolgens vertrok ze naar Utrecht voor de opleiding MO Frans in combinatie met de dansopleiding bij Anneke Goud. Na afronding van haar opleidingen gaf ze 10 jaar Frans op de Buys Ballot (thans scholengroep Cambium) in combinatie met balletles. Toen haar dansschool meer dan 150 leden kreeg koos ze de dans voor het Frans. De balletschool telt thans ruim 300 kinderen en volwassenen.
Paulette was 10 jaar voorzitter van de Nederlandse Brancheorganisatie voor particuliere Balletscholen (NBOB). Ze was in 2007 Vrouw van het jaar in de Bommelerwaard. In 2009 werd ze benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Ze is voorzitter van stichting Orizon en vicevoorzitter van het Sint-Maartenscomité.

 

paulette aan de barre

Paulette Willemse in haar dansschool. Foto Cor de Kock (2014)

 

Hans (Johannes Gerardus Lodewijk Matthijs) Metsers (1945-2018) werd geboren in Breda. Na de HBS-B opleiding in Tilburg en de militaire dienst deed hij de HTS werktuigbouw in Tilburg en de Commercieel Technische opleiding Nijenrode. Hij werkte als Sales en Marketing Manager bij onder meer bij AMP (Aircraft Marine Products) in Den Bosch en vanaf 1994 tot aan zijn pensioen, in 2005, bij Connect Systems in Nederland en België.
In 1971 trouwde hij met Len Duvekot en woonde in Tuil. Zij kregen twee kinderen. Na zijn scheiding woonde hij in Utrecht en vanaf 1983 in Zaltbommel. Zijn hobbies waren klussen, hockey, tennis en oude auto’s. Het vervoermiddel van de balletschool is al decennia een Renault 4.

 

straatfeest-september-2006

Straatfeest met van links naar rechts: Marijke Venner, Lex van Rooij, Hans Metsers, Pia van Rossum, Ankie van Empel, Paulette Willemse, Edwin van der Waal en Joyce van der Waal (september 2006)

 

Emma (Emma Henriette) werd op 11-07-1987 geboren in de Ruiterstraat. Na de lagere school (Franciscusschool) ging ze naar het Stedelijk gymnasium in Den Bosch. Vervolgens studeerde Spaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Na haar Bachelor deed ze een Master Interculturele Communicatie eveneens in Utrecht. Tevens volgde zede Flamenco-opleiding bij Cindy Beghtel. Tijdens haar opleiding volgde ze in Rotterdam een stage bij een Bedrijf dat Taalcursussen Spaans in Spanje organiseerde. Na haar opleiding kreeg ze bij dit bedrijf een baan. Ze werkte daar tot 2018. Haar huidige werkgever is ASolution. In dit bedrijf werkt ze als backoffice- ondersteuner voor verschillende verenigingen en stichtingen voor een fysiotherapie- en psychiatrie praktijk.
Vanaf haar zestiende verzorgde Emma naast haar studie en werk lessen Flamenco op de Balletschool van haar moeder. Vanaf 2014 is ze mede-eigenaar van Balletschool Paulette Willemse. Sinds die tijd is ze, naast het lesgeven, intensief betrokken bij de organisatie van de Balletschool. Haar hobby’s zijn koken, lezen (ze werd tot haar veertiende voorgelezen door haar moeder!) en tekenen.

 

Steven van Maris en Emma Metsers (2018)

 

De partner van Emma is Steven van Maris. Steven Wilhelmus Martijn van Maris is op 05-06-1986 geboren in Utrecht. Hij groeide op in Nieuwegein, volgde daar het VWO exacte vakken met de bedoeling geneeskunde te gaan studeren. Helaas werd hij uitgeloot en hij ging rechten studeren in Utrecht. Hij studeerde af in fiscaal recht. Al tijdens zijn studie werkte hij (als junior) bij Price Waterhouse Coopers en TomTom. Inmiddels werkt hij bijna 6 jaar als project- en procesmanager (supplier development manager) bij Elsevier in Amsterdam. Hij zit in de (centrale en Europese) ondernemingsraad van het bedrijf en is actief in ‘Young Elsevier’. Dagelijks gaat hij met de auto naar de hoofdstad. Naast zijn werk is hij aangesloten bij Round Table Utrecht, zit in de Stichting Orizon in Zaltbommel. Hobby’s zijn koken en klussen. In 2010 ontmoette hij Emma tijdens de wedstrijden van het WK voetbal, sinds 2015 woonden ze samen in Utrecht tot ze in 2018 naar Zaltbommel verhuisden. Steven en Emma zijn niet verbonden aan een kerk. Ze hebben een hond, Sancho, die opvallende gelijkenis vertoont met Pip, de hond van de overburen. Op 21 november 2019 werd hun dochter Alicia Johanna van Maris geboren.

 

emma-danst-op-het-straatfeest-2006

Emma (midden) danst tijdens het straatfeest in september 2006

 

Klaas (Klaas Jan Matthijs) werd op 19-02-1992 in de Ruiterstraat geboren. Na de lagere school (Franciscusschool) ging hij naar het Stedelijk gymnasium in den Bosch. Klaas werkt in een kroeg in Breda en woont in Breda.

 

klaas-metsers

Klaas tijdens het bestraten van de oprit en achterplaats met kinderkopjes (1996)

 

Matthijs is op 16-05-1975 geboren. Hij woonde tussen 1991 en 1993 in de Ruiterstraat. Hij studeerde tandheelkunde aan de Acta in Amsterdam en woont en werkt als tandarts in Maastricht. Hij woont samen met Yvette Kuiper en heeft twee kinderen.

Sara is geboren op 16-02-1979. Sara heeft niet officieel in de Ruiterstraat gewoond. Na de middelbare school deed ze de HBO-opleiding Verloskunde (Katholieke Hogeschool Kempen) in Turnhout. Ze werk als vroedvrouw in Heerhugowaard. Ze is getrouwd met Djurre Koopman. Zij hebben twee kinderen en wonen in Alkmaar.

Paulette is niet verbonden aan een kerkgenootschap. Hans was van huis uit Rooms Katholiek. Boodschappen en inkopen doen ze bij voorkeur in Zaltbommel en als het kan bij de kleine winkels (Azzis, Biologische winkel, Kaasjager). Hun huisarts is dokter Yama Barek. Zij hebben geen huisdieren.

Ruiterstraat 23-25 heeft een primeur. Het huis heeft als eerste in de straat een eigen energiecentrale. Sinds 2015 liggen er op het dak van hun huis 24 zonnepanelen. Hiermee voorzien zij voor een deel in hun eigen energiebehoefte.

 

zonnepanelen-ruiterstraat-23

Zonnepanelen op het dak van Ruiterstraat 23-25 (foto 2016)

 

Voor een samenvatting van het grote aantal verbouwingen zie Bouwgeschiedenis. Voor een uitgebreid interview met Paulette Willemse kijk onder Achtergonden.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Hans Metsers en Paulette Willemse. November 2016
Foto’s uit privé archief van Hans en Paulette. November 2016
Gesprekken met Emma Metsers en Steven van Maris.

 

 

Mei 2022