Ruiterstraat
portret van een straat
Jan Schouten
Leontine van Hooft
Johannes van de Walle
Paul van Dijk

Leontine van Hooft

Hoek Ruiterstraat-Boschstraat Noord

Leontine (L.S.A.A.) van Hooft (1959) woont op de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat. Ze is geboren in Maasdriel en groeide op in Oisterwijk. Na de HAVO ging ze naar de Pedagogische academie Tilburg, volgde naast haar werk als groepsleidster voor volwassen verstandelijk gehandicapten een post HBO opleiding Management en Organisatie. Daarna werkte zij bij Arbeidsvoorziening als trajectbemiddelaar en als loopbaan- en reïntegratietrainer bij Bureau Contractbemiddeling. In 2006 behaalde zij een universitaire master Corporate Antropology. Leontine is getrouwd met Leon van Rijckevorsel. Ze heeft drie kinderen: Sander, Lennart en Sophie. Leontine had vanaf 1993 haar eigen bedrijf: Tête á Tête (Management diversity en integriteitsvraagstukken). In 2008 fuseerde dit bedrijf met het bedrijf van Leon tot hun huidige bedrijf Green-Dream-Company.

 

leontien van hooft 1

Leontine van Hooft (foto 2015)

 

Leontine werd in 2011 Vrouw van het jaar in de Bommelerwaard vanwege haar inspirerend ondernemerschap. Van het internationale tijdschrift The Voice Magazine ontving zij in 2015 de Voice Magazine Award vanwege haar kwaliteit als Outstanding Vocational speaker.

Leontine van Hooft is behalve echtgenote, moeder en ondernemer ook schrijver. In 2012 kwam haar eerste boek uit De kracht van Afrikaans denken. Het boek verscheen ook in het Engels. Inmiddels is de Nederlandse editie toe aan een derde druk.

De kracht van Afrikaans denken gaat over Ubuntu, een filosofie die uitgaat van de gedachte dat je als mens alleen dan succesvol kunt functioneren wanneer je onderdeel bent van een groter geheel.

 

Voordracht februari 2016

 

Het is niet toevallig dat de afgelopen tijd grote leiders heeft voortgebracht die hun roots hebben in Afrika. Charismatische mensen als Nelson Mandela, Kofi Annan, Desmond Tutu, Ellen Johnson Sirleaf, Paul Kagame en Barack Obama worden geroemd om hun kennis, visie, vaardigheden, vermogen tot verbinden en hun doortastendheid. Het zijn leiders die beschikken over visie, lef, passie en compassie. Bouwers, vredestichters en vechters voor gelijke rechten. De Afrikaanse filosofie Ubuntu is wezenlijk onderdeel van hun leiderschapsstijl.

 

de kracht van afrikaans denken

 

Ubuntu betekent zoveel als ‘I exist because of we’. Verbinding staat centraal. Je kunt als mens niet functioneren als je geen deel uitmaakt van een groter geheel.
Afrikanen passen deze humanistische filosofie toe in alle sectoren van de samenleving. Van politiek, rechtspraak en religie tot gezondheidszorg, onderwijs en economie.

Leontine ziet Ubuntu als een bruikbaar antwoord op de westerse vraagstukken van deze tijd. Ze laat zien, onder andere aan de hand van haar eigen bedrijf, hoe je de leiderschapsstijl Ubuntu in een organisatie integreert.

In 2016 verscheen haar tweede boek De Weg naar Bruto Mondiaal Geluk. Ook in dit boek gaat het over Ubuntu, de wijdverspreide Afrikaanse filosofie die verbondenheid en humaniteit als grootste kracht en waarde ziet. Deze eeuwenoude filosofie zit verankerd in de nationale culturen van Afrika en heeft in het hedendaagse Afrika zijn weg gevonden naar organisatieculturen en managementstijlen. Het is de ruggengraat geworden van een enorm sociaal-economisch ontwikkelingsmodel dat de Afrikaanse Renaissance heeft ingeluid en wereldwijd en navolging krijgt.

Dit universele model kan ook het Westen begeleiden in de zoektocht van Bruto Nationaal Product naar Bruto Mondiaal Geluk. Door gebruik te maken van deze eeuwenoude kennis en wijsheden ontstaat een organisatie waarin business, bezieling en spiritualiteit met elkaar verbonden zijn.

 

de weg naar bruto mondiaal geluk

 

In 2019 verscheen voor kinderen die van mooie verhalen houden en in het bijzonder voor kinderen die iets speciaals hebben met Afrika Balla en het woud der legenden. Kinderen die nieuwsgierig zijn naar deze nieuwe werelden kunnen kennismaken met onder andere de witte leeuw en de witte olifant. De tekeningen in het boek zijn van zijn van Jean-Claude Ngumire. Ook dit boek heeft een Nederlands en een Engelse editie.

 

 

In het najaar van 2021 verscheen het kinderboek De zoektocht naar de verdwenen kiwi. Het is het eerste deel van een kinderboekenserie over vriendschap, delen en diversiteit. Het boek is geschreven door Leontine van Hooft, de illustraties zijn van Jean-Claude Ngumire.

 

 

 

Behalve in boeken verwoordt Leontine haar ideeën ook in blogs en in lezingen. Blogs zijn te vinden op haar eigen website (www.leontinevanhooft.nl), op blogwebsites en op LinkedIn. Blogs sluiten aan op ervaringen van het werk en de actualiteit van de dag. Uiteraard heeft het gedachtegoed van Ubuntu daarin een grote plaats. Ze benadrukt, vanuit haar eigen ondernemerschap, dat denken vanuit verbondenheid je veel verder brengt dan de focus op individueel belang en winstmaximalisatie.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Leontine van Hooft. April 2016
www.leontinevanhooft.nl

 

 

April 2022