Ruiterstraat
portret van een straat

Balletschool Paulette Willemse

Ruiterstraat 23-25

Balletschool Paulette Willemse is in de verre omtrek een begrip. Paulette Willemse begon op haar 19de de balletschool. In 1974 startte ze in de Ruiterstraat (nummer 14) met een clubje van tien meiden een dansschool. Daarna was de school korte tijd gevestigd in het patronaatsgebouw in de Oliestraat en in 1985 kreeg de dansschool definitief een plaats in Ruiterstraat 23-25.

 

balletschool-paulette-willemse

De balletschool in Ruiterstraat 23-25

 

Paulette is een echte Bommelse, geboren op 1 september 1955 in het Bommelsch Gasthuis. Haar vader was huisarts, hij had zijn praktijk in de Nieuwstraat. Hij zag niet veel in een danscarrière voor zijn dochter.

Paulette is getrouwd. Ze heeft twee kinderen en twee stiefkinderen. Dochter Emma geeft flamencolessen op de dansschool. Paulette was 10 jaar voorzitter van de Nederlandse Brancheorganisatie voor particuliere Balletscholen (NBOB). Ze was in 2007 Vrouw van het jaar in de Bommelerwaard. In 2009 werd ze benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Ze is voorzitter van stichting Orizon en vicevoorzitter van het Sint-Maartens comité.

 

paulette-willemse

Paulette Willemse (foto 2014)

 

Ze volgde als kind balletlessen in Zaltbommel. Na het gymnasium combineerde zij de studie MO Frans in Utrecht en een balletopleiding bij Anneke Goud in Utrecht. Na afronding van haar opleidingen gaf ze 10 jaar Frans op de Buys Ballot (thans scholengroep Cambium) in combinatie met balletles. Toen haar dansschool meer dan 150 leden kreeg was de combinatie niet meer mogelijk en koos ze de dans voor het Frans.

 

peuter-en-kleuterballet

Peuter en kleuterballet

          

Inmiddels volgen ongeveer 320 kinderen en volwassenen danslessen bij Paulette Willemse. Er zijn drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen. Docenten zijn Paulette Willemse (Klassiek ballet, Mannenklas, Pas de deux), Emma Metsers (Flamenco), Margo Hermsen (Placement), Sarah de Gooijer (Klassiek ballet en Streetjazz), Pauline Weijs (modern), Tanya Patianakotta (Streetjazz en kleuterles), Anna van Rooij (peuter en kleuter ballet).

 

Balletvoorstelling in de Poorterij ter ere van het afscheid van Jeanne Kers in december 2013

 

Dansles in deze school is meer dan dansen. De sociale factor is van grote betekenis. Zo is de theekamer een soort voorportaal van de dansruimte. Kinderen die komen lessen nemen soms hun huiswerk mee. Er worden nieuwtjes uitgewisseld, emoties gedeeld en discussies gevoerd. In de theekamer kunnen ze rustig werken met een kopje thee erbij. De veilige, vertrouwde sfeer is een belangrijk element van de dansschool.

 

flameco-dans

Flamenco dans. Voorstelling in de Poorterij (2016)

 

Dansen bij deze dansschool is voor alle leeftijden en zeker niet alleen voor vrouwen. Er is vrijwel vanaf het begin een mannenklas.

 

de-nieuwe-balletzaal

De nieuwe balletzaal (2016)

              

Jaarlijks hoogtepunt van de Balletschool is de uitvoering in de Poorterij. Ieder jaar werken daar zo’n 150 dansers aan mee. De grote zaal is dan drie avonden uitverkocht.

 

emma-en-paulette-willemse

Emma Metsers en Paulette Willemse (2016)

 

Dochter Emma gaat een groot deel van de organisatie en administratie overnemen. Sinds 1 januari 2015 is de Balletschool geen eenmanszaak meer, maar een VOF met Paulette en haar dochter Emma in de leiding. Paulette blijft dansen en lesgeven.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Paulette Willemse.  November 2016
www.paulettewillemse.nl

 


Mei 2017