Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Gearheart

Ruiterstraat 16

Van 1972 tot 1978 woonden in Ruiterstraat 16 Phil Gearheart en Hester Tjebbes. Zij hadden samen één kind (Jeffrey) en een aangenomen kind (Floor). De kinderen waren in die tijd ongeveer 6 en 7 jaar.

 

hester tjebbes

Hester Tjebbes en een voorbeeld van haar werk

 

Gearheart (1935-1998) kocht het huis van de heer De Gans voor 135.000 gulden. Hij heeft veel aan het huis opgeknapt. De olie- en gaskachels werden vervangen door centrale verwarming. De oude open kachel die beneden stond staat nu bij de familie Van Haren op het Kerkplein. Gearheart bouwde de open haarden in de woonkamer en de slaapkamer. Hij maakte de haardstenen en bracht de tegels aan in de schouw van de huidige studeerkamer van de familie Edens. Er kwam een moderne keuken op de huidige locatie (de keuken was daarvoor in de huidige studeerkamer van de familie Edens in de Lange Strikstraat). Het huis van Phil en Hester was ingericht met prachtig antiek.

 

de monumentale schuur ruiterstr 16

De schuur die hoorde bij nummer 16 waarin de tegel- en pottenbakkerij was gevestigd.

 

Phil Gearheart was een tegel- en pottenbakker met de Amerikaanse nationaliteit. Phil en Hester hadden aanvankelijk een pottenbakkerscentrum ‘Spreeuwpot’ in Heusden. Toen ze in 1972 in Zaltbommel kwamen plaatsten ze een grote gasoven en twee grote elektrische ovens in de schuur (Lange Strikstraat 2-4). Op de begane grond was ook de kleiopslag. Op de eerste verdieping werden de vormen gemaakt en gedroogd. Schoorsteen door het dak, een echt bedrijf. Volgens de gegevens van Esso de Jong is er een aanvraag bij de gemeente Zaltbommel geweest voor uitbreiding van de aardewerkfabriek. Er stond een gastank in de tuin. Ze hadden overigens verder niets met de tuin. Er stonden alleen een grote beuk en een aantal populieren (geplant door de familie De Gans).
Phil Gearheart maakte bijzonder aardewerk, vooral veel experimentele objecten zoals hoge vazen en andere bijzondere vormen voor galeries. Omdat de gemeente Zaltbommel niet bereid was (uit veiligheidsoverwegingen) een uitbreiding van de aardewerkfabriek toe te staan, week Gearheart met zijn bedrijf uit naar Frankrijk.

 

werken van hester tjebbes

Werk van Hester Tjebbes in 2009

 

Hester Tjebbes (in 1944 in Naarden geboren) was gespecialiseerd in dun museaal gebruiksaardewerk zoals vergieten, wijnkelken, terrines.
Gearheart werkte als docent aan het keramisch centrum in Den Bosch. Phil en Hester waren lange tijd verliefd op een plek in Frankrijk (Poilly sur Serein) met een oude watermolen. Daar zijn ze in 1978 heen verhuisd. Hij werd in 1986 professor of Arts and Ceramics aan de Shawnee University Porthmouth, Ohio USA.
Ze verkochten het huis in de Ruiterstraat voor 402.000 gulden aan Han en Carly Edens. Bij de koop van het huis kreeg Gearheart vijf jaar het recht om de bovenzolder van de schuur in de Lange Strikstraat te gebruiken voor vormende activiteiten zijnde geen pottenbak activiteiten. Er was op de zolder ook een mogelijkheid om te koken en te slapen. Dit was van belang omdat hij één keer in de maand les bleef geven bij het keramisch centrum in Den Bosch.
Phil en Hester zijn later gescheiden, Phil is in 1998 overleden. Hester is opnieuw getrouwd en woont en werkt afwisselend in haar ateliers in Frankrijk en in Bali.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Han en Carly Edens. Oktober 2014
Prof. ir. Esso J. de Jong. Overzicht Geschiedenis Ruiterstraat 16 van 1700 tot 1984. Ongepubliceerd 1984

 

 

Mei 2023