Ruiterstraat
portret van een straat
Ontstaansgeschiedenis
Bouwgeschiedenis
Gebruiksgeschiedenis
Tuin

Bouw van de serre

Ruiterstraat 10

In 1967 stopte tandarts Recter met zijn praktijk. Hij woonde en werkte in Ruiterstraat 12. Zijn vriend Henk van Heijningen had goede connecties met de Franciscanesser nonnen van Ruiterstraat 10. Hij heeft de eerste stappen gezet voor de verkoop van het pand aan het klooster van de Franciscanessen dat tot dan toe bestond uit Ruiterstraat 8 en 10. Door het toenemend aantal vrouwen en kinderen dat in ‘Huize Antonius’, zoals het klooster ook wel werd genoemd, werd ondergebracht was uitbreiding van de accommodatie noodzakelijk.

 

In groen/geel is het terras van Ruiterstraat 10 aangegeven. Vanaf het terras kon je met twee treden de tuin inlopen. Dit terras werd de verbindingsdoorgang tussen de panden van Ruiterstraat 8, 10 en 12 (tekening is de situatie tot 1968)

 

Om de drie panden logistiek met elkaar te verbinden werden niet alleen de centrale verwarmingsinstallaties met elkaar verbonden en werden er op alle etages één of meerdere deuren tussen de verschillende panden aangebracht, maar er werd ook een lange verbindingsgang tussen de panden gebouwd op de plaats waar vroeger het terras was van Ruiterstraat 10. Wat in de bouwtekeningen verbindingsgang heette werd later serre genoemd. De bouw werd uitgevoerd in 1968 onder leiding van Architect Priem uit Oirschot.

 

In rood is de verbindingsgang (de serre) aangegeven die in 1968 werd gebouwd.

 

Zoals op de plattegronden goed te zien is, kan men na deze verbouwing op de begane grond vanuit Ruiterstraat 8 inpandig naar Ruiterstraat 12 lopen. Op de andere etages was dit al gerealiseerd door in de scheidingsmuren deuren te plaatsen.

 

Achtergevels van Ruiterstraat 10 en 12 voordat de verbindingsdoorgang (serre) werd gebouwd (1967)

 

Eerder was er al in de eeuwenoude dikke muur die de tuin van Ruiterstraat 10 en 12 scheidt een opening gehakt om via die route van nummer 10 naar nummer 12 te komen. De opening zat op ongeveer 5 meter van de achtermuur (scheiding met de tuinen van de Nieuwstraat). Dit gat is in 1983 weer dichtgemetseld door Paul van Dijk.

 

Achtergevels van Ruiterstraat 10 en 12 na de bouw van de verbindingsdoorgang (serre) (1968)

 

 

Bronnen
Bouwtekeningen van Jac.H.M.Priem uit Oirschot 1968

 

 

Mei 2017