Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Van Tuijl

Ruiterstraat 21

Van 1948 tot 1954 woonden in Ruiterstraat 21-boven Jan van Tuijl en Areke de Goei. Zij hadden één kind, Alie. Zij huurden het huis. Alie van Tuijl vertelt het familieverhaal.

 

jan van tuijl en areke de goei

Jan van Tuijl en Areke de Goei (1946)

 

Jan (Jan Pieter) van Tuijl (1923-1986) was afkomstig uit Leerdam. Hij werkte bij knopenfabriek Güppertz in Zaltbommel. Na het faillissement van de fabriek werkte hij bij Van Lienden, smid in Zaltbommel. Jan van Tuijl speelde in het mondharmonicaorkest. Ze oefenden altijd in het Bondsgebouw in de Boschstraat en gaven uitvoeringen in de muziektent op de stadswallen.

Areke (Areke Maria) van Tuijl-de Goei werd op 23-11-1924 geboren in Dalem. Na haar huwelijk in 1946 woonde ze korte tijd bij haar ouders in Dalem en daarna bij haar schoonouders in Leerdam.

 

ali van tuijl

Alie van Tuijl poseert in de Ruiterstraat (1950)

 

Alie (Aaltje Wilhelmina) werd in Dalem geboren op 17-09-1946. Een paar maanden later verhuisde het jonge gezin naar Leerdam. Op haar tweede verhuisde ze naar Ruiterstraat 21. Zij trouwde met Hans Dubbeldam (04-11-1943). Hij werkte bij de koekfabriek in Gorinchem. Hij speelt in een trio accordeon. Zij hebben één dochter, Esther (17-01-1969). Alie werkte als eerste verkoopster bij modezaak Van Beuzekom in Gorinchem.

 

areke en haar moeder

Links Areke van Tuijl-de Goei met haar moeder op de markt in Zaltbommel.

 

Toen de familie Van Tuijl boven woonde in de Ruiterstraat, woonde beneden Jo en Drikus Quick. Ze hadden één zoon, Wimpie.

 

wimpie Quick

Wimpie Quick

jo wimpie en drikus quick

Jo, Wimpie en Drikus Quick

 

De bovenwoning en de benedenwoning hadden een gemeenschappelijke ingang (op de plaats van de huidige voordeur). Eenmaal binnen kwam je in een lange gang waar halverwege een trap was naar de bovenwoning van de familie Van Tuijl. ’s-Zomers woonden ze in de voorkamer. In de winter verbleven ze achter in de keuken want dan hoefde er maar één kachel te branden. De voorkamer was dan afgesloten.

Behalve de keuken was er aan de achterkant een kamer waar de ouders sliepen en er was een klein kamertje voor Alie. Het huis was vochtig. Alie herinnert zich de blaren op de muur die ze met haar vinger doorprikte.

Alie’s beste vriendin was Wilfred Recter die aan de overkant van de straat woonde. Wilfred ging vaak mee naar Alie’s moeder waar ze dan iets lekkers kreeg.

Ze speelden meestal buiten, vingen meikevers in een potje en bouwden samen met Wilfred en haar broer Dickie hutten bij de familie Recter in de tuin. Ook speelden ze in de wachtkamer van de tandartspraktijk, zetten de banken op de radiator en maakten zo glijbanen. Ze mocht vaak mee met de familie Recter, zij hadden een auto, soms gingen ze dan naar een zwembad. Bij de familie Recter mocht heel veel. Bovendien hoefden ze niets op te ruimen, Wilfred zei dan: ‘Dat doet de dienstbode wel.’

 

Alie rechts met vriendinnen

Alie (rechts) met twee vriendinnetjes in de Ruiterstraat (1950)

 

De vader van Alie was metaalbewerker. Hij had voor Alie een fietsje gemaakt. Wilfred had een poppenwagen en Alie had er ook één, van ijzer. Wilfred had een bobslee, Alie kreeg van haar vader ook een bobslee maar ook die was van ijzer en bijna niet te tillen.

Alie liep vaak langs bij meneer Wagemans (Ruiterstraat 6) die altijd voor het raam lag. Ze plukte dan een bosje bloemen voor hem.

Alie logeerde nogal eens bij Riek en Chiel van Brakel aan het eind van de Ruiterstraat. Ze was toen een jaar of vier en sliep helemaal boven in het huis tussen de twee zonen Japie en Mari, die ongeveer even oud waren. De familie Van Brakel had een groentezaak waarbij de groente werd verkocht vanuit de schuur in de Ruiterstraat.
Vrienden van haar ouders waren behalve Riek en Chiel van Brakel, zuster Van Mourik en haar man, de ouders van Miep van Mourik (later getrouwd met Ad Koman).

 

alie van tuijl met onderwijzeres

Alie van Tuijl helemaal links met onderwijzeres Miep van Mourik op de kleuterschool (1949)

 

De familie was Nederlands Hervormd (niet kerkelijk). Alie zat op de Christelijke school in de Nieuwstraat. Ze hadden geen auto en geen huisdieren. De familie verhuisde in 1954 naar Gorinchem.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Alie Dubbeldam-van Tuijl en Hans Dubbeldam. Februari 2015
Foto’s particulier archief Alie en Hans Dubbeldam. Februari 2015

 

 

Mei 2017