Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Quick

Ruiterstraat 21

Van 1951 tot 1958 woonde in Ruiterstraat 21 het echtpaar Drikus Quick en Jo van de Werken. Zij hadden één zoon, Wim. Ze woonden op de beneden etage. Boven woonde de familie Van Tuijl en later de familie Van den Berg. Het huis werd gehuurd van de familie Holterman uit Amersfoort.

 

drikus en jo quick

Drikus en Jo Quick met zoon Wim (1958)

 

Drikus (Hendrikus) Quick (1920-1989) was afkomstig uit Oensel. Hij Was de zoon van Roelof Quick en Hendrika Tijssen.  Hij werkte als kantonier bij Rijkswaterstaat. Jagen was zijn hobby.

Jo (Johanna) van de Werken (1916-1993) was een Bommelse. Ze was een dochter van Willem van de Werken en Joanna Kosters. Ze was voor haar trouwen, in 1951, naaister. Na haar trouwen bleef handwerken een belangrijke bezigheid. Ze werd in haar activiteiten beperkt door reuma. Jo speelde toneel en zong in een koor.

Wim (Willem Hendrikus) werd op 19-09-1953 geboren in de Ruiterstraat. Hij ging naar kleuterschoool ‘De Gonzende Korf’ en daarna naar de Hugo de Grootstraat (lagere school) en de Ambachtsschool.  Hij is getrouwd met Helma IJsakker (1956), heeft twee dochters en woont in Velddriel. Hij werkt bij Van de Vlist in Groot Ammers (speciaal transport). Hij is hondenfokker en spaart oude tractoren. Wim speelde in de Ruiterstraat met Jos van den Berg (woonde op nummer 21 boven), Wim van Gameren (nummer 37), de tweeling André en Huub van den Heuvel (nummer 27). Willem Quick vertelt het familieverhaal.

 

wimpie quick in bad wim quick in de wagen wim quick in de kinderstoel

Wimpie Quick in bad, in de wagen en in de kinderstoel in de Ruiterstraat (1954)

 

De familie Quick was niet aan een kerk verbonden. Ze hadden Van Ballegooijen uit Gameren als bakker, Van Brakel uit de Ruiterstraat als groenteboer, Van Veluw als slager, Van Maren als kruidenier en Van Straten in de Boschstraat als melkboer. Huisarts was dokter Grijns en later dokter Willemse. Ze hadden geen auto en geen televisie.

 

wimpie voor de poort

Wimpie Quick voor de poort (bestond uit twee delen) tussen Ruiterstraat 21 en 23

 

Vrienden van de familie waren de familie Van Tuijl (bovenburen die ook vaak meehielpen in verband met de reumatische klachten van mevrouw Quick) en de familie Van Brakel (op de hoek van de Ruiterstraat en de Kerkstraat).

 

dienstkring zaltbommel

Bron onbekend (1983)

 

Van het huis werd dus alleen de begane grond door de familie Quick bewoond. Via de voordeur kwam je in een lange gang waarbij de eerste deur links naar de voorkamer ging. Verderop in de gang was de trap naar de bovenburen. Achter de voorkamer was een slaapkamer en daarachter de keuken en de wc. Er was geen badkamer, wassen gebeurde in de teil of aan de aanrecht. In de tuin was een konijnenhok met konijnen die werden gehouden voor consumptie. De tuin had geen schuurtje en geen achterom. De vloer van het huis was door vocht op verschillende plaatsen verrot. Timmerman Van Belkom heeft een aantal reparaties aan de vloer uitgevoerd. Het huis had twee kolenkachels, één in de voorkamer (waar ze alleen in het weekend kwamen) en één in de keuken (een driegatskachel).

 

wapen familie Quick

Wapen familie Quick

 

In 1958 vertrok de familie van de Ruiterstraat naar de Troelstrastraat 23. Dit was, vooral voor mevrouw Quick, een grote verbetering. Het nieuwe huis was beter te verwarmen (met de kachels uit de Ruiterstraat) en veel minder vochtig.

 

 

Bronnen
Gesprekken (telefonisch) met Willem Quick. Maart 2016
Foto’s uit familiearchief Willem Quick. Maart 2016

Foto’s uit familiearchief Alie van Tuijl

 

 

Mei 2017