Ruiterstraat
portret van een straat

Groen en Partners

Ruiterstraat 8

Van 1984 tot 2008 was in de Ruiterstraat gevestigd het reclame-adviesbureau Groen en Partners. Oprichter van het bedrijf is Ronald Groen.

 

aquarel van jan van de meer

Het kantoor van Groen en Partners Ruiterstraat 8. Aquarel Jan van der Meer (2001)

 

In 1977 werd Ronald Groen gevraagd door een reclamebureau in Rotterdam. Hij kende dit bureau van het werk dat hij tot dan toe had gedaan, verkoop van luxe plezierjachten. Hij besloot deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij volgde een opleiding in die branche. Na een jaar dacht hij: ‘Waarom begin ik niet voor mezelf?’

Een bijzonder voorval heeft bijgedragen deze beslissing te nemen. Op een avond zat hij met een aantal mensen in ‘De Verdraagzaamheid’ een biertje te drinken. De toren van de Sint Maarten stond in die tijd eindeloos in de steigers. Er waren financiële zorgen rond de restauratie van de Sint Maarten. Luchtigjes opperde Ronald Groen, zoals dat gaat bij een drankje: ‘We pakken de hele toren in en maken er een reclamezuil van. Wedden dat het geld binnenstroomt?’

Binnen een week werd hij door de burgemeester gebeld om te komen praten over het speelse voorstel. De burgemeester (Wilmink) zag het plan wel zitten. Ronald Groen ging naar de Rijkspostspaarbank. Zij waren enthousiast om van de toren een grote spaarpot te maken. Ook Breda bier vond het een goed idee om van de toren één groot glas bier te maken. De voorlopige contracten werden getekend. Het zou een ruim bedrag opleveren.

 

Ronald Groen

Ronald Groen

 

Alleen de aannemer (Woudenberg) moest nog zijn toestemming geven. Hij durfde het risico niet aan. Voor de uitvoering van het idee moest de toren over massale oppervlakten met platen worden bedekt. Het gevaar dat de toren daarmee te veel wind zou vangen was te groot.
Door dit voorstel had Ronald Groen zich als reclameman aardig in de kijker gespeeld. Dit gevoegd bij de vele contacten die hij had in de wereld van de scheepvaart gaf voldoende vertrouwen om in Zaltbommel een eigen bureau te beginnen.

 

denderend openingsfeest

De Toren juni 1984

 

In 1978 begon hij in Boschstraat 36 het reclame-adviesbureau Groen en Partners. Aanvankelijk alleen met een secretaresse. Daarna met twee creatieve mensen waaronder Hans Muilman. Zes jaar later (opening was in juni 1984) verhuisden ze met zijn vieren naar Ruiterstraat 8. Het bedrijf groeide snel tot een maximum van 16 werknemers (inclusief parttimers).

Bekende werknemers in het bedrijf waren Marriet Kamphuis, Hans Muilman, Arno Udo, Jeroen Groen en Donja Groen. In de toptijd had Groen en Partners ook een bureau in Eindhoven. Daar werkten 7 mensen. Dus in totaal stonden er 23 mensen op de payroll.

Aanvankelijk was het Reclame- en adviesbureau Groen en Partners op de begane grond en architectenbureau Thole (atelier voor architectuur en stedebouw, AAS) op de eerste verdieping. Toen de zaken bij beide bedrijven voorspoedig verliepen werd niet alleen de zolder van nummer 8 maar ook een deel van de zolder van nummer 10 aan de bedrijfsruimte toegevoegd. Om dit laatste te realiseren werd in 1985 tussen het dak van Groen en Partners en het dak van Paul van Dijk een doorsteek gemaakt.

 

nieuwe behuizing

De Toren 21 juni 1984

 

Door verdere groei bleef de ruimte te krap. Er werd een plan gemaakt voor een paviljoen in de tuin van nummer 8 (op de plaats van de schuren die toen de tuin in twee delen splitsten). Het paviljoen zou via een corridor met het grote pand worden verbonden.

 

groen en partners reclame

Omslag van reclamefolder (1984)

 

Hoewel de tekeningen er waren en de vergunningen aangevraagd ging het plan niet door omdat het architectenbureau na een fusie in 1988 koos voor een eigen locatie. De architecten verhuisden naar de Nieuwe Tijningen. Groen en Partners namen de huur van de zolder van nummer 10 over.

Het reclame-adviesbureau verzorgde voor bedrijven advertenties, verkoopbegeleiding, brochures, public relations, huisstijl en alles wat te maken had met de verkoop van een bepaald product.

 

drukwerk van groen en partners

 

Klanten van Groen en Partners waren onder andere Schouten Nelissen (zat toen ook in de Ruiterstraat), Van Voorden, de Veiling, Gemeente Zaltbommel (o.a. ontwerp van de vlag), Sachem, FSV accountants, Promac, Rabobank, Plieger, van Bruchem deuren. Maar ook Madame Tussaud, Kasteeltuin in Arcen, Beekse Bergen, Autotron, Oracle, Centraal Boekhuis, Volvo Nederland en vele andere grote landelijke bedrijven. Verder veel klanten uit de watersportbranche en de recreatieve sector.

 

hele pand ruiterstraat 8

Tekening Arno Udo (2001)

 

Na de aankoop van het pand Ruiterstraat 8 werden op de zolder de nonnencellen uit de tijd van het klooster uitgebroken. De zolder werd één grote ruimte. Enige tijd later werd een doorbraak gemaakt naar de zolder van nummer 10. De werkzaamheden werden uitgevoerd door aannemer Van Est uit de Ruiterstraat.

Er werd een nieuwe trap geplaatst en in de stenen ommuring van de trap werden sleuven gemaakt.

 

de plaats achter ruiterstr 8

De plaats achter Ruiterstraat 8 droeg nog lang de sporen van de peuterspeelzaal van de nonnen. Links de zandbak (1986)

 

Beneden is er niets verbouwd. Alleen de grote ruimte uit de tijd van de peuterspeelzaal werd door een scheidingswand in tweeën gedeeld. Later werd de stalen pui aan de tuinkant vervangen door een houten constructie.

Op de eerste etage werd ook nauwelijks iets veranderd, alleen de scheidingswand werd transparant en iets verplaatst. De badkamer uit de nonnentijd bleef gewoon bestaan.

 

artikel id toren met Jeroen Groen

De Toren 13-11-2003 met op de foto Jeroen Groen en Mariet Kamphuis

 

Rond het jaar 2000 bouwde Ronald Groen langzaam zijn werkzaamheden af en zoon Jeroen nam het stokje in 2006 over. In 2008 is het bedrijf met twee andere bureaus gefuseerd en verhuisde het naar den Bosch. Daar bestaat het nog steeds onder de naam Groen en Partners.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Ronald en Doortje Groen oktober 2014
Foto’s uit archief van Ronald en Doortje Groen

 

 

Mei 2017