Ruiterstraat
portret van een straat
Carly Edens
Riet Atema
Marijke Venner
Anneke Klein
Frans Peeters
Phil Gearheart
Hester Tjebbes
Gerard Menken
Truus van Hettinga Tromp
Jo Koster

Truus van Hettinga Tromp

Ruiterstraat 10

Tjitske Geertruida Maria (Truus) van Hettinga Tromp (1872 Groningen -1962 Zwolle) woonde van 1942 tot 1955 in de Ruiterstraat. Ze was een zus van mevrouw Van Lookeren Campagne (1868-1957) die woonde op Ruiterstraat 10 in Zaltbommel.

 

portret mevr hettinga

Portret TGM van Hettinga Tromp door Jo Koster (1935)

 

Ze woonde van 1934 tot eind 1942 met haar vriendin, de schilderes Jo Koster, in Den Haag. Dat huis moesten ze verlaten toen het Statenkwartier tot ‘Sperrgebiet’ was uitgeroepen. De vrouwen evacueerden naar Zaltbommel waar ze onderdak vonden bij de familie Van Lookeren Campagne. Zij woonden en schilderden in Ruiterstraat 10 op de eerste verdieping van het huis. Haar atelier was van de straat af gezien rechts boven de voordeur. Haar woon- en slaapkamer was aan dezelfde kant van het huis aan de tuinzijde (zie gebruiksgeschiedenis Ruiterstraat 10). Truus van Hettinga Tromp gaf Gerard Menken die met zijn gezin in 1949 op dezelfde etage van het huis kwam wonen een sterke stimulans om door te gaan met schilderen.

 

truus-hettinga-tromp-aan-het-werk

Truus van Hettinga Tromp aan het werk in Ruiterstraat 10. Tekening door Gerard Menken (omstreeks 1950) . Eigendom Museum Stadskasteel Zaltbommel

 

Truus van Hettinga Tromp schilderde minutieus. Zij gebruikte geen kwasten maar alleen penselen van fijn formaat. Haar schilderijen waren niet groter dan 40 bij 50 centimeter. Zij schilderde elke morgen (haar atelier was tegenover de woonkamer van Menken), schrijft Menken. Het waren fijne gepointilleerde stillevens die naar Nieuwenhuijzen Segaar gingen (dat was contractueel vastgelegd). Ook heeft zij in de Sint Maartenskerk een aantal fresco’s nageschilderd en schilderde zij kerkinterieurs en verstilde architectuurgezichten. 

 

truus Hettinga Tromp Gezicht op de toren

Truus Hettinga Tromp. Gezicht op de Toren van Zaltbommel vanuit de tuin van Ruiterstraat 10 (jaartal onbekend)

 

Zowel Truus van Hettinga Tromp als Jo Koster werkten ook vaak in de tuin van Ruiterstraat 10. Er zijn tientallen schilderijen vanuit de tuin met de toren op de achtergrond. Jo Koster overleed in 1944. Truus van Hettinga Tromp woonde en schilderde  in de Ruiterstraat tot 1955. Ze was toen ziekelijk, kromgegroeid en kon nog weinig zien. Gerard Menken schrijft: ze schonk mij haar schilderkist en een map met getekende portretten, een litho, een ets, olieverven van haar zelf, stillevens, kerkinterieur van de Sint Maarten en een klein doekje van Jo Koster. Gerard Menken heeft nog bijna 50 jaar gebruik gemaakt van de schilderkist.

 

Stilleven met eieren

 

Truus van Hettinga Tromp was een leerlinge van Hendrik Bremmer. Van hem leerde ze de pointillistische techniek, die kenmerkend is voor haar werk.  Een bijzondere rol speelt licht in haar werk. Het is diffuus, gezeefd van karakter, de luchten zijn ijl bedekt en nergens komen zware schaduwen voor. Op het schilderij van Charley Toorop, portretgroep H.P. Bremmer en vrienden, is aan de linkerkant Truus Hettinga Tromp te zien. Zij staat op het schilderij met bekende schilders en beeldhouwers uit haar tijd. Op dit groepsportret uit 1937, dat bekend staat als Bremmerkring staan onder andere Jan Sluijters , Jan Toorop, Charley Toorop Bart van der Leck en H.P. Bremmer. Gerard Menken schrijft dat er op haar kamer een van Gogh (Brabantse boerin)  en een Bart van de Leck hing.

 

bremmer-groep-met-truus-hettinga-tromp

‘De Bremmerkring’ geschilderd door Charley Toorop. Ze portretteerde bekende schilders en beeldhouwers uit die tijd. Bovenste rij van links naar rechts: Charley Toorop, buste van Jan Toorop, Jan Sluijters, Joseph Mendes da Costa, Lambertus Zijl en Rudolf Bremmer. Middelste rij: Johan Altorf, John Radecker, Dirk Nijlland en Henri Daalhof. Onderste rij: H.P.Bremmer, Truus van Hettinga Tromp, Bart van der Leck en Mevrouw Bremmer (1937)

 

boerderij bij kerk

Buurtje in Zaltbommel, olie op doek (1944)

 

 

truus hettinga

Truus van Hettinga Tromp (1872-1962)

 

 

Bronnen
Klaas Roodenburg, Renske van der Linde-Beins, Onno Maurer. Jo Koster. Een zwervend bestaan. Monografie. Waanders uitgevers Zwolle 2003
Rens Plandsoen. Foto van Schilderij van de Zaltbommelse Toren vanuit de tuin van Ruiterstraat 10 (2016)
Gerard Menken. De schilderkist van tante Truus. Ongepubliceerd 2004

 

 

April 2017